2011. 07. 26.

ALMÁS SÜTEMÉNYEIM

A meggyes után most az elmúlt évben készített almás sütijeimet gyűjtöttem össze. Sok hasonló van közöttük és nagyon egyszerűen elkészíthetőek:

MÁMOROS ALMÁS KRÉMES MOGYORÓS SÜTI:   NEM egyszerű!
Hozzávalók:

  • A tésztához:
    50 dkg liszt
  • 25 dkg rama
  • 13 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 citrom reszelt héja

  • Az almás krémhez:
  • 1 kg alma
  • 13 dkg cukor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 0,5 dl fehérbor
  • 1 citrom reszelt héja

  • A vaníliás krémhez:
  • 1 csomag főzős vanília pudingpor
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 dl tej
  • 8 dkg kókuszzsír
  • 20 dkg margarin

  • A mogyorós karamellhez:
  • 8 dkg durvára tört mogyoró vagy dió
  • 12 dkg teavaj
  • 12 dkg cukor
  • pici citromlé

  • A csokimázhoz:
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 7 dkg teavaj
Elkészítés:
1. Az almát megpucolás után kis darabokra szeleteljük, és egy serpenyőben, minden hozzávalóval feltesszük párolni, először fedő alatt, majd levesszük a fedőt, és a levét elpároljuk.

2. A tésztához minden hozzávalót egy nagy tálban összekeverünk (a margarin puha legyen). Ha összedolgoztuk, kicsit a hűtőbe tesszük pihenni. Majd belenyomkodjuk egy tepsibe, 1 cm-es peremet is hagyunk neki.

3. A kész almapépet ráöntjük a nyers tésztára, elsimítjuk, és mehet az előmelegített sütőbe. 190 fokon addig sütjük, míg a pereme szépen megpirul. Kivesszük, hűlni hagyjuk.

4. Elkészítjük a vaníliakrémet: először megfőzzük a pudingot, majd a vége felé belekeverjük a kókuszzsírt és a margarint is, vigyázzunk: ne égjen le!

5. A kihűlt almás tészta tetejére kenjük a vaníliás krémet, elsimítjuk, és mehet hűlni.

6. A mogyorós réteghez, minden hozzávalót egy edénybe teszünk, melegítjük, folyamatosan kevergetjük, és ha szép karamellszínű, akkor a kihűlt vaníliás rétegre halmozzuk kis adagokban, rögtön elsimítjuk késsel. Mehet ez a réteg is hűlni.

7. Végül a csokimázt is elkészítjük, mindent egy edénybe teszünk, kevergetve melegítjük, míg homogén és fényes, sima lesz, kanállal rácsorgatjuk a tetejére.

8. Kihűlés után szeleteljük.
Fontos a rétegek között megvárni amíg megszilárdulnak!

EGÉSZSÉGES KÓCOS ALMÁS, GYÖMBÉRREL ÉS RÉPÁVAL:
Hozzávalók:
  • 5 db szép nagy alma
  • 5 db tojás
  • 2 sárgarépa reszelve
  • 25 dkg barna cukor
  • 35 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg margarin
  • 1 db narancs leve és reszelt héja
  • 8 dkg aszalt gyümölcs (bármilyen jó, csak apróra vágva)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 diónyi friss gyömbér lereszelve
  • 2 kiskanál őrölt fahéj
  • 2 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • kevéske rumaroma
  • pici só
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:
A puha margarint a tojásokkal és a cukrokkal géppel habosra keverem, majd mehet bele a reszelt répa, a gyömbér, a narancslé, a narancs héja és az összes hozzávaló. Kézzel keverem ki a tésztát, alaposan.

Az almákat meghámozom, 3 db-ot kisebb kockákra vágom, a másik kettőt gyufaszál méretűre reszelem zöldséggyalun.

Egy közepes méretű tepsit zsírpapírral kibélelek. Ráöntöm a tésztát, majd megszórom az almakockákkal. Az almaszálakat zsemlemorzsában, egy kis fahéjjal együtt átforgatom egy tálban, és rászórom a süti tetejére, borzasra.

Előmelegített sütőben 190 fokon legalább 40-45 percig sütöm.

Sokáig friss marad, és a karácsonyt idézi az illata. Használjunk friss gyömbért mert sokkal finomabb az illata!

CSOKIVAL ÉS LEKVÁRRAL PETTYEZETT ALMÁS SÜTI:
Hozzávalók:
  • 4 db nagyobb alma
  • 4 db tojás
  • 25 dkg margarin
  • 40 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál ánizsmag
  • pár kocka étcsoki
  • pár evőkanál baracklekvár
  • rum vagy rumaroma, de el is maradhat
Elkészítés:
A puha margarint a tojásokkal és a cukrokkal, valamint a fűszerekkel jól kikeverjük géppel, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejfölt, a sütőport, a citromhéjat, és ezt már kézzel keverjük tovább.


A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy 30 x 32 cm körüli tepsit zsírpapírral vagy alufóliával kibélelünk, ebbe belesimítjuk a masszát.

Az almákat megpucoljuk, kicsumázzuk és felkockázzuk. Ezeket az almakockákat szépen sorban lerakjuk, a sorok közé csokidarabokat és lekvárpöttyöket teszünk.

Betoljuk a sütőbe, és kb. 30 percig sütjük (tűpróba).




KAKAÓS KEVERT SÜTI DIÓVAL ÉS ALMÁVAL:
Hozzávalók:

  • 4 db alma
  • 4 marék durvára tört dióbél
  • 4 db nagyobb tojás
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 18 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl tej
  • 2 púpos evőkanál holland kakaópor
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • rumaroma

Elkészítés:


A puha margarint a cukrokkal, a narancslével és a fűszerekkel géppel jól kikeverjük, majd mehet bele a többi hozzávaló. Ezekkel is kikeverjük, de már csak kézzel, legvégül a durvára tört dió felét rakjuk bele és elkeverjük.


Bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, majd a megpucolt és gerezdekre vágott almával beborítjuk, a maradék dióval megszórjuk.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük, majd kihűlés után szögletes szeletekre vágjuk. Ha úgy tetszetősebb, meghinthetjük porcukorral is.

ANANÁSZOS TÚRÓTORTA ALMÁVAL ÉS KANDÍROZOTT NARANCSHÉJJAL:
Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 13 dkg margarin
  • 13 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • A krémhez:
  • 13 dkg margarin
  • 50 dkg túró
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 tojás
  • 2 maréknyi kandírozott narancshéj
  • Valamint:
  • alma töltelék vagy bármilyen lekvár
  • 1 doboz ananász konzerv (körszeletes)
Elkészítés:

A tésztához valókat összegyúrjuk, és egy 26 cm-es tortaformába nyomkodjuk, amit előtte kibéleltünk sütőpapírral. Betesszük a hűtőbe pihenni.


A túrókrémhez a puha margarint a cukorral kikeverjük, majd mehet hozzá a pudingpor és a 2 tojás is, tovább keverjük, végül hozzáadjuk a túrót is. A narancshéjat felkockázzuk, és szintén belekeverjük, pár szálat hagyunk díszítésre.


A hűtőből kivesszük a tésztát, almapéppel megkenjük az alját, rákanalazzuk a túrótölteléket, feldíszítjük a körszeletes ananásszal, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb. 1 órát sütjük.


Kihűlés után szeleteljük.


Ez az almás süti szintén egy egyszerű kevert tészta,almaszeletekkel megrakva és fahéjas porcukorral meghintve.

Ez az almás süti, pedig kerek formába lett kisütve, ugyan az a tészta mint a fenn, kevert tészta, almaszeletekkel alul kirakva, és sütés után kifordítva a formából. Még melegen megkentem barack lekvárral a tetejét és mandulaszeletekkel is meghintettem.


2012.01.08. 
Ma készítettem ezt a sütit a tésztája 2,2 kg almát tartalmaz ide már nem írom le részletesen a 2012. januári blogbejegyzések között keressétek: egészséges sokalmás diós-csokis névvel.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése