2011. 07. 05.

HÚSGOLYÓK

Szerintem nem csak én, hanem sokan először az IKEÁ-ban láttam és kóstoltam. Később magam is elkészítettem, hogy ne csak mindig uncsi fasírt legyen itthon. Megszerettük ezért most pár receptet leírok, hátha más is kedvet kap az elkészítésére:

MARHAHÚSGOLYÓK, VADÁSZMÁRTÁSSAL:
Hozzávalók:



  • 35 dkg darált marhahús
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1,2 dl tej
  • 1 kis fej lilahagyma reszelve
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • só, bors, bazsalikom,



  • A mártáshoz:
  • 2 dl tejszín, 2 dl tejföl,
  • 10 dkg szalonna kockára vágva
  • 1 kis fej hagyma apróra vágva
  • 10 dkg gomba szeletekre vágva
  • 1,2 dl rozé bor
  • 5 dkg teavaj,só, tárkony,
  • Körethez: pár nagyobb szem burgonya
Elkészítés:


A húsgolyóhoz a zsemlemorzsát, a rizslisztet, a tejet és a tojást egy tálban összekeverem, pár percig állni hagyom, hogy a morzsa megszívja magát puhára, majd belekeverem a hagymákat, a darált húst, fűszerezem. Vizes kézzel kicsi golyókat formálok, majd forró olajban kisütöm.


A mártáshoz a vajon a szalonnát, a hagymát és a gombát sózva megdinsztelem, felöntöm rozé borral (vagy ami van otthon), és a bort lassú tűzön elforralom róla, majd hozzáadom a tejszínt és a tejfölt, tárkonnyal ízesítem, még pár percig kevergetem, és készen is van.

Nagyobb szemű krumplit főzök hozzá, majd megpucolom, egy kis olíva olajat öntök alá, megforgatom és tálalom.



HÚSGOLYÓKKAL RAKOTT KARFIOL:
Hozzávalók:




  • 1 nagy fej karfiol
  • 4,5 dl tejföl
  • 1 pohár főtt rizs
  • 40 dkg darált marhahús
  • hagyma
  • fokhagyma
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • majoránna, só, olaj,
  • 6-8 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás
  • 8 szelet szalonna
  • 2 db zsemle

Elkészítés:




A karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A rizst is megfőzzük. A darált húst összekeverjük a hagyma, fokhagyma, só, fűszerek, áztatott kifacsart zsemle, tojás összetevőkkel, és kicsi fasírtgolyókat formálunk, forró olajban kisütjük.

Egy tepsibe belenyomkodjuk a karfiolt, elsimítjuk, meghintjük egy kis őrölt borssal, sóval, és erre kerül a leszűrt főtt rizs, amit szintén elsimítunk, lenyomkodunk. A kisült húsgolyókat erre rakjuk, majd meglocsoljuk a tejföl, tojás, reszelt sajt keverékével.

 A tetejét vékony szalonnaszeletekkel díszítjük, és 180 fokon 45 percig sütjük.






FASÍRTGOLYÓK GOMBÁS PARADICSOMOS SZÓSSZAL:
Hozzávalók:




  • A fasírthoz:
  • 40 dkg darált hús, 1-2 zsemle (áztatva), 1 fej hagyma (reszelve), 3 gerezd fokhagyma (reszelve),
  • 1 db tojás, só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, majoránna, olaj, szezámmag, zsemlemorzsa,

  • A paradicsomszószhoz:
  • 50 dkg finom passzírozott paradicsom, 40 dkg gomba (szeletelve), 1 hagyma (reszelve),bors,
  • 2 gerezd fokhagyma(reszelve), cukor, só, babérlevél,bazsalikom, oregánó, zeller levél, olaj,

  • A körethez:
  • héjában főtt burgonya
Elkészítés:


A hozzávalókból összekeverem a fasírtot, és kisebb golyókat formázok, majd fele-fele arányban elkevert szezámmagos zsemlemorzsában megforgatom, és olajban kisütöm.


A szószhoz a hagymákat olajon megdinsztelem, majd a szeletelt gombával is összekeverem, sózom, fűszerezem, és addig párolom, amíg a levét elveszti. Ezután hozzáöntöm a passzírozott paradicsompürét, kevergetve pár percig forralom, és kész is van.

A körethez a burgonyát héjában megfőzöm, megpucolom, nagyobb darabokra vágom, és olajon egy kicsit megpirítom.





Még folytatom.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése