2011. 08. 30.

MANGÓS ŐSZIBARACKOS MASCARPONE TORTA KÖLESSEL ,A SZÜLINAPOMRA

Tegnap akkora sikere volt a banános őszibarackos tortának! Az  Erikának három gyermeke közül a Dávid rögtön 3 szeletet evett, a Dani is 2 szeletet és a Rebekának meg persze az Erikának is nagyon ízlett, nem csak illendőségből dicsérték:)) Így aztán ma megcsináltam a testvérét a tortának, de ezt már a saját szülinapomra. Itt  a banánt mangóval a zabpelyhet meg kölessel helyettesítettem:


MANGÓS-ŐSZIBARACKOS MASCARPONÉS  TORTA:
Hozzávalók:
Tészta:
2 db tojás
5 dkg vaj
8 dkg pille pehely köles
pici só
fél csomag sütőpor
1 evőkanál tejföl
1 mokkáskanál őrölt fahéj
5 dkg cukor


Karamellízált gyümölcs:
2 db őszibarack
1 db mangó
1 Bourbon vaníliás cukor
7 dkg cukor


Krém:
4 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
25 dkg mascarpone krém
1 csomag lapzselatin
3 dkg kókuszreszelék
3 cl pálinka 


Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 170 C fokra. Egy nagy 28 cm-es kerek formát sütőpapírral kibélelek.
A tésztához a tojást a cukorral és a puha vajjal géppel jól kikeverem. Hozzáadom a tejfölt és a fahéjat is és egy picit megsózom. Belekeverem a köles pelyhet és a sütőport. Sűrű, de mégis laza állagú tészta alapot kapok amit belekanalazok az előkészített formába és 50 percig sütöm. Ha megsült leveszem a karimát róla és rácson hagyom kihűlni. (vékony tészta mégis sokáig sült)


A krémhez először a gyümölcsöket amiket apró kockákra vágtam, cukorral és kevés vajjal és Bourbon vaníliás cukorral karamellízálom, majd a pálinkát is aláöntöm és félre teszem.

A lapzselatint a kezemben langyos vízzel megpuhítom, majd egy hőálló tálba teszem, amibe belekeverem a meleg karamellizált gyümölcsök felét és egy pici vizet is.

Egy nagyobb tálban a habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verem, ezután tovább keverem a mascarponéval is végül a zselés gyümölcsöket is hozzákeverem. Hűtőbe teszem.

A kihűlt, rugalmas állagú tészta köré karimát teszek, belekanalazom a krémet , elsimítom és a megmaradt gyümölcsökkel díszítem a tetejét.

3-4 óra dermedés után szeletelhető.

Olyan egy "izé" vagyok, már ma megkóstoltuk a sütit:)) Nagyon nyamii.
Változtatni szoktam az arányokat a tejszínhab és a mascarpone esetében, most a tejszínhab volt a több és ez adott egy légies könnyedséget neki. A gyümölcs is jó sok benne, a köles pehely pedig magában is finom, már nyersen is olyan jó illata volt.


Nehézségi fok: picit bonyolult, de csak a tészta miatt,








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése