Nagyon szeretjük a sült tököt, egészséges és finom is. Idén eddig csak fincsi édes tököket sikerült választanom, illetve elég sok helyen lehet már a japán tököt is kapni, aminek még selymesebb az íze. Egy kis cukrot is hintek a tetejére sütés előtt, hogy a végeredmény biztos legyen.
A leves pedig szerencsére beilleszthető a diétámba, bár fűszeres, de enyhe a fűszerezése és nem bántja az epeemlékemet:)
krémes, fűszeres, édes sütőtökleves |
KRÉMES-FŰSZERES SÜTŐTÖK LEVES:
Hozzávalók:
a tökök 1,5 óra sütés után, még egy kicsit visszatolom sülni |
3 kg sütőtök
arasznyi póréhagyma
4 evőkanál méz
2 db főtt burgonya
2 db alma
1 mokkáskanál gyömbér
fél piros chili
olíva-vagy tökmagolaj
őrölt fehérbors
só
pici őrölt fahéj
2 dl zöldségleves
1-1,5 dl tejszín
2-3 dl víz vagy tej vagy ennek keveréke
Elkészítés: A tököt megmosom, feldarabolom, a magját kiveszem és mindent egy sütőpapírral bélelt tepsire teszek. A sütőt előmelegítem 190-200 C fokra, és megsütöm a tököt. Ez a tök méretétől is függ, hogy mennyi ideig tart, ha vastagabb a húsa, akkor 2,5 óra is lehet.
ez megmaradt |
Ezután késsel-villával elválasztom a tököt a héjától és egy tálba teszem. A megpucolt és kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzöm, leszűröm, ez rögtön mehet a lábosba, ahol az olajat (tökmag- vagy olíva) felmelegítem, hozzáadom a vékonyra vágott póréhagymát, pirítom egy kicsit, majd hozzáadom a megtisztított és kockára vágott almát, a mézet, fűszerezem gyömbérrel, sóval, fahéjjal, chilivel, borssal és lefedve párolom 5-6 percet.
levágom a tök héját |
tökmagolaj, póréhagyma, alma, chili, méz és a fűszerek |
pépesítve és hozzáadtam már a tejszínt is |
fincsi volt:) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése