húsgolyók tejszínes-gombamártással, gnocchival |
HÚSGOLYÓK TEJSZÍNES-GOMBÁS MÁRTÁSBAN, KRUMPLINUDLIVAL:
Hozzávalók:
0,5 kg darált hús (borjú)
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
0,5 dl tej
1 kanál zsemlemorzsa
1 db tojás
őrölt borskeverék
majoránna
só
őrölt kömény
picike wok fűszer keverék
olaj
Gnocchihoz:
60 dkg főtt, áttört burgonya
2 db tojás
25 dkg liszt
só
őrölt szerecsendió
olívaolaj
Tejszínes gomba mártáshoz:
0,5 kg gomba szeletelve
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db chili paprika
0,5 l főzőtejszín
kevés liszt
só
őrölt borskeverék
oregánó
bazsalikom
balzsamecet
Elkészítés: A darált húst egy tálban összekeverem a többi hozzávalóval. Kisebb gombócokat formázok, majd egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítek és ebbe kisütöm kevergetve a húsgolyókat.
Ezután sem szedem ki, hanem folytatom tovább az apróra vágott hagymákkal, majd a szeletelt gombával és a fűszerezéssel. Lefedem és hagyom, hogy párolódjon, majd amikor a gomba teljesen összeesett, akkor meghintem liszttel, átforgatom és belekeverem a tejszínt.
a végén balzsamecettel meglocsoltuk |
A legvégén balzsamecettel is meglocsolom.
A krumpli gombóchoz egy tálban összekeverem a hozzávalókat, nem baj ha ragad, majd lisztezett asztalra szedek ki egy maréknyi adagot belőle, elsodrom, késsel kisebb darabokat vágok belőle és forró, sós vízben addig főzöm, amíg a víz tetejére feljön. Leszűröm és olívaolajban átforgatom.
(Elég nagyra sikeredtek a gombócok, így elfeleztem őket, hogy a fotón szebben mutasson:)
mascarponés-tejszínes málna torta |
MASCARPONÉS MÁLNA TORTA:
Hozzávalók:
Tészta:
2 db tojás
10 dkg vaj
1 dl tejföl
pici őrölt fahéj (el is maradhat)
Málna krém:
0,5 kg málna (fagyasztott)
0,5 kg mascarpone krém
2,5 dl habtejszín
2 db habfixáló vagy zselatin is jó
porcukor ízlés szerint
fél citrom leve és reszelt héja
4-5 kanál málna lekvár
Elkészítés: A sütő saját tepsijébe fogom kisütni a szögletes formába nyomkodott tésztát, ami úgy készül, hogy a darált kekszet összekeverem a többi hozzávalóval, sütőpapírt teszek a forma aljára és belenyomkodom a ragacsos tésztát. Villával elsimítom a tetejét és 20 perc alatt megsütöm.
Ha kihűlt, málna lekvárral megkenem a tetejét.
(Azért sütöttem meg, mert a krém nagyon nedves lesz és eláztatja a tésztát, úgyhogy bátran süssük szárazabbra)
A krémhez a felvert tejszínhabot összekeverem a többi hozzávalóval végül a málnát is belekeverem. Nem forgatom össze teljesen, hogy a színek ne legyenek homogének, nekem így jobban tetszik:)
A megsült tésztás formát átcsúsztatom kerettel együtt egy tálcára, belekanalazom a málnáskrémet és hűtőben hagyom 4-5 órát dermedni.
Na ezt a sütit, még egy kisiskolás is simán elkészíti, bár nem olcsó a mascarpone miatt, de nagyon fincsi:)
Lehetett volna a tetejére hagyni még málna szemeket, de nem tettem, esetleg zselével áthúzni, de így is nagyon finom volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése