2011. 07. 05.

BÉBISPENÓTTAL RAKOTT PONTYFILÉ




A halat a párom fogta egy horgászverseny lezárása után 10 perccel. Kicsit bánatos volt ezért gondoltam csinálunk valami finomat belőle és miután elkészült a szomszédunknak (Józsi) is vittünk belőle. Ő szintén ott volt a versenyen és nagyon ki volt akadva, mert az akácfa fehér "pöszmösze" ráhullott és lehúzta a zsinórját.-( Szóval a Guszti vitt át kóstolót és nagyon ízlett mindenkinek így megcsináltam újból és ezzel már be is neveztem a Mindmegette Receptversenyére és nyertem is egy  Cheefparade-s főzőkurzust.

BÉBISPENÓTTAL RAKOTT PONTYFILÉ:






Hozzávalók:

  • 1 egész ponty (kb. 2,5 kg), só, durvára őrölt színes bors,  60 dkg bébispenót, tej, 1 tojás,
  • 4 gerezd fokhagyma, 2 db zsemle, őrölt bors,

  • A körethez:
  • petrezselymes burgonya,  párolt rizs, 

  • A zöldségkörethez:
  • 1 csokor újhagyma, 1 db cukkini, 12 db koktél paradicsom, 1 db paprika, olívaolaj, só
  • bazsalikom, 

  • A tetejére:  reszelt sajt
Elkészítés:
A pontyot megpucoljuk, zsigereljük, kifilézzük, és a két fél részt, a farkánál bevágva bőrétől elválasztjuk. Mindkét felét egyforma szeletekre vágjuk (4-4 szelet), beirdaljuk, sózzuk, durvára darált színes borssal behintjük. 1/2 órát állni hagyjuk, majd minimális olajon mindkét oldalát rost serpenyőben megsütjük. Elég 2-2 perc oldalanként. A megkapatott szeleteket vékonyan kiolajozott tepsibe helyezzük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A spenótot leforrázzuk, leszűrjük, és késsel apróra vágjuk. A tejben áztatott zsemléket kinyomkodjuk, majd egy tálba tesszük, belekeverjük a vágott spenótot, fűszerezzük, sózzuk, majd a zúzott fokhagymát és 1 egész tojást is hozzákeverünk. Ezt a masszát szépen 4-5 mm vastagon elkenegetjük a halszeletek tetején, végül reszelt sajttal beborítjuk, és a sütőben közép rácson 20 percig sütjük, majd infrán és légkeverésen további 5 percet, hogy a sajt egy kicsit megbarnuljon.

A zöldségkörethez kevés olívaolajon a cm-es darabokra vágott újhagymát megpirítjuk, mehet bele a többi zöldség is, sózzuk, bazsalikommal ízesítjük, ne törjük össze, óvatosan kevergessük, pár perc alatt készen van.


A halat párolt rizzsel, petrezselymes burgonyával és a zöldségkörettel tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése