2011. 06. 25.

CSIRKEMELLEK VADAS SZÓSSZAL, ZSEMLEGOMBÓCCAL

Ez a blog bejegyzésem egy kicsit rövid lesz, mert ma megcsináltam ugyan a  vadas szószos csirkemellet, aztán szokás szerint szétadagoltam üvegedényekben, és betettem a hűtőbe. Majdnem minden nap főzök, bár csak hárman vagyunk meg a négy macska,  mindig szétszedem adagokra az elkészült ételt, mivel a fiam elviszi a munkahelyére, a párom csak este eszi meg én meg akkor amikor a munkából hazaérek.

A receptet úgy írom le ahogy mi szeretjük, ami azt jelenti, hogy a vadas szósz rengeteg zöldségből készül:


CSIRKEMELL VADAS SZÓSSZAL, ZSEMLEGOMBÓCCAL:
Hozzávalók:


fejenként 1 db csirkemell
8-10 db sárgarépa
5-6 db fehér répa
2 db karalábé
1 db zeller gumó
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
só, bors, pirospaprika,
majoránna, babérlevél, 


3 evőkanál cukor
450 ml tejföl
1 evőkanál liszt
mustár, őrölt bors, babérlevél, ecet, citromlé, citromhéj, só


Elkészítés: A zöldségeket megtisztítom, majd 2-3 cm-es darabokra vágom egy nagyobb lábosba vizet öntök rá és húslevest készítek lassú tűzön, fedő alatt legalább 2 órán keresztül főzve.
Ha megfőttek a húst kiszedem, félre teszem. A zöldségeket egy nagy keverőtálba teszem, ráöntöm a leves felét és botmixerrel pépesítem.

Egy másik edényben a cukrot  karamellizálom, majd a tűzről lehúzom és óvatosan belekeverem a zöldségpürét, amit ezután ízesítek a mustárral, citromlével, borssal, babérlevéllel, kevés citromhéjjal szükség esetén ecettel is.  A tejfölben elkeverem a kanálnyi lisztet és a zöldségpürét behabarom vele.
Forralok rajta egyet állandó kevergetés mellett és készen is van.

A ZSEMLEGOMBÓCHOZ:
Hozzávalók:
5 db tejes kifli
2 db tojás
só, petrezselyem, őrölt bors
liszt, víz,
olaj


Elkészítés: Kifliből készítem újabban, mert egyszerűbb vele dolgozni. A sütőt bekapcsolom 120 C fokra . A kifliket feldarabolom egy tepsibe szétterítem, olajjal lespriccelem és légkeverésre kapcsolva pár perc alatt tökéletesen kiszárítom és egy kicsit meg is sütöm. Egy nagyobb tálban összekeverem a tojásokat a liszttel, hideg vízzel, petrezselyemmel, őrölt borssal, sóval. Nokedli állagú tésztát kapok, ebbe szórom bele a sült kiflidarabokat majd kézzel jól átgyúrom. Egy nagy lábosban vizet forralok és vizes kézzel közepes méretű gombócokat készítek és a lobogó vízben  4-5 perc alatt készre főzöm.


Elkészítési idő: 2,5-3 óra
Nehézségi fok: könnyű


VADAS MARHAHÚS  ZSEMLEGOMBÓCCAL:


A hozzávalók szinte azonosak a csirkés változatéval, egy kicsivel több köményt teszek bele és természetesen levesként tovább főzöm. A marhahúst előtte 2 cm-es szeletekre vágom és leginkább a  fehérpecsenyét szeretem.


Elkészítési idő: 3,5 óra
Nehézségi fok:könnyű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése