2011. 08. 14.

ILLATOS ALMÁS KACSACOMB, PÁROLT KÁPOSZTÁVAL, SÜLT KRUMPLIVAL

Ennél a kacsasültnél kurkumát is használtam fűszerezésül, mert erről a fűszerről rengeteg jót lehet olvasni (nem a Ludas Matyiban), kifejezetten jótékony hatással van a memóriára, lassítja az Alzheimer kór pusztítását , elfojtja a zsírsejteket és ráadásul gyönyörű sárga színt ad az ételeknek. A következő kis cikket a FITT-WAY oldalról másoltam ki:

A kurkuma
a gyömbérfélék füve, több mint 30 faja ismeretes Ázsia, Afrika, Ausztrália vidékein. Indiában már több ezer éve ismerik és használják, leginkább gyulladáscsökkentő és emésztést segítő hatása miatt. Ezt a drága fűszer- és gyógynövényt már Marco Polo előtt is szállították Európába. Hatóanyaga a kurkumin, ennek tulajdonítható a legtöbb csodálatos élettani hatás. Ezekről korábbi cikkünkben is olvashattok - A fűszerek csodás hatásai   -, ilyenek többek között a gyulladáscsökkentő hatás, a szív- és érrendszer, valamint a máj védelme, a prosztatarák megelőzésében végzett fontos szerep, a meglévő melanoma sejtek elpusztítása.

Elfojtja a zsírsejteket
Egy neves táplálkozással kapcsolatos folyóirat, a Journal of Nutrition nemrégiben a kurkuma újonnan felfedezett hatásáról számol be. Ennek alapján úgy tűnik, a kurkuma az elhízás ellenszereként is segítségünkre lehet, mégpedig azért, mert képes elfojtani a zsírsejtek növekedését.
Az súlygyarapodás a zsírsejtek növekedésének köszönhető, ez viszont nem következhet be anélkül, hogy új vérerek ne keletkeznének - ezt a folyamatot hívjuk angiogenesisnek, olvasható a kurkumával kapcsolatos tanulmányban. A megfigyelések szerint a kurkumin elnyomja a zsírsejtek vérellátását. Így aztán megfelelő ellenszere lehet az elhízásnak, jól jön fogyókúra esetén.

A kurkumin olyan antioxidáns hatású anyag, mely a polifenolok családjába tartozik, természetes formájában pedig a kurkumában található. Sok növény eredetű anyaggal ellentétben a szervezet könnyen hasznosítja a kurkumint. 







ILLATOS ALMÁS KACSACOMB,  PÁROLT LILAKÁPOSZTÁVAL  ÉS  EGYBESÜLT  KRUMPLIVAL:
Hozzávalók:
4 kacsacomb
4 alma
2 szál újhagyma

kurkuma
rozmaring
őrölt fahéj
egész szegfűszeg
egész szegfűbors
vörösbor (meggybor)


1,2 kg krumpli
olaj


Párolt káposztához:
1 fej lila káposzta

római kömény
cukor
olaj
vörösbor (meggybor)




Elkészítés:


A kacsacombokat, megtisztítom, lemosom és bevagdosom a bőrét. Sózom, és meghintem mindkét oldalát a fűszerekkel: kurkuma, rozmaring,őrölt fahéj végül az egész szegfűszeggel megtűzdelem.


Előveszek egy tepsit és belehelyezem a kacsacombokat, a megmosott, kimagozott almákat negyedekbe vágom, és a combokra teszem, megszórom szegfűborssal (ebből nem kell sok), az újhagymát is mellé rakom, végül vörösbort (én meggybort használtam) öntök alá és lefóliázom.






210 C fokra előmelegített sütőben 1 órát sütöm fólia alatt, majd leveszem a fóliát , a levének a nagy részét leszívom és pirosra sütöm, ha szükséges a végén a leszívott pecsenyelével locsolom.


A körethez a krumplit egészben héjában megfőzöm, majd lehúzom a héját és kevés forró olajban megkapatom minden oldalát, végül megsózom.


A párolt káposztához a káposztát megmosom, 4 felé vágom és késsel vékonyan felszeletelem. Megsózom és egy kicsit állni hagyom. Egy nagy lábosban kevés olajon egy kis cukrot felolvasztok, majd mehet bele a római kömény végül a káposzta és vörösbort öntök alá, majd lefedem. Néha megkeverem és addig párolom fedő alatt amíg megpuhul a káposzta. (ha marad a káposztából, lefagyasztom, felengedve is tökéletes marad)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése