2012. 07. 11.

GYÜMÖLCSKENYÉR, PÜSPÖKKENYÉR,

A gyümölcskenyér akkor jön, amikor hirtelen semmi nem jut eszembe, de azért jó lenne valami édeset sütni. Többféle aszalt gyümölccsel szoktam ízesíteni, csokival, dióval, fűszerekkel, van amikor a tésztába kakaóport is teszek vagy kókuszreszeléket. A máz is lehet egyszerű cukormáz vagy karamell vagy mint most is csokimáz. A csokimázba is szoktam tenni rumaromát de most nescafét tettem bele, amitől nagyon fincsi lett.



gyümölcskenyér kávés csokimázzal



gyümölcskenyér puncsmázzal

GYÜMÖLCSKENYÉR: CSOKIVAL, ASZALVÁNYOKKAL, KÓKUSSZAL:
Hozzávalók:
4 db tojás
8 dkg vaj
4 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
5 dkg aszalt mangó kocka
5 dkg aszalt vörös áfonya
5 dkg étcsoki kockára vágva
2 evőkanál kókuszreszelék
3 evőkanál liszt
2 evőkanál tej
őröl fahéj
őrölt gyömbér
kevéske rumaroma

1 csomag sütőpor

Csokimáz:
3 evőkanál cukor
3 evőkanál víz
5 dkg vaj
2 evőkanál kakaópor
1 kiskanál nescafé granulátum

Elkészítés: A tojásokat szétválasztom és a fehérjét kemény habbá verem. A sárgájához hozzáöntöm a fűszereket, puha vajat, tejet, cukrot, citromhéjat, kókuszt és ezt is jól kikeverem géppel.

alufóliával bélelem ki, mert jobban idomul a formához
Ezután hozzáadom a lisztet és a sütőport majd a fehérjehabot is beleforgatom.


Az őzgerinc formát alufóliával kibélelem, ebbe öntöm a tésztát, majd előmelegített 170 C fokos sütőben 45-50 percig sütöm.  Ezután kiborítom, a fóliát lehúzom róla és hagyom kihűlni.



A csokimázhoz a hozzávalókat egy edényben felmelegítem és ha már a cukor teljesen elolvadt benne és szép fényes, akkor rákenem a gyümölcskenyér tetejére.


GYÜMÖLCSKENYÉR PUNCSMÁZZAL:
Hozzávalók:

4 db tojás
4 dkg vaj
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor
pici só
1 citrom reszelt héja
2 marék arany mazsola
2 marék papaya kocka
2 marék durvára tört dió
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
fél mokkáskanál őrölt fahéj

1 kiskanál kakaópor
2 evőkanál tej

Tetejére: 
1 csomag dr Oetker puncs máz

Az elkészítés ugyanaz mint fenn, annyi a különbség, hogy amikor beleöntöm a formába hagyok egy keveset a tálban, abba keverem bele a tejet és a kakaóport és az egésznek a közepére csurgatom.
160 C fokon 55-60 percet sütöm, majd tűpróbát végzek és ha még tapad rá akkor tovább sütöm.

gyümölcskenyér puncsmázzal


Amikor elkészült kiemelem és egy tálcára fordítom. lehúzom a fóliát és hagyom kihűlni, közben  a puncsmázat kikeverem egy kevéske vízzel. Nekem sosem elég a puncsmáz semekkora tortára így most csak a tetején kenem el addig amíg el nem fogy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése