2011. 07. 06.

POHÁRKRÉMEK

Pohárkrémet ritkán készítek olyankor, ha vendég jön és nem szeretném túl traktálni , hátha éppen fogyókúrázik illetve szerintem olyan elegáns dolog. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthetők.

ŐSZIBARACKOS GYÜMÖLCSRÍZS CSOKIPUDINGGAL:
Hozzávalók:

  • 2 dl rizs
  • 1 l tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 üveg őszibarackbefőtt
  • 1 kávéskanál ánizsmag
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 kiskanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • 1 csomag étcsokis pudingpor (főzős)
  • A díszítéshez:
  • tortadara
  • jégcukor


Elkészítés:
Egy edényben a leírásnak megfelelően elkészítem az étcsokis pudingot, félreteszem, lefedem.

Egy másik edényben kb 3 dl vizet forralok, mehet bele a citromhéj, a vaj, az ánizsmag, a fahéj, a vaníliás cukor és a megmosott rizs. Lassan forralva a rizsszemek puhulásáig főzöm, majd egy pohárban bekeverem az 5 kanál cukrot és a vaníliás pudingport a tej másik felével, és a rizshez adom, felforralom, kész is. Belekeverem a felkockázott őszibarackot, pár szemet meghagyok a díszítéshez.

Üvegpohárban egymásra halmozom a két krémet, díszítem.
Kókusztejjel készítve még finomabb.


MANDARINOS MASCARPONÉS POHÁRKRÉM GRÁNÁTALMÁVAL ÉS CSOKIFENYŐVEL:
Hozzávalók:

A krémhez:
25 dkg mascarpone,

2,5 dl habtejszín


8-10 dkg porcukor


1 csomag vaníliás cukor


5 db szép nagy mandarin


1 db gránátalma


1 csomag habfixáló


1 csomag instant zselatinfix

rumaroma, rum vagy narancslikőr
A piskótához:
2 tojás
2 evőkanál cukor
2 evőkanál  liszt
1 evőkanál olaj
pici só
1 citrom reszelt héja
A díszítéshez:
6 kocka étcsoki
1 kávéskanál olaj,szórócukor






Elkészítés:





A 2 tojásból kisebb tepsiben elterítve pár perc alatt kisütöm a piskótát, majd még langyosan, hogy ne töredezzen szét, kiszurkálom a formákat (köröket a rétegek közé, fenyőket a tetejére). A fenyőket olvasztott csokival megkenem és dekorcukorral megszórom.

Ennél a krémnél kevés cukrot használtam fel, hogy az ízeket érezzük, ne a cukrot. A tejszínt 2 kanál porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verem, mehet a hűtőbe. Egy nagyobb tálban a mascarponét, a narancshéjat, a cukrokat, pici rummal, a zselatinfix felével és 1 mandarin kifacsart levével géppel jól kikeverem. (1 mandarint meghagyok díszítéshez.) Összekeverem a már felvert tejszínhabbal, és mehet a hűtőbe.

A gránátalmából kikanalazom a magokat, és a mandaringerezdeket is óvatosan megpucolom a hártyától.

Egy másik tálba facsarom a megmaradt 3 nagy mandarin levét, hozzákeverem a zselatinfixnek másik felét, és mehet a hűtőbe dermedni.

Poharakba rétegetem a krémet, a gyümölcsöt, a piskótakarikákat, a mandarinzselét, a tetejét pedig a piskótafenyőkkel díszítem.
Ha nincs kedvünk sütögetni, készen vett piskótát is használhatunk hozzá, de így finomabb és olcsóbb is


EPRES MASCARPONÉS POHÁRKRÉM PISKÓTA KORONGGAL:
Hozzávalók:

  • A piskóta koronghoz:
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál  liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál tej
  • 2 evőkanál olaj
  • 1/3 csomag sütőpor
  • kevés kandírozott narancshéj
A krémhez:
12,5 dkg mascarpone
1 dl habtejszín
1 citrom reszelt héja
25 dkg eper a 
2 evőkanál porcukor
2 db lapzselatin

Elkészítés:
A 2 tojást beleütöm egy tálba, és a cukorral, az olajjal, a kakaóporral 5-6 percig keverem géppel, hogy jó habos legyen, majd mehet bele a liszt, a tej és a sütőpor, átkeverem.

Zsírpapírral kibélelek egy nagyobb lapos tepsit. A sütőt előmelegítem 180 fokra. Kanállal kerek halmokat kanalazok a tepsire a tészából, kb. 6-8 darabot, egymástól legalább 3 cm-re. A tetejére kandírozott narancshéj darabokat szórok, és a sütőben pár perc alatt készre sütöm.

A krémhez a lapzselatint elkészítem, hűlni hagyom. Egy tálban a tejszínt a cukorral kemény habbá verem, majd a mascarpone sajtot is belekeverem, illetve most már mehet bele az eper fele amit előtte botmixerrel pépesítek, a citromhéj és  a zselatin is.


A sütőpapírról leszedem a piskóta korongokat, elrendezgetem a poharakban, ha nagyobbak lettek félbe, negyedbe vágom, a krémet rákanalazom és felezett eperszemekkel és csokivirágokkal díszítem.

Kombinálható más gyümölcsökkel, málnával, meggyel, őszibarackkal....stb.


Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fok: könnyű






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése