2011. 07. 12.

RAKOTT ZÖLDSÉGEK HÚSSAL, HÚSMENTESEN



Ma megint 38 C fokos hőséget ígértek ami nem is lenne baj, de 4 napig reggel 9-től délután 4-ig nem lesz víz és  már tegnap sem volt. Kénytelen voltam hajnalban felkelni és megfőzni, vizet tölteni a vödörbe stb.
Jó, hogy csak estére kell mennem dolgozni:))

Az első amit leírok egy HÚSMENTES rakott zöldség lesz, ezt csináltam ma reggel, gyors, egyszerű, finom, könnyen emészthető és egészséges is.


HÚSMENTES RAKOTT ZÖLDSÉGEK CURRYVEL:
Hozzávalók:


1 fej karfiol
2 db karalábé
1/2 zeller gumó
5 db sárgarépa
4 db fehér répa
8 dkg reszelt sajt
450 ml tejföl
1 kanál keményítő
5 levél friss bazsalikom
5 ágacska kakukkfű
só, bors, currypor
ételízesítő, 
1 tojás
1 db hagyma
2 dkg margarin 
1 db sárga kicsi chili paprika
szezámmag


Elkészítés:


A karfiolt rózsáira szedem, a zöldségeket megpucolom és falatnyi darabokra vágom. Sós vízben 15 percet forralom majd leszűröm. Nem kell puhára főzni.

Egy hőálló tálat kikenek margarinnal.

A sütőt előmelegítem 200 C fokra.


A hagymát megpucolom,vékonyan felszeletelem és a hőálló tál aljára helyezem.
Erre kerülnek a leszűrt zöldségek., a feldarabolt friss bazsalikom levél, a kis chili paprika, a kakukkfű lemorzsolt levelei.

Sózom és ráreszelem a sajtot.

A tejfölt egy tálba öntöm, itt keverem össze a curry porral, borssal,  ételízesítővel és a tojással.

Ráöntöm az egészet a zöldségekre és én kézzel ilyenkor jól lenyomkodom, tömörítem, hogy sütés után könnyen és egyben tudjam tányérra rakni.


A tetejét meghintem szezámmaggal és betolom a sütőbe kb 45 percre.


Ha szépen megsült a teteje akkor kiveszem, hagyom kihűlni és éles késsel feldarabolom.




Sütök mellé sertés combot egyben, ízesítem a külsejét natúr ételízesítővel,durvára darált színes borssal, őrölt köménnyel és szeletelek rá egy hagymát is.

Alufóliába csomagolom, meglocsolom egy kevés olajjal és  sütőben 1 órát sütöm,majd a fóliát szétnyitom rajta és kérget pirítok rá.

Kiveszem a sütőből, kicsit pihentetem majd szépen vékonyan felszeletelem és így tálalom, de magában is finom.



DARÁLT HÚSSAL RAKOTT SZÍNES ZÖLDSÉGEK:
Hozzávalók:

  • 30 dkg darált pulykahús
  • 1 hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-1 paprika, paradicsom,
  • olaj, só, bors,
  • pirospaprika
  • tárkony, majoranna,
  • 2 dl hosszú szemű rizs
  • Tetszés szerint zöldségek:
  • 10 dkg ceruzabab
  • 20 dkg kelbimbó
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 15 dkg gomba
  • darabka karfiol
  • Valamint: 8 szelet bacon, 2 dl tejföl, 1 tojás
Elkészítés:
A hagymákat olajon megpirítom, mehet bele a paprika, a paradicsom, a darált hús, sózom, fűszerezem és fedő alatt, néha kevergetve 5-6 percig párolom, majd belekerülnek a kisebb darabokra vágott, megpucolt zöldségek, és addig párolom együtt őket, amíg a levét elveszti. A kelbimbó és a ceruzabab a tetejére kerül, ezt nem rakom a húshoz.
A rizst megfőzöm sós vízben és leszűröm.


Egy tepsibe alulra öntöm a zöldséges-húsos keveréket, rásimítom a rizst, majd a zöldbabbal megszórom és a kelbimbókat is szépen elhelyezem rajta.


A tejfölt összekeverem a tojással, ezzel leöntöm az egészet, elsimítom, hogy mindenhova jusson, végül szalonnaszeletekkel beborítom, és egy kis tárkonnyal meghintem.


Alufóliával lefedem, és előmelegített sütőben 200 fokon 45 percig sütöm, majd leveszem a fóliát, és további 15 percig sütöm, amíg a szalonna ropogósra sül.

ALMÁS CÉKLAKARIKA HÚSSAL TÖLTVE:

  • Hozzávalók:

  • cékla - fejenként 1 db
  • alma - fejenként 1 db
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg darált szárnyashús
  • 1 db hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 dl rizs
  • só, bors
  • őrölt kömény
  • kurkuma
  • reszelt sajt
  • olaj

Elkészítés:


A reszelt sajt és a rizs kivételével a töltelék hozzávalóiból egy kevés vízzel pörköltes keveréket készítek. Egy másik edényben a megmosott rizst sós vízben megfőzőm, leszűröm, és a hússal összekeverem.



A céklát megfőzőm, lepucolom, és 2 cm-es karikákra vágom. A belsejéből késsel egy kicsit kivájok, ez megy majd a töltelékbe. Az almát is megpucolom, 2 cm-es karikákra vágom, de csak a nagyobb középső szeleteket használom fel, a többi megy a töltelékbe felkockázva. A húsos rizses keverékbe belerakom a cékla- és almakockákat.

Egy jénai tál tetejét kivajazom, belerakom alulra a céklakarikákat, rá a kivájt almakarikákat, megsózom, majd kézzel ráhalmozom a tölteléket (jó púposan), megszórom sajttal, és fedőnek az alját ráfordítom.

200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöm.


HÚSGOLYÓKKAL RAKOTT KARFIOL:
Hozzávalók:

  • 1 nagy fej karfiol
  • 4,5 dl tejföl
  • 1 pohár főtt rizs
  • 40 dkg darált marhahús
  • hagyma, fokhagyma,
  • só, bors, 
  • őrölt kömény
  • majoránna
  • olaj
  • 6-8 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás
  • 8 szelet szalonna
  • 2 db zsemle

Elkészítés:


A karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A rizst is megfőzzük. A darált húst összekeverjük a hagyma, fokhagyma, só, fűszerek, áztatott kifacsart zsemle, tojás összetevőkkel, és kicsi fasírtgolyókat formálunk, forró olajban kisütjük.



Egy tepsibe belenyomkodjuk a karfiolt, elsimítjuk, meghintjük egy kis őrölt borssal, sóval, és erre kerül a leszűrt főtt rizs, amit szintén elsimítunk, lenyomkodunk. A kisült húsgolyókat erre rakjuk, majd meglocsoljuk a tejföl, tojás, reszelt sajt keverékével. Szalonna szeletekkel díszítjük a tetejét és előmelegített sütőben 190 C fokon kb 45 percet sütjük.


RAKOTT KÁPOSZTA RAGADOZÓKNAK:
  • Hozzávalók:
  • 2 kg szálas savanyú káposzta
  • 50 dkg darált marhahús
  • 60 dkg füstölt lapocka, felkockázva
  • 1 szál füstölt kolbász, felkarikázva
  • 1 db zöldpaprika kockára vágva
  • 1 db paradicsomkockára vágva
  • 12 dkg zsír
  • 1 nagy fej hagyma reszelve
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • cukor, só, bors, majoránna
  • pirospaprika, kömény,
  • tejföl,  vaj,
  • 1 dl vörösbor
  • szeletelt bacon
Elkészítés:

Egy nagy edényben a hagymát zsíron megdinszteljük, mehet bele a paprika, a paradicsom, a fokhagymák, a darált hús, megkapatjuk, majd tovább a kockára vágott füstölt lapocka és a kolbász. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, a vörösbort aláöntjük, és fedő alatt, időnként megkeverve készre főzzük. A vége felé kb. 17 dkg rizst adunk hozzá, és fedővel lefedjük, megvárjuk, hogy a rizs megszívja magát.
A káposztához egy másik edényben kevés zsíron egy kis cukrot pirítunk, ráforgatjuk a káposztát, pirítjuk egy kicsit, majd kevés vízzel felöntjük, és fedő alatt negyed órát pároljuk.

Előveszünk egy nagy tepsit vagy egy jó nagy római tálat. Kivajazzuk a belsejét (zsírozzuk), megszórjuk zsemlemorzsával, majd a káposzta felével kibéleljük, a húsos keveréket elsimítjuk rajta, erre kerül a maradék káposzta. A tetejére 4 dl tejfölt terítünk, majd szalonnaszeletekkel díszítjük.

A sütőt előmelegítjük 210 fokra, a római tál tetejével lefedjük, 1 órán át fedővel sütjük, majd a tetejét levesszük, a hőmérsékletet 180 fokra visszavesszük, és további 40 percig sütjük.

Tejföllel kínáljuk.
RAKOTT ZÖLDBAB:
Hozzávalók:
  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 1 db hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 20 dkg bacon
  • só, bors, olaj,
  • majoránna
  • pirospaprika
  • 5 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 2 dl rizs
  • 1 kg zöldbab

Elkészítés:
Egy közepes edénybe sós vizet teszek forralni, majd ebbe öntöm bele a 2 dl rizst és készre főzöm, majd leszűröm és félreteszem.





Egy serpenyőben a felkockázott szalonnát (pár darabot hagyjunk a tetejére) kevés olajon kiolvasztom, majd hozzáadom az apróra vágott hagymát, fokhagymát, paradicsomot és paprikát. Fedő alatt párolom 4-5 percig. Ezután keverem bele a darált húst és fűszerezem sóval, borssal, majoránnával és pirospaprikával. Aki szereti, csípősen tehet bele. Van, amikor teszek bele, van, amikor nem, ez hangulat függő.


Lefedve 20 percig párolom, ez idő alatt előkészítem és megfőzöm a zöldbabot.


Ha friss zöldbabot veszek, akkor a széleit lecsipkedem és 2 cm-es darabokra vágom, ha fagyasztottat, akkor az már elő van készítve. Sós vizet forralok, ebbe kerül a zöldbab, és 15 percig benne hagyom, majd leszűröm.


Egy közepes méretű tepsi alját kiolajozom. A sütőt előmelegítem 210 C fokra. A főtt zöldbab felét a tepsi aljára szórom, elsimítom, majd erre jön a fűszeres darált hús, amit előtte a leszűrt főtt rizzsel összekeverek, hogy a hús szaftját is magába szívja. Ennek a tetejére szórom a maradék zöldbabot. Szépen elsimítom, és kézzel le is nyomkodom.


A fél liter tejfölbe belekeverek 1 db tojást, ezt öntöm a tetejére, elkenem rajta, hogy mindenhol befedje, és egy kanállal sűrűn belenyomkodok az ételbe, hogy a tejfölös rész alulra is kerüljön, ne csak a tetejére. Legvégül a pár darab szalonnakockával díszítem, és 210 C fokon 40-45 percet sütöm.
BÉBISPENÓTTAL RAKOTT PONTYFILÉ VEGYES KÖRETEKKEL:
Hozzávalók:
  • 1 egész ponty (kb. 2,5 kg)
  • durvára őrölt színes bors
  • 50 dkg bébispenót
  • 4 gerezd fokhagyma
  • tej, só, bors,
  • 1 tojás
  • 2 zsemle
  • A körethez:
  • petrezselymes burgonya
  • párolt rizs
  • A zöldségkörethez:
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 db cukkini
  • 12 db koktélparadicsom
  • 1 db paprika, olívaolaj, só , bazsalikom
  • A tetejére:
  • reszelt sajt
Elkészítés:

A pontyot megpucoljuk, zsigereljük, kifilézzük, és a két fél részt, a farkánál bevágva bőrétől elválasztjuk. Mindkét felét egyforma szeletekre vágjuk (4-4 szelet), beirdaljuk, sózzuk, durvára darált színes borssal behintjük. 1/2 órát állni hagyjuk, majd minimális olajon mindkét oldalát rost serpenyőben megsütjük. Elég 2-2 perc oldalanként. A megkapatott szeleteket vékonyan kiolajozott tepsibe helyezzük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A spenótot leforrázzuk, leszűrjük, és késsel apróra vágjuk. A tejben áztatott zsemléket kinyomkodjuk, majd egy tálba tesszük, belekeverjük a vágott spenótot, fűszerezzük, sózzuk, majd a zúzott fokhagymát és 1 egész tojást is hozzákeverünk. Ezt a masszát szépen 4-5 mm vastagon elkenegetjük a halszeletek tetején, végül reszelt sajttal beborítjuk, és a sütőben közép rácson 20 percig sütjük, majd infrán és légkeverésen további 5 percet, hogy a sajt egy kicsit megbarnuljon.

A zöldségkörethez kevés olívaolajon a cm-es darabokra vágott újhagymát megpirítjuk, mehet bele a többi zöldség is, sózzuk, bazsalikommal ízesítjük, ne törjük össze, óvatosan kevergessük, pár perc alatt készen van.

A halat párolt rizzsel, petrezselymes burgonyával és a zöldségkörettel tálaljuk.


TÖLTÖTT PADLIZSÁN HÚSSAL ÉS ZÖLDSÉGGEL:
Hozzávalók:
  • 2 dl maradék pörkölt vagy 
  • 1 csirkemellből készült pörkölt, lecsósan
  • 3 db padlizsán
  • 1 dl rizs
  • 20 dkg fagyasztott kínai zöldségkeverék
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 db paradicsom
  • ételízesítő
  • oregánó
  • 6 szelet sajt vagy mozzarella

Elkészítés:


Ha van egy kis maradék pörköltünk, akkor azt egy edénybe rakjuk, ha nincs, akkor elég 1 db csirkemellből készítenünk (kis kockákra vágjuk, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 kisebb hagyma, olaj, só, bors, pirospaprika hozzáadásával gyors pörköltet készítünk).

A padlizsánokat megmossuk, elfejezzük, lobogó sós vízben 3 percig főzzük, majd kivesszük, lehűtjük. A belsejét kikapargatjuk és felkockázzuk.
A kész pörköltbe keverjük a zöldségeket és a fokhagymát, bele a megmosott rizst, az ételízesítőt és kevés oreganót. Felönjük 2 dl vízzel, és fedő alatt készre pároljuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.


A padlizsánokat egy kiolajozott tálba tesszük, a belsejüket megtöltjük a húsos keverékkel, sajttal befedjük, paradicsomszeletekkel díszítjük. 

20 perc alatt megsütjük.





Természetesen készíthetjük ugyanezt hús mentesen is.

még folytatom.....




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése