2011. 07. 06.

PALACSINTA ÉDESEN PALACSINTA SÓSAN

A palacsintát nincs ember aki ne szeretné, nálunk gyerekkoromban a kutyánk is imádta, az első darab mindig az övé volt. 9-10 évesen már rendszeresen sütöttünk az öcsémmel. Mondhatni, hogy rossz evő, vékonyka lányka voltam, de a palacsinta az jöhetett, meg az eper nagyobb mennyiségben is:))

A hagyományos lekváros, túrós, kakaós, fahéjas ...változatokat kihagyom, inkább az izgalmasabbakat sorolom fel és bővítem őket majd folyamatosan:

CSUPA EPRES TÚRÓS PALACSINTA:
Hozzávalók:

  • A palacsintához:
  • 0,5 l tej
  • 0,5 l szénsavas ásványvíz
  • 0,5 dl olaj
  • 35-40 dkg liszt
  • 3 egész tojás
  • pici só
  • vaníliaaroma
  • A töltelékhez:
  • 15 szem eper
  • 50 kg túró
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dl tejföl
  • Az eper öntethez:
  • 10 szem eper
  • 4 evőkanál cukor
Elkészítés:
A palacsintához valókat egy tálban géppel összekeverem. Akkor jó az állaga, ha olyan sűrű, mint a főzőtejszín.

Az első alkalommal olajozom a serpenyőt, azután már csak minden 3. alkalommal van erre szükség.

A túrós tölteléket szintén összekeverem. (Tojást nem teszek bele, mert nem szeretjük a nyers tojást, bár tudom, hogy sokan raknak bele.)
Az eperszemeket beledarabolom.

Az eperöntethez valókat egy kisebb lábasban összekeverem, és közepes lángon forrástól számitott 4-5 percig főzöm.
A fenti mennyiségből kb. 15 db palacsinta lesz. Bármilyen más gyümölccsel elkészíthető, pl.: meggy, barack stb.

Soha nem teszek még egy gondolatnyi cukrot sem a tésztába, mert akkor kínlódni kell vele, viszont a vaníliaaromától az illata már sütéskor is isteni.

PALACSINTA BORBAN PÁROLT KÖRTÉVEL ÉS PUDINGGAL:
Hozzávalók:
  • A palacsintatésztához:
  • 3 dl tej
  • 3 dl szódavíz
  • 3 db tojás
  • vaníliaaroma
  • 1 dl olaj
  • kb. 40 dkg finomliszt
  • Valamint:
  • 7 db körte
  • 2 dl fehérbor
  • fahéj
  • 3 evőkanál cukor
  • szegfűszeg,
  • 1 csomag főzős pudingpor 
  • bármilyen most eper ízű,
  • 5 dl tej
  • 4 kiskanál cukor
Elkészítés:
A palacsintatésztához valókat egy magas tálban, géppel jól összekeverjük, egy sűrű tejszínszerű tésztát kapunk. Kisütjük palacsintasütőben úgy, hogy csak minden 2. alá öntünk egy pici olajat (kb. 15 db lesz belőle).

A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, kicsumázzuk, és a borral, a cukorral és a fűszerekkel fedő alatt puhára pároljuk.

A palacsintákra 1 darab körtét rakunk, majd háromszögre hajtjuk, és a hagyományosan megfőzött pudinggal leöntjük.

Díszíthetjük csokidarával, tejszínhabbal ami van otthon.

ZÖLDSÉGGEL ÉS SAJTTAL TÖLTÖTT BUNDÁZOTT PALACSINTA:
Hozzávalók:
  • A palacsintatésztához:
  • 3 dl tej
  • 3 dl szódavíz
  • 1 dl olaj
  • 3 db tojás
  • kb. 40 dkg finomliszt
  • A töltelékhez:
  • fagyasztott kínai zöldségkeverék
  • friss gyömbér reszelve
  • 3 gerezd fokhagyma reszelve
  • currpor
  • 10 dkg zöldbab
  • 15 dkg trappista sajt reszelve

  • A bundához: liszt, tojás, 1/2 rész szezámmag és 1/2 rész zsemlemorzsa keveréke, olaj,

  • Az öntethez: 2 dl tejföl, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál mustár, 2 db csemege ubi egészen apróra vágva, 1/4 lila hagyma egészen apróra vágva, só, cukor, kapor,
Elkészítés:
A palacsintatésztához valókat egy magas tálban géppel összekeverjük, tejszín sűrűségű elegyet kapunk. Csak minden 2. palacsinta alá téve egy kicsi olajat kisütjük a tésztát.

A zöldséges töltelékhez a sajt kivételével minden hozzávalót egy kisebb serpenyőben puhára párolunk. 1 nagyobb kanálnyi adagot egy kis reszelt sajtot teszünk a palacsinták közepére, majd batyuba hajtjuk, és hagyományos módon (liszt, tojás, szezámos zsemlemorzsa) panírozzuk és olajban kisütjük.

Az öntethez az előkészített alapanyagokat összekeverjük, és ízlés szerint ízesítjük.
Bármilyen zöldséget használhatunk, amit szeretünk, kínai kelt, édes káposztát, gombát, kukoricát, répákat, csak vágjuk kellően apróra.

Most egy színes palacsinta következik, ami a céklától kap egy gyönyörű magenta színt. Nem kell idegenkedni tőle a céklának semmilyen íze nincs alapból. Ez egy sós változat:
SONKÁS TORMAKRÉMMEL TÖLTÖTT CÉKLÁS PALACSINTA:
Hozzávalók:
  • A palacsintához:
  • 1 dl tej
  • 1 dl szódavíz
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 egész tojás
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 db nagyobb főtt cékla
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg pulykamell sonka
  • 5 dkg ecetes reszelt torma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • keményítő vagy liszt
Elkészítés:

Palacsintatésztát készítünk, amibe a végén belereszeljük a főtt, megpucolt céklát. Minden darab előtt kevés olajat öntve a serpenyőbe, kisütjük a palacsintákat.


A pulykasonkát felkockázzuk, a keményítőt vagy lisztet a tejszínnel elkeverjük, beletesszük a sonkakockákat, az ecetes tormát és a fűszereket, és rottyantunk rajta egyet, kész is.


A tésztát megtöltjük a sonkás-krémmel, a maradékkal díszítjük. Hidegen finomabb!
A céklának megsülve sokkal finomabb az íze, mint megfőzve. Hidegen vagy langyosan fogyasszuk.
HIDEG TORMÁS SONKAKRÉMMEL TÖLTÖTT CÉKLÁS PALACSINTA:
Hozzávalók: 
  • A palacsintához:
  • 1 dl tej
  • 1 dl szódavíz
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 egész tojás
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 db nagyobb főtt cékla
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg pulykamell sonka
  • 5 dkg ecetes reszelt torma
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 gerezd fokhagyma


Elkészítése:
Palacsintatésztát készítünk, amibe a végén belereszeljük a főtt, megpucolt céklát. Minden darab előtt kevés olajat öntve a serpenyőbe, kisütjük a palacsintákat.

A pulykasonkát felkockázzuk, az ecetes tormát elkeverjük a túróval és a fűszerekkel és beleszórjuk a sonka kockákat is.

A tésztát megtöltjük a sonkás-tormás krémmel.

Következik a spenótos palacsinta......még folytatom





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése