2013. 01. 20.

FŰSZERES TARJA SZELETEK, GOMBÁS RIZZSEL

Ma tarja szeleteket fogok sütni, jó fűszeresen, szaftosan, borral is felöntve. Sütök még medvehagymás házi kenyeret is, ezek következnek:

fűszeres, mustáros tarja szeletek, gombás rizzsel


FŰSZERES TARJA SZELETEK, GOMBÁS RIZZSEL:
Hozzávalók:
5 vastagabb szelet tarja
1 db nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
olaj vagy zsír

őrölt kömény, ízlés szerint
1 kiskanál csípős darált paprika
1 kiskanál fűszerpaprika
1 kiskanál wok fűszerkeverék
1 kiskanál majoránna
1 evőkanál magos mustár
1 dl bor
víz

Gombás rizshez:
6-7 db gomba
4 dl rizs
8 dl forró víz
arasznyi szeletelt póréhagyma

őrölt bors
olaj

Elkészítés: A rizshez egy serpenyőben olajon a póréhagymát és a gombát, sózom, borsozom és megfonnyasztom. Ezután adom hozzá a megmosott rizst, pirítom pár percet, majd felöntöm kétszeres mennyiségű forró vízzel.
Lefedem, hagyom egy kicsit forrni, majd elzárom és a saját gőzében hagyom megpuhulni.

Egy másik serpenyőben olajon a felaprított hagymát megpirítom, hozzáadom az apróra vágott paprikát, paradicsomot, majd a tarjaszeleteket, amiket fűszerezek köménymaggal, majoránnával, wok fűszerkeverékkel, sóval, csípős darált paprikával, felöntöm borral, lefedem, majd közepes lángon megpárolom.



Amikor a levét elpároltam, újabb adag bort vagy vizet öntök alá, a hús szeleteket megfordítom, magos mustárt keverek bele és újra lefedve párolom tovább.



Ezt a folyadékpótlást folytatom, amíg a hús teljesen meg nem puhul, kb 45-60 perc.



medvehagymás, tejfölös házikenyér


MEDVEHAGYMÁS , TEJFÖLÖS HÁZIKENYÉR:
Hozzávalók:


2 dl tejföl
0,6 kg liszt

1 kiskanál cukor
1 evőkanál medvehagyma
0,5 dl olaj
3 dl langyos víz
1 csomag száraz élesztő

Elkészítés:Kenyérsütőbe teszem a hozzávalókat és fél óra alatt kidolgoztatom a géppel a tésztát.

Ezután átteszem egy sütőpapírral bélelt hőálló tálba, megvágom a tetejét, lefedem és 50 C fokon  duplájára kelesztem.

Ezután a hőmérsékletet 190 C fokra állítom és megsütöm a kenyeret. Félidőben leveszem az üvegtetőt, hogy ropogósra süljön a teteje.


ilyen szép, formás és illatos lett:)

Amikor elkészült, rácsra teszem, rögtön, még melegen lekenem egy kevés vízzel, ezzel megpuhul a héja, majd konyharuhával letakarva hagyom kihűlni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése