2011. 07. 11.

LÁNGOST SÜTÜNK

40 C fokos meleg van. Lángost sütni? Bármikor! Főleg, mert a hétvégén "Zizi"  volt a Balatonon és azt mesélte, hogy ott egy sajtos-tejfölös-fokhagymás (mint a képen) lángos 1050 Ft volt!
Ennyi pénzből én legalább 110 db lángost készítek:))



Nálunk a sütés Guszti feladata a többit gyorsan összedobom.  A tésztán már nem változtatok ez a legjobb amit csinálhatunk, (ezt is a kenyérsütőgépben dolgozom ki)  és most ezt osztom meg:

BURGONYÁS LÁNGOS:
Hozzávalók:
15 nagyobb darabhoz:
90 dkg finom liszt
5 szem krumpli (55-60 dkg)
1 dl  tej
1 dl tejföl

olaj
1 csomag száraz élesztő (zöld)
Valamint:
4-5 gerezd fokhagyma 
tejföl
reszelt sajt


A krumplikat megpucolom, felkockázom, és sós vízben puhára főzöm. Leöntöm a vizet róla, és azonnal áttöröm krumplinyomóval. Felöntöm a tejjel és a tejföllel.



A keveréket áttöltöm a kenyérsütőgépbe (ha nincs, akkor egy nagyobb tálba), mehet bele 0,5 dl olaj, 2 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, a liszt és az élesztő. 1,5 órás keverő, kelesztő programra állítom (vagy simára gyúrom, puha legyen, és meleg helyen duplájára kelesztem).
Ha megkelt, olajat öntök egy tálcára, erre teszem a tésztát, olajos kézzel és késsel szétosztom. 


(Legegyszerűbb már az olajos tálcán kézzel kilapítani és innen átemelni a forró olajba.)


Magasabb serpenyőben legalább 1,5-2 l olajat hevítek, olajos kézzel egy-egy adagot kihúzogatok, megformálom, majd beleteszem az olajba, és a kiszedőcsipesszel azonnal utánanyúlok, az olaj alá nyomom egy kicsit (ettől azonnal felhólyagosodik), ezután pár percig sütöm mindkét oldalát.


A tejfölt a zúzott fokhagymával és egy kis sóval összekeverem, és ezt teszem a lángosokra.




Nagyon olcsó, kiadós, ha nem húzogatjuk ki, hanem pufibb darabokat sütünk, lekvárral fánknak is elmegy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése