2011. 07. 03.

LISZTMENTES TÚRÓTORTA RIZZSEL ÉS EPERREL

Vasárnap van és a pénteken sütött túrótortából egy vékony szeletke maradt. Sütnöm kell mert délután jön a Kriszti segíteni mivel nagyon béna vagyok a számítógéphez.Hm, pedig megvan az ECDL Start vizsgám:-(.
Az a baj , hogy a Guszti új Linux-ot telepített a gépemre azt viszont nem mondta el, hogy ezt, hogyan használjam, így még a fényképek feltöltése a fényképezőgépről is problémát okozott. Jó ezt telefonon gyorsan megoldottuk, na de többi?

Na nem akarok rinyálni inkább a hajnalban kigondolt és most elkészített sütit osztom meg:

TÚRÓTORTA  RIZZSEL, EPERREL, ASZALT GYÜMÖLCSÖKKEL, LISZTMENTESEN:
Hozzávalók:
2 dl rizs (mindegy milyen)
2,5 dl tejföl 20%
50 dkg túró
3 tojás
8 evőkanál cukor
1 cs.vaníliás cukor
1 cs. tejszínízű pudingpor (főzős)
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
25 dkg eper
25 dkg eper lekvár
10 dkg mediterrán mix  
1/2 cs. sütőpor




Elkészítés:  Nagyon egyszerű.
Legelőször a rizst főzöm meg. Kimérem a rizst 2 dl-es pohárban. Egy kisebb edényben sós vizet teszek fel forrni, majd amikor felforrt beleszórom a rizst, néha megkeverem, hogy ne ragadjon le. 6 perc után lekapcsolom a lángot és hagyom állni egy kicsit, majd leszűröm és vízzel átöblítem. Félreteszem.

Az epret megtisztítom, megmosom és botmixerrel pépesítem. Összekeverem az eper lekvárral.

Nem kell pontosan így csinálni, de nekem csak ennyi eprem volt itthon, ezt egy ilyen nagy sütihez kevésnek gondoltam, amúgy is összekevertem volna cukorral, így a lekvár jó döntésnek bizonyult. De nyugodtan használjunk más összeállítást, több epret vagy több lekvárt, vagy csak az egyiket.


Egy jó nagy tálat veszek, ebbe beleöntöm a megfőtt rizst, a tejfölt, a túrót (most nem kell áttörni, mert a rizs is darabos), cukrot, vaníliás cukrot, pudingport, citromhéjat, aszalványokat, citromlevet. Kézzel vagy kanállaljól összekeverem.

Szeretem kézzel keverni, akkor jobban érzem, hogy hol vannak még szétválasztandó csomócskák.


A sütőt előmelegítem 180 C fokra.

A 3 tojást szétválasztom. A fehérjéből kemény habot verek géppel a sárgájákat hozzáadom a túrós rizses masszához.

Végül a tojásfehérje habot is belefordítom a masszába, ezt is kézzel keverem el, akkor gyorsabban megy és össze sem töröm. A biztonság kedvéért tettem bele egy fél zacskó sütőport is.

Egy 28 cm-es kerek tortaformát sütőpapírral kibélelem. Egy kicsit magasabb peremet hagyok neki.
Beleöntöm a masszát.

Most jön az eperpürével kevert házi eperlekvár. Kanállal kör alakban, úgy hogy a túrós masszába belenyomok minden alkalommal, hogy az aljáig lecsurogjon, eloszlatom rajta a pürét. Ha nem nyomkodom le akkor fenn marad a tetején, de én nem ilyet szerettem volna, hanem szebbet:)

Mostanra már felmelegedett a sütő így betolom és 1 óráig nem kell vele foglalkozni, legalább ennyi ideig egy ekkora méretű tortát sütni kell.



Csak teljes kihűlés után szeletelhető.


És a végeredmény

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézségi fok: könnyű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése