2011. 07. 03.

MASCARPONE KRÉMES SÜTEMÉNYEK, TORTÁK

Elérkeztem a szívemnek legkedvesebb alapanyaghoz, a mascarpone sajtkrémhez. Egyszerűen imádom. A krémeket könnyűvé, selymessé és elegánssá teszi, már ha lehet ilyet mondani egy sütire.
Szinte mindenhez használható, gyümölcshöz, csokihoz, borhabhoz, dióhoz, mákhoz szóval lesz mit megosztanom, mert mascarponéval  rengeteget sütök.

MASCARPONÉS TÚRÓS TORTA SOK GYÜMÖLCCSEL:
Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 10 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél csomag sütőpor
  • pici só
  • 20 dkg liszt
  • A krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 50 dkg tehéntúró
  • 2,5 dl habtejszín
  • 7 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 csepp triple sec aroma
  • 2 csomag habfixáló
  • 13 db babapiskóta
  • Valamint:
  • 50 dkg eper
  • 4 db kivi
  • 15 dkg áfonya
  • 1 barack konzerv
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 csomag tortazselépor
  • 3 kanál lekvár
  • pici kókuszreszelék


A tésztához valókat összegyúrom, és egy kapcsos tortaformába nyomkodom. 170 fokon kb. 40 perc alatt készre sütöm.
Elkészítés:

A krémhez a mascarponét a túróval, 1 csomag habfixálóval, a porcukorral, a citromhéjjal, a triple sec aromával géppel 4 percig keverem. A gyümölcsökből díszítésnek félreteszek pár szemet, a többit felszeletelve a túrós krémbe forgatom óvatosan. A habtejszínt a cukorral és a másik csomag habfixálóval kemény habbá verem (géppel), és óvatosan beleforgatom a mascarponés-túrós-gyümölcsös keverékbe, beteszem a hűtőbe.

Ha kihűlt a tészta, a kapcsos formában hagyjuk, és körbebéleljük vékony fóliával (befőző), és 3 kanál lekvárral megkenjük. Erre halmozzuk a krém felét, befedjük babapiskótával, majd a maradék krémet ráhalmozzuk. A tetejét gyümölcsökkel díszítjük, és vékonyan tortazslét húzunk rá /1/2 tortazselépor, 1 dl víz, 1 perc a mikróba, kevergetni, hűlni hagyni és bekenni, de csak a gyümölcsöket/. Hűtőbe 4-5 órát kell dermedni hagyom, majd a tortakarimát leveszem, kókuszreszelékkel beszórom az oldalát, és tálalom.







Egyszerűen gyönyörűűűű. A kivivel vigyázni kell, mert előfordulhat (nem is merek belegondolni, hogy miért) hogy megkeseredik. Aki biztosra akar menni, nem teszi  rá.






10 napig gondolkodtam a következő sütin, a krémnél tudtam, hogy valamilyen mascarponéset szeretnék, és ma délelőtt kaptam ajándékba 100%-os almapépet és agave szirupot, úgyhogy akkor már tudtam, hogy ezeket beleépítem a sütibe. Ez az egyik TOP sütim, kifejezetten KARÁCSONYI a fűszerezése, de mégis könnyű a krémje. Mindenkinek csak ajánlani tudom, annyira különleges és nem csak télen!!!


KARÁCSONYI LEG LEG TORTA:







Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 3 tojás
  • 80 ml agave szirup vagy méz, vagy 10 dkg cukor
  • 18 dkg  
  • 1,8 dl kefir
  • 1 narancs reszelt héja
  • kb. 5-6 cm-es darabka friss gyömbér reszelve
  • 1 alma reszelve
  • 1 csomag sütőpor
  • 35 dkg finomliszt
  • 2 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 kiskanál ánizsmag
  • 10 dkg apróra vágott aszalt gyümölcs (mediterrán mix)
  • pici só
  • A krémhez:
  • 50 dkg mascarpone light sajtkrém
  • 35 dkg 100 % almapép
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 evőkanál sárgabarack- vagy narancslekvár
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag zselatinfix
  • 5-6 dkg kandírozott narancshéj

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban az agave szirupot (vagy mézet) a tojásokat, a puha margarinnal és a kefirrel géppel pár percig keverem, majd belekerül a többi hozzávaló is: só, narancshéj, fűszerek, reszelt alma és gyömbér, aszalt gyümölcs, liszt, sütőpor, ezt már kanállal és kézzel keverem tovább, sűrű nokedliszerű tésztát kapok.


A sütőt 180 fokra előmelegítem, a sütő saját tepsijét zsírpapírral kibélelem, majd erre kanalazom rá a tésztát, elegyengetem simára, és 25 perc alatt megsütöm. Hagyom kihűlni.


A krémhez a hozzávalókat a kandírozott narancs kivételével mind egy nagyobb keverőtálba teszem, géppel jól kikeverem, majd a végén a kandírozott narancskockák is belekerülnek.


A kihűlt lapot 3 felé vágom, a krémmel megkenem, a tetejére és az oldalára is kerüljön.


MASCARPONÉS CSOKIS GYÖMBÉRES TORTA:

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 5 db M-es tojás
  • 13 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 kis pohár kefir (140 g)
  • 2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt faéj
  • 1 db alma reszelve
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 40-43 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg birsalmasajt kockákra vágva (vagy 2 marék aszalt gyümölcs)
  • pici só
  • A krémhez:
  • 50 dkg mascarpone sajtkrém
  • 1 db körte vagy alma pépesre reszelve
  • 2,5 dl habtejszín
  • 4 evőkanál holland kakaópor
  • 1 csomag instant zselatinfix
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 evőkanál barack vagy narancslekvár
  • 14 dkg cukor
  • A díszítéshez:
  • kandírozott narancshéj
  • csokireszelék vagy golyók

Elkészítés:
Nagyon egyszerű, mindent csak keverni kell!

Egy tálban a puha margarint a cukorral és a tojásokkal géppel pár percig keverjük, majd mehet bele a többi hozzávaló. Jól átkeverjük, és a sütő tepsijébe kanalazzuk, amit kibéleltünk zsírpapírral vagy alufóliával. Erre rászórjuk a birsalmakockákat vagy aszalt gyümölcsöket.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Kihűtjük, és 3 felé vágjuk.

A krémhez a habtejszínt egy picike cukorral és a habfixáló felével kemény habbá verjük. A krémsajtot az összes többi hozzávalóval szintén összekeverjük, majd a végén a tejszínhabot is belekeverjük. Amíg a tészta hűl, visszatesszük a hűtőbe.

Összeállítjuk a sütit: megtöltjük a lapokat úgy, hogy jusson krém a tetejére és az oldalára is. Díszítjük, és pár óra dermedés után szeleteljük.



DIÓS NARANCSOS TORTA MASCARPONE KRÉMMEL:
Hozzávalók:

  • A piskótához:
  • 6 tojás
  • 5 púpos evőkanál durvára darált dió
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 evőkanál étolaj
  • pici só
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • A habhoz:
  • 2,5 dl habtejszín
  • 6 dkg porcukor
  • 1 csomag habfixáló
  • A krémhez:
  • 50 dk g mascarpone sajtkrém
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs leve
  • 1 narancs reszelt héja
  • rumaroma
  • 1 csomag zselatinfix
  • kandírozott narancshéj
  • A díszítéshez:
  • kandírozott narancshéj
  • tört zöld pisztácia

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy kis sóval és cukorral kemény habbá verem. A sárgáját az olajjal és a cukorral pár percig géppel keverem, majd mehet bele a többi hozzávaló, végül beleforgatom a fehérjehabot is.

A sütőt előmelegítem 175 fokra. Kapcsos 26 cm-es, zsírpapírral bélelt kerek formába öntöm a masszát, majd kb. 45-50 perc alatt megsütöm a tésztát. (Tűpróba!)

Kihűtöm, majd kiborítom, és 3 részre vágom.

A habhoz a tejszínt felverem a cukorral és a habfixálóval, majd a hűtőbe teszem.

A krémhez egy nagyobb edényben a mascarponét kikeverem a narancslével és a narancs reszelt héjával, a cukrokkal és a rummal, majd hozzáadom a zselatin fixet, és belekeverem a kandírozott narancshéjat is, ebből nem kell sok. Ehhez adom a felvert habot a hűtőből, és megkenem a tortalapokat úgy, hogy a tetejére és az oldalára is jusson. Díszítem kandírozott narancshéjjal és pisztáciával (de lehet dióval is).



Emlékszem milyen finom volt ez az összeállítás, még biztosan elkészítem máskor is.:))


A következő sütit a Mindmegette Magazin részére készítettem, ebben szerepeltem a 2. számban 2010. októberében. Csak annyit kértek, hogy mák is  legyen benne mivel közeleg a karácsony. Nem egy olcsó süti, de igen igen különleges és persze finom is.


GYÖMBÉRES SZILVÁS MÁKOS MASCARPONÉS TORTA:
Hozzávalók:


  • A tésztához:
  • 1 db alma
  • 1 db citrom
  • 4 db tojás
  • 0,8 dl méz
  • 20 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1/2 mokkáskanál őrölt ánizsmag
  • 2 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj

  • A mascarponekrémhez:
  • 25 dkg mascarpone sajtkrém
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 12 dkg cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag zselatinfix

  • A mákos krémhez:
  • 0,8 dl forró tej
  • 20 dkg darált mák
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál szilvalekvár
  • 1 alma reszelve (el is maradhat)
  • A szilvazseléhez:
  • 1 csomag zselatinfix
  • rumaroma vagy rum
  • 30 dkg hígabb szilvalekvár
  • A tetejére:
  • 6 evőkanál szilvalekvár
  • csokimáz
Elkészítés: Nem olyan bonyolult, mint első olvasatra. 
A tésztához az almát meghámozzuk, lereszeljük. A citrom héját is lereszeljük. A tojást a mézzel, a puha vajjal és a tejföllel kikeverjük, beleszitáljuk a lisztet és a többi hozzávalót. Kézzel alaposan elkeverjük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A sütő saját tepsijét zsírpapírral kibéleljük, és rákanalazzuk a masszát, elsimítjuk (sűrű nokedli szerű az állaga), és kb. 30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

A mascarponés krémhez a tejszínt a cukorral és a zselatinfix-szel keményre verjük, egy másik edényben a mascarponét a vaníliás cukorral és a többi hozzávalóval simára keverjük, majd beleforgatjuk a felvert tejszínhabot is.

A mákos krémhez a 0,8 dl tejet felforraljuk (ne legyen több, mert akkor híg lesz), ráöntjük a darált mákra, beledolgozzuk a cukrokat, a citromhéjat, a fűszereket, a darát, a rumot, a pudingport és a lekvárt is. Ha száraznak találjuk, reszelhetünk bele 1 almát.

A szilvás zseléhez a szilvalekvárt összekeverjük a rummal és a zselatinfix-szel. (Azért keverjük össze, hogy vastagon tudjuk megkenni, és ne csurogjon ki).

A kihűlt tésztát 2 felé vágjuk, és vastagon megkenjük a 3 féle töltelékkel, felülre kerül a mascarpone krém, majd befedjük a másik lappal. Körben is megkenjük szilvalakvárral, és csokimázzal bevonjuk.

A Mindmegette Magazinban Győrfi Viki szép fotói jelentek meg ezekből az egyik:


Csak a sütit nézd, a pufók "szűz" a háttérben én volnék:))


A következő sütit a Guszti (párom) névnapjára készítettem. Rengeteg gyümölccsel amiknél fontos szempont lehet, hogy a mascarpone egyes friss gyümölcsöket nem szeret pl. az ananász, néha a kivit, ha ezeket a gyümölcsöket tesszük bele, konzervet használjunk vagy előtte karamellizáljuk cukorral.

KARIBI ÁLOMTORTA SOK GYÜMÖLCCSEL:
Hozzávalók:
      3 db tojás

  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál darált mák
  • 1 evőkanál liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál vanília kivonat
  • pici só
  • A málnás krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 20 dkg tejföl
  • 1 dl habtejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 30 dkg málna (fagyasztott)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag lapzselatin
  • 1/2 csomag habfixáló
  • A kókuszos krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 20 dkg tejföl
  • 1 dl habtejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag lapzselatin
  • 1/2 csomag habfixáló
  • őszibarack befőtt kockára vágva (3-4 darab)
  • 1 marék kandírozott narancshéj
  •  (ha nincs, 2 narancs reszelt héja)
  • Valamint:
  • 3 evőkanál lekvár
  • a díszítéshez pár szem gyümölcs
  • kevés darált pisztácia

Elkészítés:


A tésztához a tojásokat szétválasztom, 1 kanál cukrot és pici sót adok a sárgájákhoz meg a vanília kivonatot, és jól kikeverem. A fehérjéhez a maradék 2 kanál cukrot adom, és kemény habbá verem géppel. A mákot ledarálom (jó a kávédaráló is), és belekeverem a tojáshabba, majd hozzáadom a többi hozzávalót. Kapcsos, 26 cm-es kerek formát kibélelek zsírpapírral és ebbe öntöm a piskótát. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 18 percig sütöm.

Kifordítom, lehúzom a zsírpapírt, és visszateszem a kapcsos formába, hűlni hagyom.

A krémek szinte egyformán készülnek, az ízesítésben különböznek.
2 tálat veszek elő, mindegyikbe beleteszem a mascarponét, a cukrot, a
tejfölt, a vaníliás cukrot, és géppel kikeverem.

A 2 dl tejszínt egy másik tálban kevéske cukorral és 1 csomag habfixálóval kemény habbá verem, majd elfelezem, és ezt is a két tálba kanalazom.

A 2 csomag lapzselatint beáztatom, majd a leírásnak megfelelően kb. 1 dl vízzel egy edényben felteszem melegedni, de csak addig, hogy feloldódjon a zselatin. Kihűtöm, egy keveset hagyok a tetejére, a többit elfelezem, és belecsurgatom a 2 mascarponés krémbe.

Most ízesítem őket, az egyikbe belekeverem a málnát, a másikba a kókuszreszeléket, a barackkockákat meg a kandírozott narancshéjat. Most van egy fehér kókuszos-barackos krémem és egy szép rózsaszín málnás krémem.

A kapcsos formában lévő piskótát a 3 kanál lekvárral megkenem, és rákanalazom alulra a málnás krémet, elsimítom, erre kerül a kókuszos krém, elsimítom. Gyümölcsdarabokkal díszítem, és a maradék zselatinnal csak átkenem egy ecset segítségével. Pisztáciával meghintem, és hűtőbe teszem pár órát dermedni, még jobb egy éjszakát.




Nyammiiii!





























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése