2011. 06. 18.

Mascarponés kókusztorta karamellizált ananásszal és mangóval

Holnap délután ünnepelni megyünk a fodrász barátném férjének lesz a szülinapja. A múlt heti Chefparade-s főzés adta az ötletet a tortához, még nem csináltam eddig  karamellizált gyümölccsel süteményt.

Mindenképpen valamilyen könnyű, de azért nem mindennapi tortára gondoltam, egzotikus gyümölcsökkel, mascarponéval, tejszínnel. A mascarponéhoz ami magában egy teljesen semleges ízű krém nagyon jól illik a kókusz és a gyümölcsök is, úgyhogy neki is kezdek:

Hozzávalók: 28 cm-es kerek tortaformához


Tészta: 
1 tojás, 
15 dkg ráma margarin
15 dkg cukor
35-40 dkg finomliszt
1 citrom reszelt héja
1/2 cs sütőpor



Karamellizált gyümölcsökhöz:
1 db szép nagy friss ananász
1 db érettebb mangó
2 cs bourbon vaníliás cukor vagy 1 vanília rúd
8 dkg kristály cukor


Elkészítés: egy közepes tálban a puha margarint a
többi hozzávalóval jól összegyúrom és egy fél órára beteszem a hűtőbe. Ez idő alatt a 28 cm-es tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, a sütőt bekapcsolom 170 C fokra és elkezdem az ananászt és a mangót karamellizálni.

A gyümölcsöket meghámozom és kisebb kockákra vágom. Az ananász középső fás részét eltávolítom.
Egy nagyobb serpenyőben a cukrot karamellizálom, erre szórom a gyümölcsöket és vaníliás cukrokat. Elég nagy lángon csinálom, a karamell össze is tapadhat, de a gyümölcs levében később felolvad. Akkor van készen, ha a leve teljesen elpárolgott és csak a csillogó gyümölcskockák maradnak meg. Lehúzom a serpenyőt és hagyom kihűlni.


A hűtőben pihenő tésztát kiveszem, a tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem, erre kerül a tészta, szépen elsimítva, majd betolom a sütőbe és kb. fél óra alatt megsütöm. Amíg sül a süti, nekikezdek a kókuszkrémnek:

Hozzávalók a kókusz krémhez: 1./


10 dkg kókusz reszelék
2,5 dl kókusztej 
2,5 dl tehéntej
3 evőkanál cukor
1 cs tejszínízű pudingpor


Elkészítem a fenti hozzávalókból a kókuszos pudingot, megfőzöm, majd hagyom kihűlni.

Hozzávalók a mascarpone krémhez: 2./


25 dkg mascarpone krém
40 dkg 20 % tejföl
15 dkg porcukor
9 db lapzselatin


A lapzselatint kevés hideg vízbe beáztatom, ha megdagadt akkor kiemelem és kevés meleg vízben hagyom felolvadni majd egy nagyobb keverőtálba teszem, ahova előtte a mascarponét a tejfölt és a porcukrot mind beleraktam és keverőgéppel jól kikeverem végül hozzáforgatom a kihűlt kókuszos pudingot is.

Hozzávalók a tejszínhabhoz: 3./


2,5 dl habtejszín
2 evőkanál porcukor
1 cs habfixáló


A habtejszínt a cukorral géppel kemény habbá verem, majd a vége felé hozzászórom a habfixálót is és ezzel még keverem egy kicsit. Ezt a tejszínhabot adom hozzá az előbbiekben összekevert kókuszos mascarponés krémmel. Hát nem lett kis adag.:) A hűtőbe teszem vissza, felhasználásig.






Ez alatt a fél óra alatt megsült a sütemény alja, úgyhogy kiveszem a sütőből, a karimát leveszem róla és 3-4 evőkanál baracklekvárral megkenem a tészta tetejét és hagyom kihűlni.




A torta összeállítása:
A kihűlt tésztát , mivel holnap visszük el, én rögtön a tortatartó aljába teszem bele, e köré kerül az állítható krémkarima. Ez jobb mint a saját karimája, mert szorosabban lehet vele összefogni a krémet illetve még magasabb is. A kókuszos mascarpone krém felét belekanalazom a formába, elsimítom, majd egy maréknyi karamellizált gyümölcsöt szórok rá. Ezt befedem a krém másik felével és ezt is szépen elsimítom. A tetejére kerül az összes ananász és mangó kocka, amit szintén elrendezgetek rajta.



Talán a képen nem is látszik, de ez egy jó nagy torta! Biztosan fog a Tibi örülni neki:))
A krémet a spatuláról lenyalogattam, nyamiii nagyon fincsi, nem túl édes, mert azt valahogy már nem bírja a hasnyálmirigyem:))) meg a kérés is az volt, hogy könnyű legyen.



Holnap még felteszek egy képet, ha levettem a karimát a sütiről.





Az oldalát kevés pirított mandulával fedtem be. Szerintem nagyon guszta lett:))



Elkészítése: kb 2,5 óra (de csak azért mert várni kellett az anyagok kihűlésére)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése