2012. 01. 14.

FŐTT MARHAHÚS, ÁFONYÁS - SZILVASZÓSSZAL ÉS BURGONYÁVAL

Tegnap voltam megint a könyvelőnél (Ili) és éppen ebéd időben: főtt marhahús volt meggyszósszal és krumplival. Jó régen  ettünk, így aztán, ha nem is meggyszósszal, de szilvával én is csinálok.

A húslevesről már írtam egy pár bejegyzést, legutoljára éppen tojáskocsonya levesbetéttel volt, így most csak pár dolgot írok le, hátha valaki a megszokásain változtat:)

A fehérpecsenyét (most ezt a húst használtam, mert utána főfogás lesz a hússzeletekből)) 1,5 cm-es szeletekre vágom, majd egy kisebb edényben, vízzel felforralom. Ilyenkor a vér belőle rendesen kihabzik meg minden egyéb ami nem kell a levesbe. Amíg forr addig egy másik nagyobb lábosban a fűszereket, hagymákat összekészítem, hideg vízzel felöntöm, majd a tiszta hússzeleteket ebbe rakom és lassú forralással, lefedve,  3-4 órát főzöm. Félidőben a tisztított zöldségeket is beleteszem.

főtt marha, áfonyás-boros-szilvaszósszal


szép tiszta húsleves
MARHAHÚSLEVES:
Hozzávalók:
4-6 szelet fehérpecsenye 
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 db kelbimbó
1 db babérlevél
1 db paprika
1 db paradicsom
8 db sárgarépa
5 db fehér répa
1 db zellergumó
1 csomó zeller levél
1 db karalábé
1 mokkáskanál egész bors
ez ugyanaz a leves csak tésztával, hús nélkül
1 mokkáskanál egész köménymag
1 mokkáskanál erős pityu
hintésnyi kakukkfű
hintésnyi kurkuma



Ha a leves elkészült, a zöldségeket kiszedem, egy tálba rakom, majd a hússzeleteket is kiveszem.
A levest hagyom ülepedni, majd átszűröm egy másik edénybe.

FŐTT MARHAHÚS ÁFONYÁS - SZILVASZÓSSZAL ÉS FŐTT BURGONYÁVAL:
szilva, bor, dió, cukor, fűszerek,citrusok
Hozzávalók:
4-6 szelet fehérpecsenye a levesből
70 dkg felezett szilva (fagyasztott)
2 dl tejszín
1,5 dl vörösbor
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
őrölt gyömbér
1 evőkanálnyi durvára tört dió
cukor

fél citromhéj reszelve
1 narancs leve és reszelt héja
2 kiskanálnyi vanília pudingpor

benne van a tejszín amit vanília pudingporral sűrítek be
5-7 dkg aszalt vörös áfonya


Elkészítés: a fagyasztott szilvát kiengedem szobahőmérsékleten, majd a vörösborral, cukorral, fűszerekkel, citrusokkal,  felfőzöm. Csak addig főzöm, hogy a szilva szemek megpuhuljanak, de ne essenek teljesen szét. Ekkor szórom bele a vörös áfonyát.
A tejszínben elkeverem a vaníliás pudingport és ezzel besűrítem a szószt.


                                     Sós vízben főtt kockára vágott burgonyával tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése