2012. 07. 21.

FŰSZERES OLDALAS SÜTŐZACSKÓBAN SÜTVE

Sokféle oldalas receptet tettem már közzé, ezért ma egy egyszerű, hagyományos sült következik. Egyszerű, mert az előkészítés után mindent csak a sütőzacskóba töltök és csak várni kell, hogy megsüljön.

Köretként jobban szeretem a krumplit mellé, de a Guszti kérésére ma kukoricás rizs lesz a körete és paradicsom saláta.

sütőzacskóban sült fűszeres oldalas


FŰSZERES OLDALAS SÜTŐZACSKÓBAN SÜTVE:
Hozzávalók:


1,5 kg húsos oldalas
2 db vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma

őrölt bors
őrölt kömény
kakukkfű
majoránna


1 db sütőzacskó


köret:
3 dl rizs
3 dl kukorica

petrezselyemlevél
az oldalas a hagymákkal és fűszerekkel bezárva a zacsiban
6 dl forró víz
olaj


paradicsomsaláta:
7-8 db paradicsom
1 db hagyma
só ízlés szerint
zellerlevél ízlés szerint
2 evőkanál citromos olívaolaj
3 evőkanál ecet
2 evőkanál cukor
1 evőkanál balzsamecet
2-3 dl víz


Elkészítés: Az oldalast megmosom, lecsepegtetem és a csontok mellett feldarabolom. A hagymákat apróra vágom és beleszórom a sütőzacskóba.

Az oldalas minden oldalát megfűszerezem az összes fűszerrel, kézzel egy kissé rá is lapogatom, majd minden darabot óvatosan a kiterített hagymákra teszek.

megsült az oldalas, az utolsó pár percben a zacskót szétvágtam
A zacskót lezárom , megszurkálom és 200 C fokra előmelegített sütőbe teszem 1,5 órára. Nem kell semmit hozzáönteni sem vizet sem zsiradékot, mert van annyi nedvesség a húsban, hogy megpárolódjon utána meg van annyi zsír is benne, hogy megsüljön.

Közben elkészítem a kukoricás rizst. A rizst megmosom, lecsepegtetem és addig pirítom olajon amíg illatos nem lesz, ekkor fűszerezem sóval, petrezselyemlevéllel, hozzáadom a forró vizet és a kukoricát, lefedem, majd pár perc forralás után elzárom a lángot alatta, magától elkészül.

kukoricás rizs
A paradicsomsalátához a hagymát vékonyra vágom és besózva állni hagyom. A paradicsomokat is vékony szeletekre vágom, megsózom, majd elkészítem a salátalevet balzsamecettel, ecettel, cukorral és vízzel. Meglocsolom citromos olívaolajjal (de a sima olívaolaj is tökéletes), meghintem zeller levéllel (a bazsalikom szintén jó), ráöntöm a salátalevet és hagyom érni egy pár órát. 


(Lila hagymával vagy póréhagymával esetleg újhagymával egy kicsit gyengédebb ízt érünk el, de most jutott eszembe a paradicsomsaláta és nem volt itthon csak vöröshagyma.)


paradicsomsaláta
70 perc sütés után a sütőzacskót megnyitom,  85 perc után a zacskó tetejét teljesen szétvágom,  így gyorsabban eltávozik a nedvesség belőle és már csak pirulnia kell. 


1,5 óra múlva a hús elkészült, már csak tálalni kell.


nagyon finom volt:)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése