GESZTENYÉS, ALMAKOMPÓTOS SÜTI:
Hozzávalók:
- egy 30 x 25 cm-es kisebb tepsihez:
 - A tésztához:
 - 4 tojás
 - 1 evőkanál holland kakaópor
 - 2 evőkanál olaj
 - 1 csomag vaníliás cukor
 - 4 evőkanál cukor
 - 3 evőkanál finomliszt
 - 1 csomag sütőpor
 - só
 - A töltelékhez:
 - 2 darab almából kompót:
 - (cukor, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, alma)
 - 25 dkg gesztenyemassza
 - 20 dkg margarin
 - rumaroma
 - 8 dkg cukor
 - 5 dl habtejszín
 - 8 dkg cukor
 - 2 csomag zselatinfix
 
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem, a sárgáját a cukorral, az olajjal és a kakaóporral szintén jól kikeverem, majd mehet bele a sütőpor és a liszt, végül óvatosan a fehérjehab.
A sütőt előmelegítem 170 fokra, egy kisebb tepsit kibélelek zsírpapírral, és belesimítom a tésztát. Kb. 22 percig sütöm (tűpróba).
A kompótból az almát kisebb cikkekre vágom.
A gesztenyemasszából egy picit félreteszek a díszítéshez, a többit a cukorral és a puha margarinnal és a rumaromával habosra keverem.
Egy másik tálban a tejszínt a cukorral és a zselatinfix-szel keverem tartós habbá.
A tésztát kifordítom egy tálcára, ha kihűlt, rákenem a gesztenyemasszát, erre helyezem az almacikkeket, majd a habbal betakarom. Díszítem, és megszilárdulás után szeletelem.
A sütőt előmelegítem 170 fokra, egy kisebb tepsit kibélelek zsírpapírral, és belesimítom a tésztát. Kb. 22 percig sütöm (tűpróba).
A kompótból az almát kisebb cikkekre vágom.
A gesztenyemasszából egy picit félreteszek a díszítéshez, a többit a cukorral és a puha margarinnal és a rumaromával habosra keverem.
Egy másik tálban a tejszínt a cukorral és a zselatinfix-szel keverem tartós habbá.
A tésztát kifordítom egy tálcára, ha kihűlt, rákenem a gesztenyemasszát, erre helyezem az almacikkeket, majd a habbal betakarom. Díszítem, és megszilárdulás után szeletelem.
Ha nincs kicsi tepsink, akkor arányosan több tojásból készítsük a tésztát, és a gesztenyemasszából is 2 csomaggal vegyünk.
KÖNNYŰ, KEVERT GESZTENYÉS SÜTI:
A tésztához:- 20 dkg margarin
 - 4 tojás
 - 12 dkg cukor
 - 1 csomag vaníliás cukor
 - 1 citrom reszelt héja
 - 1 evőkanál holland kakaópor
 - 1,5 dl tejföl
 - 1 db alma pépesre reszelve
 - 1 csomag sütőpor
 - 38 dkg liszt
 
- A krémhez:
 - 2 dl növényi tejszín
 - 1 csomag vaníliás cukor
 - 1 csomag habfixáló
 - 10 dkg puha margarin
 - 25 dkg gesztenyemassza
 - 5 dkg cukor
 - rumaroma
 - 1 evőkanál almapép
 
- Valamint:
 - csokireszelék
 - 4 evőkanál lekvár
 
Elkészítés:
A tésztához a puha margarint, a cukrokat és az almapépet géppel pár percig keverjük, majd mehet bele a többi hozzávaló, de innen már kézzel keverjük tovább.
190 fokra előmelegített sütőben, zsírpapírral bélelt lapos 33 cm x 30 cm-es tepsiben kb. 25 percig sütjük. (Tűpróba!) Kivesszük és hűlni hagyjuk.
A habot a vaníliás cukorral és a habfixálóval felverjük.
Egy másik tálban a puha gesztenyemasszát a margarinnal és a rumaromával, az almapéppel és a cukorral habosra keverjük, majd a tejszínhabbal óvatosan összeforgatjuk.
A kihűlt tésztát lekvárral megkenjük és rákanalazzuk a gesztenyés krémet. Nagy késsel elsimítjuk, a tetejét csokireszelékkel díszítjük.
190 fokra előmelegített sütőben, zsírpapírral bélelt lapos 33 cm x 30 cm-es tepsiben kb. 25 percig sütjük. (Tűpróba!) Kivesszük és hűlni hagyjuk.
A habot a vaníliás cukorral és a habfixálóval felverjük.
Egy másik tálban a puha gesztenyemasszát a margarinnal és a rumaromával, az almapéppel és a cukorral habosra keverjük, majd a tejszínhabbal óvatosan összeforgatjuk.
A kihűlt tésztát lekvárral megkenjük és rákanalazzuk a gesztenyés krémet. Nagy késsel elsimítjuk, a tetejét csokireszelékkel díszítjük.
A tésztát borítsuk tálcára rögtön, mert törékeny.
még folytatom.......
még folytatom.......
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése