Vagy lehet különböző bundákba hempergetett túrógombóc, mákos, zsemlemorzsás, pirított mandulás stb...
SZILVÁSGOMBÓC:
Hozzávalók: 17 db-hoz
Tészta:
- 1 kg krumpli
 - 35 dkg liszt
 - 1 evőkanál búzadara
 - 2 evőkanál olaj
 - só
 - 2 tojás
 - kevés cukor
 - Töltelék:
 - 17 db szép nagy szilva
 - őrölt fahéj
 - cukor
 - Bunda:
 - olaj
 - zsemlemorzsa
 
Hagyományos krumplis tésztát készítünk. A krumplit héjában sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, áttörjük egy tálba, beletesszük a többi hozzávalót, és pihentetés nélkül kidolgozzuk.
Lisztezett asztalra borítjuk, 7 mm vastag téglalapra nyújtjuk .
A szilvát elfelezzük, kimagozzuk, megszórjuk őrölt fahéjjal és cukorral.
A tésztát késsel négyzetekre vágjuk.
Közepére tesszük a szilvákat,lisztes kézzel gombóccá formázzuk.
Lobogó sós forró vízben kifőzzük, leszűrjük és
pirított zsemlemorzsába megforgatjuk.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
SZILVÁS GOMBÓC MEGLEPETÉSSEL:
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
 - 35 dkg liszt
 - 1 evőkanál búzadara
 - 1 evőkanál olaj
 - só
 - 1 tojás
 - A töltelékhez:
 - 8-10 szem szilva
 - 2 db nyári alma
 - sárgabarack lekvár
 - őrölt fahéj
 - A bundához:
 - olaj
 - zsemlemorzsa
 
Elkészítés:
Hagyományos krumplis tésztát készítünk. A krumplit héjában sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, áttörjük egy tálba, beletesszük a többi hozzávalót, és pihentetés nélkül kidolgozzuk.
Lisztezett asztalra borítjuk, 8 mm vastag téglalapra nyújtjuk .
A szilvát elfelezzük, kimagozzuk, az almát kicsumázzuk és gerezdekre vágjuk, mint a szilva mérete. A szilvákat megszórjuk őrölt fahéjjal.
A szilva- és almadarabokat a tésztán elhelyezzük, késsel négyzeteket húzunk köréjük, egy kanál sárgabarack lekvárt teszünk minden gyümölcsös halomra, és lisztes kézzel gombócot formálunk belőle.
ALMÁS GOMBÓC: 
Lisztezett asztalra borítjuk, 8 mm vastag téglalapra nyújtjuk .
A szilvát elfelezzük, kimagozzuk, az almát kicsumázzuk és gerezdekre vágjuk, mint a szilva mérete. A szilvákat megszórjuk őrölt fahéjjal.
Forró, sós vízben kifőzzük, 1 x megkeverjük, hogy ne ragadjon le az aljára. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, pár percig még forraljuk, aztán olajon világosbarnára pirított zsemlemorzsába fogatjuk mindegyik gombócot.
Fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.
Hozzávalók:
- 50 dkg alma
 - 2 dl tej
 - 3 db tojás
 - 4 evőkanál porcukor
 - 1 kávéskanál fahéj
 - 20 dkg búzadara
 - 6 evőkanál zsemlemorzsa
 - 1 teáskanál olaj
 - csöpp citromlé
 - 1 evőkanál fahéjas porcukor
 - csipetnyi cukor
 
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Belekeverjük a darát, a felvert tojásokat, hozzáadjuk a tejet, a porcukrot, a fahéjat és annyi zsemlemorzsát, hogy formálható masszát kapjunk. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és forrásban lévő cukros, citromos vízben kifőzzük őket. (Akkor vannak készen, amikor feljönnek a víz felszínére.)
A maradék zsemlemorzsát barnára pirítjuk az olajon, és meghempergetjük benne a gombócokat. Fahéjas porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.
A maradék zsemlemorzsát barnára pirítjuk az olajon, és meghempergetjük benne a gombócokat. Fahéjas porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.
MEGGYES GOMBÓC:
Hozzávalók:
Tésztához:
1 kg burgonya
35 dkg liszt
2 evőkanál búzadara
1 tojás
2 evőkanál olaj
só
0,5 kg meggyfahéj, cukor,
zsemlemorzsa
olaj
Hagyományos krumplis tésztát készítünk. A krumplit héjában sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, áttörjük egy tálba, beletesszük a többi hozzávalót, és pihentetés nélkül kidolgozzuk.
Lisztezett asztalra borítjuk, 8 mm vastag téglalapra nyújtjuk.
Lisztezett asztalra borítjuk, 8 mm vastag téglalapra nyújtjuk.
Mindegyik téglalap közepére 5-6 szem meggyet, cukrot és őrölt fahéjat teszünk. Gombóccá formázzuk.
Forró sós vízben kifőzzük, megvárjuk, hogy feljöjjön a tetejére és olajon világosra pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Fahéjas porcukorral tálaljuk.
még folytatom.......



Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése