2011. 08. 03.

SACHER TORTA LISZTTEL ÉS LISZTMENTESEN

A fiam megkért, hogy csináljak egy teljesen sima Sacher tortát, mert megy egy fiatal házaspárhoz és ajándékba szeretné nekik vinni. Ez a torta egy osztrák klasszikus , szép kis fadobozokba szokták csomagolni. Nekem különösebben nem kedvencem, de ettől függetlenül csak finom dolgok vannak benne, többek között rengeteg csokoládé, tehát rossz nem lehet.

El is készültek, azért írok többes számot, mert egyszerre kettőt csináltam, egy lisztmenteset magunknak és egy normál liszttel készültet.
A lisztmenteshez zabpelyhet használtam aminél csak egy probléma adódott, nagyon törékeny lett a tészta.

Óvatosan kell vele bánni a felvágásnál, a lekvárral kenés után pedig óvatosan kell a tetejét  visszahelyezni.

SACHER TORTA:
Hozzávalók:
Tészta:
5 tojás fehérje
7 tojás sárgája
10 dkg vaj
2 evőkanálolaj
15 dkg étcsokoládé (jó minőségű)
1 evőkanál holland kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg cukor
5 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor
1 kiskanál őrölt fahéj

380 ml baracklekvár (házi)
Csokimáz:
2 tojás fehérje
5 dkg vaj
12 dkg porcukor
15 dkg étcsokoládé (jó minőségű)
Díszítés:
pár kocka fehér csoki
színes cukorszív
mandula pálca




Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval és egy kevés cukorral kemény habbá verem.

A sütőt előmelegítem 170 C fokra.

Egy másik nagyobb tálban a puha vajat, a tojássárgákkal és az olvasztott csokival jól kikeverem, hozzáadom a többi alapanyagot legvégén keverem bele a sütőporral elkevert lisztet.

Egy 22 cm-es kerek kapcsos formát sütőpapírral kibélelek, ebbe öntöm a tésztát, és kb 50 percig sütöm. Tűpróbát végzek. A tésztáról leveszem a tortaformát és hagyom kihűlni.

Ha kihűlt elfelezem és vastagon megkenem finom sárgabarack lekvárral. Ráteszem a tetejét, lenyomkodom és a tetejét is megkenem lekvárral.

Elkészítem a csokimázat: Egy hőálló tálba a 2 tojás fehérjét a porcukorral lehetőleg kemény habbá verem, majd belekeverem az olvasztott vajat és az olvasztott csokit. Vízfürdőre teszem és addig kevergetem a gőz fölött, amíg sűrű krémet kapok.

Ezt a csokimázat öntöm rá a lekváros tésztára, elsimítom, az oldalára is kenek.
Díszítem pár kocka olvasztott fehér csokivak és krumpliból kifaragott "K" betűt nyomok bele, mert a gyerek , Krisztián nevű barátjának viszi (utólag) szülinapi ajándékba.


SACHER  TORTA  ZABPEHELLYEL:
Hozzávalók:

Tészta:
5 tojás fehérje
7 tojás sárgája
10 dkg vaj
2 evőkanálolaj
15 dkg étcsokoládé (jó minőségű)
1 evőkanál holland kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg cukor
25 dkg teljes kiőrlésű zabpehely
fél csomag sütőpor
1 narancs reszelt héja
380 ml baracklekvár (házi)
Csokimáz:
2 tojás fehérje
5 dkg vaj
12 dkg porcukor
15 dkg étcsokoládé (jó minőségű)

Díszítés:
pár kocka fehér csoki
színes cukorszív

Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval és egy kevés cukorral kemény habbá verem.

A sütőt előmelegítem 170 C fokra.

Egy másik nagyobb tálban a puha vajat, a tojássárgákkal és az olvasztott csokival jól kikeverem, hozzáadom a többi alapanyagot legvégén keverem bele a sütőporral elkevert zabpelyhet.

Egy 28 cm-es kerek kapcsos formát sütőpapírral kibélelek, ebbe öntöm a tésztát, és kb 45 percig sütöm. Tűpróbát végzek. A tésztáról leveszem a tortaformát és hagyom kihűlni.


Ha kihűlt elfelezem és vastagon megkenem finom sárgabarack lekvárral. Ráteszem a tetejét, lenyomkodom és a tetejét is megkenem lekvárral. A tészta elég törékeny, nagyon óvatosan kell vele bánni.

Elkészítem a csokimázat: Egy hőálló tálba a 2 tojás fehérjét a porcukorral lehetőleg kemény habbá verem, majd belekeverem az olvasztott vajat és az olvasztott csokit. Vízfürdőre teszem és addig kevergetem a gőz fölött, amíg sűrű krémet kapok. 

Ezt a csokimázat öntöm rá a lekváros tésztára, elsimítom, az oldalára is kenek.
Díszítem pár kocka olvasztott fehér csokivak és krumpliból kifaragott "S" betűvel díszítem.






Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézségi fok: közepesen bonyolult


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése