2011. 08. 13.

VADAS MARHA, VADAS CSIRKE ZSEMLEGOMBÓCCAL VAGY TÉSZTÁVAL

Többféle képen szoktam készíteni a vadast, marhahússal, csirkemellel régebben pulykamellel. A húst is van, hogy levesként együtt főzöm a zöldségekkel de van amikor hirtelen kisütöm és úgy tálalom. Köretként  zsemlegombóccal szeretjük a legjobban, de ritkán előfordul, hogy spagettit főzök mellé.

Most mind a 2 félét megmutatom:

FŰSZERES BOROS CSIRKEMELL CSÍKOK VADAS SZÓSSZAL, SPAGETTIVEL:
Hozzávalók:


3 csirkemell filé
bazsalikom
őrölt bors

2 dl vörösbor
1 doboz spagetti


Vadas szósz:
4 db sárgarépa
4 db fehér répa
2 db karalábé
1 kis zellergumó
2 gerezd fokhagyma
1 kis vöröshagyma
fél fej karfiol
2 db babérlevél
fél citrom
ecet
450 ml tejföl
mustár
cukor
olaj


Elkészítés:


A vadashoz az összes zöldséget megpucolom, falatnyi darabokra vágom és megfőzöm, mint egy zöldséglevest.

Ha megfőtt a levéből leöntöm a felesleget és botmixerrel pépesítem.


A mártáshoz egy másik lábasban olajat és 3 evőkanál cukrot világos karamell színűre pirítok, és a zöldségpürét óvatosan belekeverem. Ízesítem (citromhéj, babérlevél, ecet, mustár, só) és végül behabarom, az összes tejföl és 3 fakanálnyi liszt segítségével.


A csirkemellet megmosom és vékony csíkokra vágom. Sózom, borsozom, bazsalikommal is meghintem, végül liszttel is megszórom, átforgatom. Kevés forró olajon gyorsan megpirítom, majd amikor szépen kifehéredett a vörösbort aláöntöm, a pörzs anyagokat is  felszedem , majd fedő alatt a bort elpárolom a hús alól. Amikor elkészült összekeverem a vadas szósszal.


Spagettit főzök hozzá köretként.






VADAS MARHA ZSEMLEGOMBÓCCAL:
Hozzávalók:



  • 1 kg marha hátszín    
  • 1 kg sárgarépa
  • 3 db fehérrépa
  • 2 db karalábé
  • 1 nagy hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • egész bors
  • egész szegfűszeg
  • 1/2 hegyes erős paprika
  • 1 paradicsom
  • 1/2 kínai kel
  • A zsemlegombóchoz:
  • 4 db zsemle
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 egész tojás
  • 35 dkg liszt
  • bors
  • őrölt szerecsendió
  • A vadas mártáshoz:
  • 45 dkg tejföl
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál mustár
  • 3 evőkanál cukor
  • olaj
  • 1 kiskanál ecet
  • (az összes zöldség a levesből)
  • liszt

  • Elkészítés:


  • A marhahúst letisztítom, 2 cm-es szeletekre vágom, és ételízesítős vízben 25 percig főzöm.
  • Előveszek egy nagy lábost vagy kuktát, az előfőzött húsokat és a megpucolt, nagyobb darabokra vágott zöldségeket, a sót és a fűszereket beleteszem, felöntöm hideg vízzel, és legalább 1,5-2 órán át főzöm, amíg a marhahúsok megpuhulnak.

  • A zöldségeket kiszedem egy nagy tálba, kevés levet öntök rá, és botmixerrel pépesítem. A maradékot levesként használom tovább.
  • A mártáshoz egy másik lábasban olajat és 3 evőkanál cukrot világos karamell színűre piritok, és a zöldségpürét óvatosan belekeverem. Ízesítem (citromhéj, babérlevél, ecet, mustár, só) és végül behabarom, az összes tejföl és 3 fakanálnyi liszt segítségével.

    A zsemlegombócokhoz a zsemlét vagy kenyérfélét apró kockákra vágom, és sütőben 100 fokon addig sütöm, amíg teljesen kiszárad (kb. 20 perc). Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítek, átforgatom benne a zsemlekockákat, egyszerre csak annyit, hogy kényelmesen elférjen, majd egy nagyobb tálba teszem. Hozzáadom a lisztet, a tojásokat, a durvára vágott petrezselyemlevelet, sózom, borsozom, kevés szerecsendióval megszórom, és annyi hideg vizet öntök rá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjak.

    Neves kézzel közepes méretű gombócokat formázok, és forró vízben kifőzöm. Amikor feljön a tetejére, még kell neki pár perc, hogy a közepe is tökéletes legyen.

    A húst a mártással és a zsemlegombóccal tálalom.

    Megjegyzés:

    A húst azért főzöm előtte 25 percig, mert addig az ízét nem veszti el, de a vérét igen, és így kapunk tökéletesen tiszta levet.
    Sok zöldséggel finomabb és szebb a mártás színe. Nem rántom be, csak habarom, így könnyebb az étel.
    A sok mártást készítünk akkor fagyasszuk le és következő alkalommal már nem kell fáradni vele.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése