2015. 05. 29.

Fűszeres tarja szeletek, tejszínes-sajtos-brokkolival és grillezett sajttal, illetve majdnem bakonyi csirkemell és egy igazi"váló ok" a tökfőzelék:-)

Szakácsnak főztem ma, de jól sikerült, így megosztom Veletek is. Ma a cél az volt, hogy könnyű ételt készítsek, ne kelljen sokat mosogatni szóval olyan mindenhogyan kímélőset.

Egy régi barátom jött vendégségbe, így aztán Neki próbáltam remekelni:-)

A köretet szoktam olyankor is csinálni, ha éppen diétázom, mert magában is finom.



FŰSZERES TARJA SZELETEK, TEJSZÍNES-SAJTOS-BROKKOLIVAL:
Hozzávalók:


5-6 vastagabb szelet tarja
1 csomó újhagyma
5 dkg zsír vagy vaj
só, őrölt borskeverék,
őrölt kömény, 
curry fűszerkeverék,

2,5 dl tejszín 30%
3 dl tejföl 20 %
15 dkg reszelt sajt
2 fej (1 kg) brokkoli
só, őrölt bors, 
3 egész tojás

Elkészítés: A brokkoli rózsákat levágom a torzsáról és sós vízben előfőzöm, leszűröm. Egy közepes  méretű sütőedényt kibélelek sütőpapírral és ebbe helyezem a a brokkoli rózsákat, szorosan egymásmellé. Sózom, borsozom.
A sütőt előmelegítem170 C fokra.
A tejszínt, a tejfölt, a tojásokat és a reszelt sajtot összekeverem, az egészet ráöntöm a brokkolikra, elsimítom, majd 30 percig sütöm, készen is van.

A tarja szeletek mindkét oldalát az összes fűszerrel meghintem, sütőzacskóba teszem,mellé rakom a zsiradékot és az újhagymát.

A sütőt 200 C fokra állítom, a  sütőzacskót zárom és 1 órán át sütöm, ezután már csak tálalni kell.

A grillsajtot meghintettem grillsajt fűszerkeverékkel és vajon mindkét oldalát megpirítottam, vigyázzunk ezzel a fűszerrel, óvatosan mert nagyon sós!

Majdnem bakonyi csirkemell:
Hozzávalók:

4 db csirkemell filé
30 dkg zöldbab
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
kevés kolozsvári szalonna apróra vágva
só, bors,fűszarpaprika, 
2-3 evőkanál házi lecsó vagy
1-2 db paprika, 1-2  db paradicsom
kevés balzsamecet (vagy ecet)
kevés zsiradék (olaj, vaj vagy zsír)
kevés liszt

Elkészítés: A csirkemelleket vékony csíkokra vágom, a többi hozzávalót is apróra feldarabolom. A szalonnával, hagymával kezdem a lecsó következik utána, végül a húst is belekeverem, ezután fűszerezem és felöntöm egy kis vízzel , majd fedő alatt párolom,kevergetem és ha szükséges még öntök alá egy kis vizet. 20 perc múlva hozzákeverem a zöldbabot is, lefedem, 10 perc alatt készen van.
Ezután az egész tetejére hintek egy púpos kiskanálnyi lisztet, elkeverem, majd a tejfölt is hozzáadom, rottyantok rajta egyet és készen van.
Most kérésre rizzsel tálaltam, de én jobban szeretem ehhez az ételhez a nokedlit.


Már lehet kapni friss főzőtököt (én imádom), úgyhogy a héten csináltam tökfőzeléket is.
Volt egy ismerősöm, aki ezt az ételt "VÁLÓ OK"-nak hívta,annyira nem szerette. Nos én nem vagyok így vele, igaz csak a friss tökből készített tökfőzeléket szeretem, a fagyasztottat én sem.

A receptet most nem írom le, mert korábban már megosztottam veletek, de a képet azt igen:


Ma a terveim szerint még sütök egy túrótortát, tészta nélkülit, áfonyával, de ezt majd legközelebb .....
Jó étvágyat!

:-)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése