Nem szórakozok gőz fölötti kevergetéssel, mert ahogy egyszerűsítettem, úgy is pont olyan fincsi lesz, mintha pepecselnék vele:)
mézes krémes |
MÉZES-KRÉMES:
Hozzávalók:
Tészta:
18 dkg cukor
4 evőkanál méz (én gesztenyemézet használtam)
1,5 dl tej
1 evőkanál holland kakaópor
25 dkg margarin
2 db tojás
70 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
só
a tepsire terítve a széleit levágom, hogy szép legyen |
8 dl tej
4 evőkanál búzadara
4 evőkanál liszt
rumaroma
vanília kivonat vagy cukor
25 dkg margarin vagy vaj
25 dkg porcukor
fél üveg sárgabarack lekvár (350 ml)
Tetejére:
5 evőkanál cukor
5 evőkanál víz
3 evőkanál kakaópor
8 dkg vaj
Elkészítés: Először a krémet készítem, mert annak még hűlnie kell. Egy nagyobb edényben a tej nagyobbik részét felforralom, a többiben elkeverem a búzadarát és a lisztet, majd ezt is belekeverem és felforralom. Ezután egy nagyobb üvegtálba átöntöm és hagyom kihűlni.
A porcukrot a vaníliával, a rummal és a vajjal (vagy margarinnal) habosra kikeverem, majd géppel továbbkeverve hozzáadom a kihűlt főzött krémhez.
A tésztához veszek egy nagyobb üvegedényt, ebbe öntöm a mézet, a tejet, a vajat, a cukrot és a kakaóport. Beteszem a mikróba 1 percre, amíg a vaj felolvad, majd kiveszem, összekeverem és beleszitálom a lisztet, a sütőport és hozzáütöm a 2 tojást. Ezután kézzel dolgozom tovább, addig lisztezem a langyos tésztát, amíg az edény falától elválik. Ezután négy részre vágom a tésztát.
a csokimázra várva |
A sütőt előmelegítem 180 C fokra. A sütő saját tepsijének hátulját bekenem olajjal, és a méretre nyújtott tésztát ráhelyezem a nyújtófa segítségével. Itt szoktam az egyenetlen széleket levágni egyenesre egy késsel. Ezután 5-6 perc alatt megsütöm a tésztát. Nem tovább, mert akkor már nagyon törékeny és kemény lesz.
Alányúlok egy lapos késsel, majd átcsúsztatom a megsült lapot egy másik tepsibe. (ebben állítom össze a sütit) Mindjárt rákanalazom és el is simítom rajta a sárgabarack lekvárt.
az erkélyen hagytam egy kicsit hűlni, dermedni |
jól néz ki:) |
Elkészítem a csokimázat, egy kisebb edényben a hozzávalókat felmelegítem, majd amikor a cukor már biztosan elolvadt, akkor ráöntöm a süti tetejére, lapos késsel elsimítom és készen is van.
Nem szerencsés azonnal felszeletelni, mert minél többet áll, annál jobban felpuhul és könnyebb vágni, de én már nagyon "ügyi" vagyok, így a széleit élet késsel levágom, a többit felszeletelem és be is csomagolom.
Hamar megvan, nem túl drága és kiadós.
Ebédre pedig sziámi zöldségekkel, wokban készült a csirkemell, gyömbérrel, fokhagymával, curry-vel. A "kosztosnak" furcsa volt ez az ízvilág, de azért megette:) Szerintem nagyon finom volt, de én szeretem a hasonló ételeket.
sziámi zöldséges csirkemell csíkok |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése