2011. 06. 27.

BROWNIE TORTÁIM, GYÜMÖLCSÖS MASCARPONE KRÉMMEL TÖLTVE

Amerikai Brownie torta. Nyamii. Magas csokoládé tartalom, nagyon finom íz és lágyabb belsejű tészta talán ez jellemzi leginkább ezt a fajta süteményt.
Különleges alkalmakra, ha igazán szeretném elkápráztatni azt akinek csinálom, akkor gyümölcsös mascarponés lágy krémmel töltöm és nem spórolok a díszítéssel sem.

BROWNIE TORTA NARANCSOS MASCARPONE KRÉMMEL:


Hozzávalók:
A tésztához:

  • 20 dkg minőségi étcsokoládé 
  • 4 tojás
  • 35 dkg cukor
  • 1,75 dl olaj
  • 17,5 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag  sütőpor
  • ½ teáskanál só
  • ½ rúd vanília
  • vaj a kikenéshez
  • 10 dkg mandula vagy dió
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • A krémhez:
  • 25 dkg mascarpone sajtkrém
  • 2 dl narancslé
  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag instant zselatinfix  
  • rumaroma
  • A díszítéshez:
  • 2 kocka csoki
  • 2 dkg pisztácia vagy mogyoró (durvára tört)
  • 2 dkg kandírozott narancshéj
  • A csokimázhoz:
  • 8 dkg teavaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál víz
  • 2 evőkanál kakaópor

Ezt a sütit nagyon sokan töltötték le a Mindmegettéről, ahova legelőször feltettem tavaly. Nem is csoda, hogy ilyen sokan meglátták benne azt a különlegességet, amit az elkészült torta nyújt. Rendkívül finom!

Elkészítés:


Az étcsokoládét kis darabokra törjük. A diót vagy mandulát  durvára vágjuk.
 A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk. Figyeljünk arra, hogy a víz ne legyen forró vagy nagyon meleg, csak langyos.e
 A tojást a cukorral habosra verjük. Miután már szép habos, óvatosan hozzákeverjük az olvasztott csokoládét és a végén hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a sót, a darált mandulát vagy diót és a vaníliarúd kikapart belsejét. Az egészet egynemű masszává keverjük.


Egy 28 cm-es kapcsos tortaformát zsírpapírral kibélelünk, ebbe öntjük a masszát, nem lesz túl magas és 170 C fokon kb 35 percig sütjük. A torta tésztáját szárazabbra kell sütni, hogy félbe tudjuk vágni és krémmel tölteni.

2 db narancs héját kandírozzuk: 1 dl vízből 15 dkg cukorral szirupot főzünk, 2 mm-es csíkokat vágunk a narancsok héjából, és 1 órát főzzük lassú tűzön, fedő alatt, majd leszűrjük, papírtörlővel felitatjuk és kristálycukorba forgatjuk.

A narancsok levét egy pohárba facsarjuk.

A krémhez a tejet felforraljuk, ez idő alatt a narancsok levében elkeverünk 4 evőkanál lisztet, 2 csomag vaníliás cukrot, 4 evőkanál cukrot és egy pici tejet, ezt belekeverjük a meleg tejbe és felforraljuk.
Puding sűrűségűnek kell lennie. Jégen lehűtjük, és belekeverjük a mascarponét és a rumaromát. Géppel felverjük, adunk hozzá 1 csomag instant zselatinfixet.

A bownie tortát 2 felé vágjuk, óvatosan a tetejét egy tányérra tesszük.
Visszatesszük az alját a kapcsos formába, rákanalazzuk a krém felét, elsimítjuk, a kandírozott narancshéjakkal (díszítésre hagyunk pár darabot) szépen beborítjuk, majd a krém másik fele következik. Ezt is elsimítjuk és a bownie másik felével befedjük. Megy a hűtőbe hűlni.

Pár óra múlva elkészítjük a csokimázat, levesszük a tortakarimát,
bevonjuk a tetejét és hagyjuk, hogy lecsurogjon az oldalára is. Tört mogyoróval vagy pisztáciával díszítjük az oldalát, a tetejére pár szem kandírozott narancshéjat teszünk.

BROWNIE TORTA VANÍLIÁS KÓKUSZKRÉMMEL ÉS ANANÁSSZAL:
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 20 dkg minőségi étcsokoládé 
  • 4 tojás
  • 35 dkg cukor
  • 1,75 dl olaj
  • 17,5 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag  sütőpor
  • ½ teáskanál só
  • ½ rúd vanília
  • vaj a kikenéshez
  • 10 dkg mandula vagy dió


  • A krémhez:
  • 2 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 8 dl tej
  • 20 dkg Rama
  • 8 evőkanál cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 doboz ananászkonzerv
  • 2 marék áfonya
  • Valamint:
  • 4 evőkanál lekvár (én sárgabarack lekvárt használtam)
  • 10 dkg tortabevonó étcsokoládé (csak a tetejére)
  • mandulalapok díszítésre



Elkészítés:

Az étcsokoládét kis darabokra törjük. A diót vagy mandulát  durvára vágjuk.
 A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk. Figyeljünk arra, hogy a víz ne legyen forró vagy nagyon meleg, csak langyos.e
 A tojást a cukorral habosra verjük. Miután már szép habos, óvatosan hozzákeverjük az olvasztott csokoládét és a végén hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a sót, a darált mandulát vagy diót és a vaníliarúd kikapart belsejét. Az egészet egynemű masszává keverjük.
Egy 28 cm-es kapcsos tortaformát zsírpapírral kibélelünk, ebbe öntjük a masszát, nem lesz túl magas és 170 C fokon kb 35 percig sütjük. A torta tésztáját szárazabbra kell sütni, hogy félbe tudjuk vágni és krémmel tölteni.

A krémhez a vaníliás pudingot megfőzzük, de teszünk a tejbe 10 dkg kókuszreszeléket és margarint is a cukor mellé. Hűlni hagyjuk, és ha megdermedt, akkor géppel pár percig keverjük.



Összeállítás: a tortalapot félbevágjuk. A karimát visszahelyezzük a süti köré. Az alsó lapot lekvárral kenjük meg, erre jön a kókuszkrém fele. Ananászdarabokkal beborítjuk, színesítésként pár marék áfonyával díszítjük, és befedjük a kókuszkrém másik felével. Erre jön a tortalap másik fele. Lenyomkodjuk, hogy szép sima legyen a teteje, majd hűtőbe tesszük dermedni.


Végül a tetejét tortabevonóval, az oldalát pirított mandulalapokkal borítjuk, tetszés szerint díszítjük.

Elkészítési idő: 2,5 óra
Nehézségi fok: közepesen bonyolult

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése