2011. 06. 27.

CSOKOLÁDÉ TORTÁIM

Olyan ember nincs aki a csokitortát ne szeretné. Persze óriási különbség van csokitorta és csokitorta között. A fiam nagy kedvence, mindig ezt kéri a szülinapjára.
Ebben a bejegyzésben felsorolom az elmúlt évben készített csokitortákat, egyik jobb mint a másik:)

PÁRIZSI KRÉMMEL TÖLTÖTT  CSOKITORTA, MÁKOS-MEGGYES PISKÓTÁVAL:
Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 8 tojás
  • 8 kanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 kanál liszt
  • 4 kanál darált mák
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 üveg meggybefőtt
  • A krémhez:
  • 3 dl habtejszín
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg holland kakaópor
  • 30 dkg Rama
  • kevés rumaroma




Elkészítés:
Először a krémet készítem el, mert annak hűlnie kell. Egy lábasban forrni teszem a tejszínt a cukorral, 5 percig forralom (habzik), majd hozzáadom a margarint, ezzel további 5 percig forralom. A tűzről levéve beleszitálom a holland kakaóport, csomómentesre keverem, rumaromával ízesítem. A krém ekkor még folyékony, de lehűtöm, majd ha megdermedt, géppel 5-6 perc alatt selymesre habosítom, keverem.

A tésztához készítek egy 8 tojásos piskótát úgy, hogy 4 kanál lisztet 4 kanál darált mákkal helyettesítek. Én lapos, kibélelt tepsibe simítom a tésztát, rászórom a meggyszemeket szépen szimmetrikusan, és előmelegített sütőben 15 percig sütöm 180 fokon.

A lapokat először vékonyan bekenem lekvárral, erre jön a krém, majd a torta teteje, végül a maradék krémmel vonom be.



CSOKITORTA DIÓS PISKÓTÁVAL ÉS SELYMES  KÁVÉS CSOKIKRÉMMEL:


Hozzávalók:



  • A tésztához:
  • 7 tojásfehérje
  • 14 dkg cukor
  • pici só
  • 24 dkg durvára darált dió
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor

  • A krémhez:
  • 7 db tojássárgája
  • 25 dkg Rama
  • 20 dkg cukor
  • 1,5 dl erős kávé
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg holland kakaópor


Elkészítés:

A krémhez a tojásokat szétválasztom, a sárgáját egy hőálló üvegtálba teszem, hozzáadok 20 dkg cukrot és 1 csomag vaníliás cukrot, és keverőgéppel 4 percig keverem. Jöhet bele a kávé és a kakaópor. Egy lábasban 1/4-ig vizet forralok, erre teszem az üvegedényt, és kb. 28 percig folyamatosan gőz fölött kevergetve a krémet besűrítem.


A tésztához a tojásfehérjét a cukorral és a sóval kemény habbá verem, majd beleteszem a diót, végül a lisztet és a sütőport. Alufóliával bélelt közepes tepsiben, előmelegített, 170 fokos sütőben 25 percig sütöm.


Mire megsül a tészta, a krém is besűrűsödik. Kihűtöm, majd összekeverem a szobahőmérsékletű margarinnal, géppel pár percig keverem, míg selymes lesz.


A tésztát megfelelzem, a krém 2/3 részét középre kenem, a maradékkal bevonom a süteményt, és a tetejére hullámokat húzkodok.


Az erősebb kávéíz eléréséhez a főzőtt kávéhoz még instant kávét is lehet keverni.
KARÁCSONYI GYÖMBÉRES TÉSZTA MASCARPONÉS CSOKIKRÉMMEL:






Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 5 db M-es tojás
  • 13 dkg cukor
  • 20 dkg Rama
  • 1 kis pohár kefir (140 g)
  • 2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 db alma reszelve
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 40-43 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg birsalmasajt kockákra vágva (vagy 2 marék aszalt gyümölcs)
  • pici só
  • A krémhez:
  • 50 dkg mascarpone sajtkrém
  • 1 db körte vagy alma pépesre reszelve
  • 2,5 dl habtejszín
  • 4 evőkanál holland kakaópor
  • 1 csomag instant zselatinfix
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 evőkanál sárgabarack- vagy narancslekvár
  • 14 dkg cukor
  • A díszítéshez:
  • kandírozott narancshéj
  • csokireszelék vagy golyók
Elkészítés:

Egy tálban a puha margarint a cukorral és a tojásokkal géppel pár percig keverjük, majd mehet bele a többi hozzávaló. Jól átkeverjük, és a sütő tepsijébe kanalazzuk, amit kibéleltünk zsírpapírral vagy alufóliával. Erre rászórjuk a birsalmakockákat vagy aszalt gyümölcsöket.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Kihűtjük, és 3 felé vágjuk.

A krémhez a habtejszínt egy picike cukorral és a habfixáló felével kemény habbá verjük. A krémsajtot az összes többi hozzávalóval szintén összekeverjük, majd a végén a tejszínhabot is belekeverjük. Amíg a tészta hűl, visszatesszük a hűtőbe.

Összeállítjuk a sütit: megtöltjük a lapokat úgy, hogy jusson krém a tetejére és az oldalára is. Díszítjük, és pár óra dermedés után szeleteljük.




NARANCSOS CSUPA CSOKI TORTA:
Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 5 tojás
  • 3 evőkanál finomliszt     
  • 3 evőkanál holland kakaópor
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 dl sangria
  • 1 marék mazsola
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál olaj
  • A krémhez:
  • 2,5 dl habtejszín
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg holland kakaópor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 evőkanál narancslikőr vagy rum
  • A díszítéshez:
  • kevés marcipán
  • díszcukor
  • kandírozott ibolya- és rózsaszirom



Elkészítés:
5 tojásos piskótát készítek a megadott hozzávalókból. Majd kerek kapcsos formában tűpróbáig sütöm. 3 lapra vágom.

A krémhez a tejszínt egy edényben kb. 5 percig forralom, néha megkeverem, majd mehet bele a cukor és a vaj, ezzel kevergetve további 8-9 percig forralom. Lehúzom a tűzről, ízesítem a narancshéjjal és a likőrrel vagy rummal, és beleszitálom a nagy mennyiségű kakaóport. Csomómentesre keverem, és hűlni hagyom.

Ha lehűlt, a hűtőbe teszem dermedni, majd dermedés után géppel habosra keverem.

Ezzel a krémmel megtöltöm a lapokat, az oldalát és a tetejét is bevonom.

Díszítem, mivel karácsony van, marcipánfenyővel és különlegességként kandírozott ibolyaszirmokkal és rózsaszirmokkal.


CSOKOLÁDÉS CSOKOLÁDÉ TORTA:  
 Ez a LEG LEG csokitortám, a legfinomabb, legszebb:))

Hozzávalók:
A tésztához:
7 tojás
7 dkg holland kakaópor
25 dkg vaj
13 dkg cukor
35 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 marék puha kandírozott narancshéj felkockázva
A krémhez:
3,5 dl habtejszín
30 dkg vaj
14 dkg cukor
9 dkg keserű csoki
5 dkg holland kakaópor
A díszítéshez:
20 dkg étcsoki tortabevonó
5 dkg cukor
1 dl tejszínhab
zselatinfix
csokivirág


Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét kevés cukorral kemény habbá verem, a sárgákat a cukorral, a puha vajjal és a kakaóporral géppel legalább 5 percig keverem, szép selymes lesz. Ezután belekeverem a fehérjehabot, és apránként beleszitálom a lisztet és a sütőport.

Kibélelek egy tortaformát, a tésztát elsimítom benne. Ezután az apró kockára vágott puha kandírozott narancshéjat szépen belepotyogtatom a tésztába. Szögletes formát választottam, de kerek formában is süthető.

A sütőt előmelegítem 180 fokra, és 45-50 percig sütöm (tűpróba). Ha kihűlt, 3 lapra vágom.

A csokikrémhez egy edényben felteszem forrni a tejszínt, a cukrot és a vajat, kevergetve 8 percig forralom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a holland kakaóport és a kockákra tördelt étcsokit. Csomómentesre keverem, majd hűlni hagyom, kihűlés után a hűtőszekrénybe teszem dermedni. (Érdemes a krémet pár órával előbb elkészíteni.) Dermedés után géppel jól kikeverem a krémet, ez selymessé és könnyűvé teszi.

A lapokat és az oldalát megkenem krémmel. A tetejére megolvasztom az étcsokis bevonót egy pici tejszínnel, majd elsimítom a torta tetején.

Az 1 dl tejszínt zselatinfix-szel és egy pici cukorral kemény habbá verem, majd nyomózsákba kanalazom, és csíkokat húzok a torta tetejére, ezen fognak támaszkodni a karamell lapok.

A karamell lapokhoz előkészítek egy zsírpapírt, 3-4 evőkanál cukrot egy edényben pici tejszínnel állandó keverés mellett világos barnára pirítok (5-6 perc), majd a zsírpapírra csorgatom. Kihűlés után leszedegetem, és a tejszínhabos csíkoknak támasztva feldíszítem a tortát.

Készen kapható csokivirágokkal még a közepét is kirakjuk.



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése