2012. 07. 02.

LEVENDULÁS-MÉZES-ZABLISZTES KEKSZEK

Ez a keksz, ha nem lenne benne tojás, tökéletesen megfelelne a makrobiotikus diétának, így sajnos nem.

Ma reggel néztem az erkélyen a levendulát, hogy ebben a hőségben gyorsan elvirágzott, így alig maradt már pár szál virág. Ha sütéshez-főzéshez ehető virágot használunk, akkor feltétlenül le kell szedni  a szirmokat a száráról, mert csak annak kellemes az íze, pl. a levendulának a szára és a levele már túl intenzív, aromás.

Amit ma sütök az egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető, érdekes ízű keksz lesz. Érdekes az íze, mert a levendula illata a keksz lenyelése után ottmarad a szájban. Persze nem kell arra gondolni, hogy akkor most szappanízű,dehogy,  pont kellemes:)

A tészta egy alaprecept, kedvünk szerint lehet ízesíteni még aszalványokkal, csoki kockákkal, kakaóval, dióval a lényeg, hogy linzer jellegű legyen 1:2:3 azaz 1 rész cukor, 2 rész zsiradék, 3 rész lisztféle. Rózsavíz helyett lehet vizet vagy tejet használni, méz helyett cukrot, a zablisztet pedig lehet keverni a finomliszttel.

2 tepsi egészséges levendulás-mézes-aszalt gyümölcsös keksz

egy picit azért látszik a csillag forma amit a közepébe nyomtam:)

LEVENDULÁS-MÉZES-ZABLISZTES KEKSZ:
mindent összekeverek a végén a virágszirmot is beleteszem
Hozzávalók: kb 36 db-hoz


25 dkg vaj vagy margarin
3-4 evőkanál méz
40 dkg zabpehelyliszt

1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál kókuszreszelék
2 marék aszalt ribizli
6-7 fej levendula virágnak a szirma
1 citrom reszelt héja
2 db tojás
2 evőkanál rózsavíz


Elkészítés:egy tálban a hozzávalókat összekeverem. Amikor összeáll egy hurkát nyomkodok belőle, majd folpackba csomagolom és hűtőbe teszem pihenni és dermedni 1-2 órára.


a tészta hurka megy a hűtőbe
A megkeményedett tésztát éles késsel 0,5 cm-es korongokra vágom, amiket a tenyeremben összegömbölyítek és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem egy mástól 2-3 cm távolságra.




a golyó formákat a tenyeremmel szétlapítom, vízzel lespriccelem az egészet



A sütőt előmelegítem 180 C fokra. A gombócokat a tenyeremmel ellapítom egy csillag formával egy picit megnyomom (egyáltalán nem szükséges, mert nem nagyon látszik) vékonyan lekenem tojással, vizet az egész tepsire spriccelek és 14 perc alatt megsütöm a sütőben.



illatos kekszecskék:)
Hagyom kihűlni majd dobozba rakom, pár hétig is eláll, ha hűtőbe tesszük, még tovább. 


Ma főztem lekvárt is 10 kg sárgabarackból és egy kevéske kimaradt az üvegekből. A kekszet a lekvárba mártogatva még finomabb, mert így magában egy kicsit fojtós:)


Hurcika a korláton, mire ideértem a fényképezővel, már elindult:)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése