2011. 07. 11.

POGÁCSÁK



A pogácsát szinte el sem lehet rontani, ha betartjuk a kelesztési időt és jól kidolgozzuk a tésztát.
A mennyiségek 2 tepsi pogácsára vonatkoznak. Ezeket is legtöbbször a kenyérsütőgépben dolgozom ki.


TÖPÖRTYŰS POGÁCSA:
Hozzávalók:
  • 30 dkg töpörtyű
  • 2 dl tejföl
  • 80 dkg liszt
  • 3 evőkanál só
  • 2 kávéskanál őrölt bors
  • 4 evőkanál bor (bármilyen)
  • 1 csomag instant élesztő
  • 25 dkg ráma margarin
  • kevés cukor


Elkészítés:

Kenyérsütőgéppel készítem: minden hozzávalót beleteszek a gépbe, természetesen a folyadékokat meglangyosítva alulra, és a töpörtyűt még nem rakom bele. 1,5 órás keverő, kelesztő programra állítom.

Ezalatt a töpörtyű felét ledarálom, másik felét kisebb kockákra vágom (apukám így szerette, ezek voltak neki az *öregjék*).

Ha elkészült a tészta, lisztezett deszkára borítom, kézzel kilapogatom, rákenem a töpörtyűt és összegyúrom. Ha nem gyúrom, hanem hajtogatom, akkor lesz réteges a pogi, de én inkább összegyúrom. Majd kinyújtom kb. 2 cm magasra, késsel berácsozom, majd közepes szaggatóval kiszaggatom.

A sütőt 220 fokra előmelegítem. A pogácsákat sütőlapra rakom, tetejét tojással megkenem, és forró sütőben legfeljebb 16 percig sütöm.

LEGEGYSZERŰBB TÚRÓS POGÁCSA:
Hozzávalók:
25 kg túró
25 dkg ráma margarin
25 dkg finomliszt
1 cs. sütőpor
só, 


Elkészítés:
Minden hozzávalót egy tálban összegyúrok és a hűtőbe teszem egy fél órát pihenni.
Lisztezett asztalon 1,5 cm vastagra nyújtom, majd egy kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatom.
A sütőt előmelegítem 190 C fokra. A pogácsák tetejét tojás sárgájával lekenem és megszórom:
mákkal vagy mandula lapokkal vagy reszelt sajttal esetleg kömény maggal és nagy szemű sóval. Lezárt dobozba jó pár napig puha marad.

JUHTÚRÓS-TÚRÓS-PORÉHAGYMÁS POGÁCSA:
Hozzávalók:
  • 10 dkg juhtúró
  • 25 dkg tehéntúró
  • 15 dkg ráma margarin
  • 90 dkg liszt
  • 3 evőkanál só
  • 1 csomag instant élesztő
  • 15 karika poréhagyma
  • 2 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • 0,5 dl langyos tej
  • pár szem fenyőmag
  • pici cukor
Kenyérsütőbe beleteszem a hozzávalókat, kivéve 1 tojást és a fenyőmagot. Alulra a folyadékokat és a zsiradékot, felülre a lisztet és az élesztőt. 1,5 órás keverő, kelesztő programra állítom.

Ha kész a tészta, lisztezett deszkára borítom, kézzel ellapogatom kb. 2 cm magasra. Késsel ritkán becsíkozom, majd kisebb szaggatóval kiszaggatom. Előmelegítem a sűtőt 190 fokra, majd sütőlapra helyezem a pogácsákat, egész tojással megkenem,Bármivel díszíthetem:fenyőmaggal, tökmaggal, szotyival, szezámmaggal és sajttal is és kb. 15 perc alatt megsütöm.

GYORS SAJTOS POGÁCSA KOLBÁSZ SAPKÁVAL ÉS FENYŐMAGGAL:
  • Hozzávalók:

  • 2 dl tejföl
  • 12,5 dkg zsír
  • 12,5 dkg ráma
  • 2 kiskanál só
  • pici őrölt kömény
  • 25 dkg reszelt trapista sajt
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 csomag szárazélesztő
  • 2 db tojás
  • 10 dkg szeletelt kolbász 
  • pár szem fenyőmag 
  • 2 db közepes méretű krumpli

  • Elkészítés:

  • A krumplit megpucolom, felkockázom, sós vízben megfőzöm, leszűröm, és krumplinyomóval egy nagy tálba nyomom.

    Hozzáadom a többi hozzávalót (puha zsír, puha margarin, só, cukor, élesztő, tejföl, reszelt sajt nagy része, kömény, 1 tojás, liszt). A másik tojást egy pohárba teszem, felverem, és annyit hagyok benne, amennyivel a pogik tetejét megkenem, a többit a tálba öntöm.

    Összegyúrom, kicsit még lehet lisztezni, hogy elváljon az edény falától. Nem kell pihentetni, mert szárazélesztőt használunk.

    Kiborítom az asztalra, kézzel ellapogatom kb. 1,5 cm vastagra.

    Kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatva, zsírpapírral bélelt tepsibe teszem. A sütőt 210 fokra előmelegítem.

    A pogik tetejét tojással megkenem, mindegyikre teszek 1 karika kolbászt és egy pici reszelt sajtot. A utolsó szemekre - ha nem marad kolbász - pár szem fenyőmagot teszek. Készre sütöm.
PUHA TÖKMAGOS POGÁCSA: (nem az a sötét kamu):

Hozzávalók:
  • 90 dkg finomliszt
  • 20 dkg natúr tökmagbél
  • 2 dl tejföl
  • 3 evőkanál kacsazsír (vagy más zsiradék)
  • 4 db közepes főtt burgonya áttörve
  • 5 dkg reszelt sajt a tésztába + 2-3 dkg a tetejére
  • 1 csomag száraz élesztő
  • 2 evőkanál só (ízlés szerint)
  • 3 szem kockacukor
  • 1 tojás + 1 tojás a tetejére
  • kevés olaj

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és áttörjük. Hűlni hagyjuk.

A natúr tökmagbelet kevés olajon megpirítjuk, megsózzuk és hűlni hagyjuk.



Ha van kenyérsütőgépünk, ezek után azt használjuk, ha nincs, akkor kézzel gyúrjuk a tésztát. Kenyérsütőben az összes hozzávalót beletesszük, és 1,5 órás keverő + kelesztő programra állítjuk. Ha kézzel gyúrjuk, akkor addig lisztezzük, amíg egy puha, hólyagos, rugalmas tésztát kapunk. Letakarva 40 percig kelesztjük, átgyúrjuk.

A kész tésztát lisztezett asztalra borítjuk, és kézzel vagy nyújtófával kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól min. 1 cm-es távolságra. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A pogácsák tetejét egész tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. A meleg sütőbe tolva 20 perc alatt készre sütjük.


még folytatom......










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése