2012. 04. 04.

LASAGNE BOLOGNAI RAGUVAL, BROKKOLIVAL, KRÉMSAJTTAL

Nagyon szeretjük a tésztákat, így ma megint azt készítek. Persze házi tésztával, amit ma a Guszti fog gyúrni, mert tegnap is olyan jót csinált (mákos tészta volt).

Találtam itthon egy fél fej brokkolit is, ezért azt is beleteszem, rontani biztosan nem fog rajta:)



LASAGNE BOLOGNAI RGUVAL, BROKKOLIVAL, KRÉMSAJTTAL:
Hozzávalók:
Tészta:
3 tojás
45 dkg liszt

kevéske víz


Raguhoz:
0,5 kg sertés darált hús
1 nagy fej hagyma
8 gerezd fokhagyma
3 szép nagy paradicsom
5 dl passzírozott paradicsom
fél csomag szár zeller
fél fej brokkoli
20 dkg gomba
forrás közben a ragu
5 db sárgarépa
őrölt babérlevél
cukor

őrölt bors
bazsalikom
oregánó
zsiradék


3 db mackó tömlős natúr krémsajt
30 dkg reszelt sajt


Elkészítés: A raguval kezdek, mert a tészta hamar megvan.  Egy nagyobb serpenyőbe a zsiradékon megfonnyasztom az apróra vágott hagymát, majd belekeverem a darált húst és fehéredésig pirítom. Ezután egyszerre hozzáadom az apróra vágott zöldségeket: fokhagyma, sárgarépa, szárzeller, gomba, paradicsom, brokkoli. Kevergetem, sózom és ízlés szerint fűszerezem, majd 2 dl vizet aláöntök, lefedem és 30 perc alatt, készre párolom.



Ezután belekeverem a passzírozott paradicsomot, még egyszer utána ízesítek, ha szükséges, illetve még 2 dl vizet aláöntök és fedő nélkül lassan forralom még egy 20 percet.

A tésztához a hozzávalókat egy tálban összegyúrom, majd a kapott gombócból vékonyabb korongokat vágok, és ezeket tésztagéppel kinyújtom.


Kipróbáltam most, hogy milyen lesz, ha egészen vékonyra nyújtom a tésztát, így 1-7-es fokozatig nyújtottam. Egy nagy lábosban sós, olajos vizet forralok, ebbe teszem 1-2 percre a lapokat, de csak 2-3 lapot egyszerre, hogy elférjenek és kiszedésnél se legyen "tolongás". Húsfogó csipesszel egyszerűen ki lehet szedni a lapokat.

Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit kiolajozok, erre rakom egymás mellé egy kis peremet is képezve az alsó tészta lapokat. Erre kerül a ragunak az 1/5-része, erre megint tészta kerül, erre ragu, erre mackó sajt pöttyök, tészta-ragu-reszelt sajt-tészta ragu-mackósajt stb, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
A tetejére mindig maradjon a raguból. Majd meghintem reszelt sajttal és előmelegített 180 C fokos sütőben 25-30 percet sütöm.



Kiszedésnél várok vele egy kicsit, hogy ne csússzon szét a tészta.

Nekem bejött a vékony tésztás megoldás is, így több réteget lehetett egymásra rakni. Finom volt.
A fenti mennyiségből 6 adag lett.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése