2011. 07. 04.

HÚSMENTESEN: ZÖLDSÉGFASÍRTOK, ZÖLDSÉG ÉTELEK

Viszonylag sokat megy nálunk a TV. Azért írtam így, mert nem nézem csak be van kapcsolva, de fél füllel azért ott vagyok. A minap hallottam egy természetgyógyász beszélt, hogy a ragadozók bélcsatornája a testhosszuk 3 szorosa. Ez azért van így, hogy a hús ne sokáig rohadjon a belekben. A növényevőké viszont 10 szerese a testhosszuknak, hogy minél tovább emésszenek.
Ebből kiindulva úgy érzem, hogy nálunk a Guszti ragadozó én viszont növényevő vagyok:))

Fellelkesedtem és ezért most csak húsmentes zöldségételek következnek:


SZÍNES ZÖLDSÉG TORTA GOMBA FASÍRTTAL:
Hozzávalók:

  • A zöldségtortához:
  • 1 kisebb kínai kel
  • 1 db kisebb karfiol
  • 1 db brokkoli
  • 1 db karalábé
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • szerecsendió
  • só,bors,


  • A gombafasírthoz (9 db lesz belőle):
  • 25 dkg gomba
  • 1 kis fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, majoránna,
  • pirospaprika
  • 1,5 evőkanál rizsliszt
  • 1 db tojás
  • 1 marék zeller zöld
  • olaj, zsemlemorzsa,


Elkészítés:

A gombafasírtból így elég kevés lett, de adhatunk hozzá áztatott zsemlét is, akkor kiadósabb mennyiség lesz belőle.


A zöldségeket a tortához sós vízben megfőzzük. A kínai kelből leszedünk 12 levelet, és sós vízben azt is pár percig főzzük. A megfőtt zöldségekből a répákat és a karalábét lereszeljük.


Előkészítünk egy kapcsos tortaformát, vajjal kikenjük, és körberakjuk 10 db kínai kel levéllel úgy, hogy egy kicsit túllógjon. Alulra a brokkolit nyomkodjuk, erre jön a fehér színű zöldségkeverék, majd a sárgarépa reszelék. Jól nyomkodjuk le, és óvatosan megfordítva a levét öntsük le róla.





Egy bögrében a rizslisztet a tojással, a borssal és a szerecsendióval elkeverjük, 1 dl tejet adunk hozzá és a zöldségtortánkra öntjük, villával megszurkáljuk, hogy a közepére is le tudjon csorogni. Ráhajtjuk a levelek kiálló részét, betakarjuk a megmaradt levéllel.


Előmelegített (190 fokos) sütőben kb. 1 órát sütjük. Tegyünk a tortakarima alá egy tepsit, mert kifolyik egy kis lé, ne égjen a sütőre.
Amíg sül a tortánk, addig elkészítjük a gombafasírtot.


A gombákat megpucoljuk, egészen apró darabokra vágjuk, a hagymát szintén, és kevés olajon, megsózva és a zellerlevelet is hozzáadva addig pároljuk, míg a levét elveszti. Ezután átöntjük egy másik tálba, megvárjuk, míg egy kicsit kihűl, adunk hozzá tojást, rizslisztet, fokhagymát és fűszereket. Zsemlemorzsába kanalazzuk, kézzel megformázzuk, és olajban kisütjük.


A zöldségtortát nem vágjuk fel azonnal, egy kicsit várunk, hogy kihűljön, ezután szeleteljük.

SÜTŐTÖK  ILLATOS FŰSZEREKKEL SÜTVE:
Hozzávalók: 



  • 1 db kanadai tök
  • 1 db csillagánizs őrölve
  • 10 db ánizsmag
  • 1/2 kiskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 kiskanál őrölt gyömbér (száraz)
  • 2 kiskanál tört pisztácia (el is maradhat)

Elkészítés:
A tököt megmosom, félbevágom, kimagozom és alufóliára téve, tepsiben kb. 20 percig elősütöm.

A fűszerkeveréket összeállítom, a tököt még felezem (előtte nagyon kemény volt, de most már puha és levet is eresztett), és megszórom a fűszerekkel. Visszatolom a sütőbe, és kb. 10 percig sütöm még 180 fokon.

Tálalhatjuk szárnyashús mellé vagy csak magában.






ZÖLDSÉGGEL ÉS SAJTTAL TÖLTÖTT BUNDÁS PALACSINTA:


Hozzávalók:



  • A palacsintatésztához:
  • 3 dl tej
  • 3 dl szódavíz
  • 1 dl olaj
  • 3 db tojás
  • kb. 40 dkg finom liszt

  • A töltelékhez:
  • fagyasztott kínai zöldségkeverék, friss gyömbér reszelve, 3 gerezd fokhagyma reszelve,
  • currypor, só, 10 dkg zöldbab, 15 dkg trappista sajt reszelve,

  • A bundához:
  • liszt, tojás,
  • 1/2 rész szezámmag és 1/2 rész zsemlemorzsa keveréke
  • olaj

  • Az öntethez:
  • 2 dl tejföl, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál mustár,
  • 2 db csemege ubi egészen apróra vágva,  1/4 lila hagyma egészen apróra vágva,
  • só, cukor, kapor
Elkészítés:

Bármilyen zöldséget használhatunk, amit szeretünk, kínai kelt, édes káposztát, gombát, kukoricát, répákat, csak vágjuk kellően apróra.


A palacsintatésztához valókat egy magas tálban géppel összekeverjük, tejszín sűrűségű elegyet kapunk. Csak minden 2. palacsinta alá téve egy kicsi olajat kisütjük a tésztát.


A zöldséges töltelékhez a sajt kivételével minden hozzávalót egy kisebb serpenyőben puhára párolunk. 1 nagyobb kanálnyi adagot egy kis reszelt sajtot teszünk a palacsinták közepére, majd batyuba hajtjuk, és hagyományos módon (liszt, tojás, szezámos zsemlemorzsa) panírozzuk, majd olajban kisütjük.


Az öntethez az előkészített alapanyagokat összekeverjük, és ízlés szerint ízesítjük.

KÖNNYŰ ZÖLDSÉGFASÍRT KAPROS TARTÁR MÁRTÁSSAL:
Hozzávalók:
18 darabhoz:
1 db karalábé
1 db nagy sárgarépa
1 db zellergumó
1 db lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db tojás
ételízesítő
só, bors,
zsemlemorzsa
petrezselyemzöld
A tartárhoz:
2 dl tejföl
2 evőkanál majonéz
1 evőkanál mustár
1 kiskanál citromlé
1 kiskanál balzsamecet
só, bors,
kaporlevél
cukor


Elkészítés:

A zöldségeket és a hagymákat lereszelem, egy tálban minden hozzávalót összekeverek, zsemlemorzsából egy keveset rakok bele, ami felszívja a zöldség levét.

Kisebb pogácsákat formálok, és zsemlemorzsában megforgatom. Forró olajban kisütöm.

A tartárhoz a hozzávalókat egy kisebb tálkában kikeverem, ízlés szerint ízesítem.
Nagyon finom, mi csak úgy magában esszük. Lehetne még 1 db krumplit is belereszelni, vagy gombát is belevagdalni, mindenhogyan finom.

FŰSZERES RAKOTT ZÖLDSÉGEK:
Hozzávalók:

  • 12 levél kínai kel
  • 2 dl sárgaborsó
  • 1 hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 db kisebb sárgarépa
  • 1 db cukkini
  • pár rózsa karfiol
  • 12 db gomba
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 db krumpli
  • 2 cm gyömbér lereszelve
  • 3 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 1 kiskanál kurkuma (curry is lehet)
  • 1 kiskanál őrölt szerecsendió
  • 15 dkg füstölt trapista sajt
  • olaj
  • szezámmag

Elkészítés:
A sárgaborsót előző este beáztatom, reggel pedig sós vizben 15 percig főzőm. A kínai kelből leszedek 12 levelet, és sós vizben 5 percig főzöm. A többi zöldséget megpucolom és 1-2 cm-es darabkákra vágom.

A hagymát az olajon megpárolom, mehet bele a gomba, a répa, a leszűrt sárgaborsó, a karfiol, a paradicsom, a paprika, a gyömbér, a fokhagyma és a fűszerek (só, kurkuma, szerecsendió). Kb. 10 perc párolás után hozzáadom a krumplit, majd további 5 perc párolás után a cukkinit is.

Leveszem a fedőt, és a levét még elpárolom, majd kiolajozok egy tepsit, előmelegítem 190 fokra a sütőt.

Alulra 4 levél kínai kelt teszek, erre halmozom a zöldséges keverék felét, 1/3 rész reszelt sajtot és a tejfölös öntet (a tejfölt 1 tojással kikeverem) 1/3-át. Újra rétegezem: kínai kel, zöldségek másik fele, sajt, öntet, betakarom az utolsó 4 levél kínai kellel, majd a maradék tejfölös öntet jön, erre a maradék sajt, megszórom szezámmaggal a tetejét.

Addig sütöm amíg a teteje szépen megsül.



Számos variáció létezhet erre az ételre, mindenki olyan zöldségeket rakjon bele, amilyeneket a család szeret.




ZÖLDSÉGES KUKORICAFASIRT (PUFÁNK):


Hozzávalók:



  • 1 db sárgarépa reszelve
  • 1 konzerv kukorica
  • 1 kisebb hagyma reszelve
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 tojás
  • 5-7 dkg liszt
  • 1/2 dl tej
  • 1/2 csomag sütőpor
  • só, bors,
  • olaj a sütéshez



Elkészítés:
A kukorica levét leöntjük, egy tálba szórjuk, a többi hozzávalót is beletesszük, legvégén a tejet. Lazán összekeverjük, olyan legyen az állaga, mint a nokedlinek, de persze itt a liszt csak ahhoz kell, hogy összefogja a zöldséget.
Ne fűszerezzük túl, úgy finom, ha gyengén ízesítjük.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, és ebbe kanalazzuk a pufánkokat, egy kicsit még el is lapogathatjuk. Mindkét oldalát szép világosbarnára sütjük (pár perc), és tálalhatjuk is.
Lehet köretként, saláta mellé, vagy csak úgy magában, tejföllel, joghurtos öntettel, nagyon finom, könnyű étel.
Ragaszkodjunk a friss petrezselyemhez, mert annak kijön a kellemes íze, a szárítottnak nem.

KRUMPLIPÜRE PADLIZSÁN KÖPENYBEN:
Hozzávalók:
  • 1-2 db hosszúkás padlizsán
  • olaj
  • A krumplipüréhez:
  • főtt krumpli
  • tej
  • vaj
  • szerecsendió


Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk, és szeletelőn hosszanti irányban 0,5 cm-es szeletekre vágjuk. Megsózzuk. Állni hagyjuk. A levét papírtörlővel leitatjuk, és kevés olajon mindkét oldalát pár percig sütjük. Papírtörlőre szedjük.

A krumplipürét hagyományosan elkészítjük, de egy kicsit sűrűbbre hagyjuk.

1-1 szeletet egymással keresztezünk, és 1 kanálnyi krumplipürét rejtünk el benne. Ráhajtjuk a széleit.

Köretként adhatjuk bármilyen hús mellé, én zöldségfasírttal kínáltam.


















SPENÓTOS LEPÉNY SAJTTAL ÉS SONKÁVAL:


Hozzávalók:


A sonkát ki lehet hagyni, de ez így készült és nagy részben zöldséges étel.


  • 40 dkg friss leveles tészta
  • 40 dkg fagyasztott spenót
  • 4 db tojás
  • 20 dkg natúr juhsajt
  • 20 dkg gépsonka
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál rizsliszt
  • só, bors, szerecsendió,
  • olívaolaj,


Elkészítés:

A spenótot kiolvasztjuk. Egy edényben olívaolajon megdinszteljük a reszelt hagymákat, majd mehet bele a rizsliszt, a spenót, a fűszerek és a tejszín. Kevergetjük pár percig, lehúzzuk a tűzről. A felvert tojásokat is belekeverjük, lassú tűzre visszatesszük pár percre, amíg a tojás megszilárdul. Itt kockázzuk bele a sajtot, olyan 1 cm-es darabokban.


Olyan tésztát vegyünk ami friss, mert ez nagyon finom, és könnyű vele dolgozni. Kigörgetjük a kinyújtott tésztát, és a kerek piteformával belenyomjuk a felső lap méretét. Olívaolajjal megkenjük a pitesütő belsejét, és a maradék tésztával beborítjuk a belsejét, hagyunk díszítésre pár leeső darabkát.


A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.


A tésztával kibélelt formába beleöntjük a spenótos-sajtos keveréket, lehet, hogy marad is belőle, majd a fele mennyiségnél a felkockázott gépsonkát is rárakosgatjuk, és befedjük egy kis spenótos masszával. Az egészre ráhelyezzük óvatosan a kerek tésztatetőnket, és a maradékkal kidíszítjük.


Megkenhetjük tojással vagy olajjal a tetejét , pici vizet fröcskölünk rá, majd a sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Várunk a szeleteléssel, míg egy kicsit kihűl. Önmagában is kiváló, de húsok mellé köretnek is tökéletes.














Az én pitesütőm elég kicsi, így maradt a masszából, de ha jó nagy formánk van, főtt krumpli cikkekkel dúsíthatjuk. A sózással óvatosan, mert a sajt elég sós.

ÚJHAGYMÁS KUKORICA TÓCSNI:
Hozzávalók:



  • 40 dkg kukorica konzerv
  • 3 tojás
  • 2 db közepes méretű burgonya
  • 15 dkg liszt
  • cayenne bors (őrölt chili)
  • őrölt bors
  • 1 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olaj




Elkészítése:
3 adagnak megfelelő a mennyiség.
A kukorica levét leöntjük, majd egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a megpucolt és lereszelt burgonyát, fokhagymát, a tojásokat, az apróra vágott újhagymát, fűszerezzük, sózzuk, majd a lisztet is belekeverjük.

Olajat hevítünk egy szélesebb serpenyőben, és adagonként belekanalazzuk a masszát, egy kicsit ellapogatjuk, majd pár perc alatt mindkét oldalát megsütjük.

Köretként és magában is nagyon finom.



SZÍNES SÁRGABORSÓ ROLÁDOK:
Hozzávalók:


2 dl sárgaborsó
2 db sárgarépa
12 szál zöld ceruzabab
1 gerezd fokhagyma
kevés szerecsendió
őrölt bors
1 kávéskanál teavaj
1 kávéskanál rizsliszt


Elkészítés:

A sárgaborsót előző este beáztatjuk, másnap leszűrjük, és tiszta sós vízben puhára főzzük. Egy tálba tesszük a leszűrt sárgaborsót, fűszerezzük (só, bors, rizsliszt, szerecsendió, fokhagyma), majd botmixerrel pépesítjük. 

A répát megpucoljuk, és egyforma vékony szeletekre vágjuk, majd egy kis forró vízben roppanósra főzzük (pár perc) a zöld ceruzababokkal együtt. Óvatosan kivesszük a vízből, majd 2 fóliát terítünk az asztalra, az egyik közepére a répaszeletek felét szépen egymás mellé rakjuk, a másikon a zöldbabot szintén egymás mellé rakjuk. 



Erre kanalazunk 2-2 kanálnyit a borsópüréből, ellapítjuk, a közepére 1 szál zöldség kerül a másik színűből, és erre a maradék sárgaborsópüré, szépen befedjük a répaszeletekkel és a zöldbabokkal, majd a fóliát gurigázva összetekerjük, mehet a hűtőbe. Pár óra után a fóliát lehúzva, óvatosan szeletelhető.









Köretként is nagyon mutatós ezért ünnepi ételekhez ajánlom de önmagában is finom és szemet gyönyörködtető.


még folytatom:))










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése