2012. 04. 22.

MADÁRTEJ, FINOM ÉS EGYSZERŰ

Fél órája még a net-en beszélgettem egy kedves ismerősömmel és megemlítette, hogy mennyire teleette magát madártejjel.
Madártej! Hűű de régen nem ettem, bár van még bőven a tegnapi epres-barackos-túrós sütikből, de most egy kis madártejtől ugyan mi bajom lehet? Na mi? Hát még kövérebb leszek:)
Holnap jön a gyerek barátnője, legfeljebb majd ők megeszik. (meg én is egy keveset)

MADÁRTEJ:
Hozzávalók:
1,2-1,5 l tej
4 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 fél rúd vanília kikapart belseje
20 dkg porcukor
1 evőkanál liszt


Elkészítés: A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem pár kanálnyi porcukorral és a vanília rúd kikapart belsejének felével.

A tojás sárgájákhoz hozzákeverem a többi porcukrot, vaníliás cukrot, a vanília rúd kikapart belsejének másik felét, lisztet és egy kevés tejet, majd  géppel jól kikeverem ezt is.

Felteszek 2 edényt, az egyikben 1 l tejet forralok, a másikban 2-3 dl-t, ebben fognak a habgaluskák megfőni.


A liternyi tej, ha szépen kezd bőrösödni, akkor állandó keverés mellett a tojássárgájás elegyet hozzáöntöm és addig keverem, amíg fel nem forr, ezután lehúzom a tűzről és áttöltöm üvegtálba, hogy hamarabb kihűljön.



A kevesebb tej, ha már forr, akkor kanalanként belepottyantom a tojáshabot, megvárom, hogy szépen megduzzadjon, ekkor a másik oldalára fordítom, majd szűrőre szedem és addig folytatom, amíg elfogy a fehérjehab.

A lecsepegtetett habot elrendezem a madártej tetején, keserű csokit reszelek rá és hűtőbe teszem. Hidegen kínálom.
(az ostyarudat csak a fotó kedvéért tettem bele, persze az szépen elázott benne, kénytelen voltam elpusztítani:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése