2011. 08. 14.

MÁKTORTA CITRUSOS MASCARPONE KRÉMMEL

Ma olyan sok fincsi sütit töltött fel a Kriszti a Mindmegettén keresztül a fb.-ra, hogy kedvet kaptam egy újabb mascarpone krémes sütihez.

Szinte a semmiből készült egy szép nagy süti:))

CITRUSOS  MASCARPONEKRÉMES  MÁKOS TÉSZTÁVAL:
Hozzávalók:
Tészta:
2 tojás
1 db alma
2 dl kefir
2 evőkanál olaj
3 evőkanál darált mák
2 evőkanál búzadara
2 evőkanál liszt
1 kiskanál őrölt fahéj
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
kevés só
1/2 csomag sütőpor
2 evőkanál cukor


Krém:
30 dkg mascarpone sajtkrém
1 dl habtejszín
1 csomag lapzselatin
2 db citrom héja és leve
1 db narancs héja
2 csomag Bourbon vaníliás cukor
2 evőkanál cukor


Díszítés:
pár szem kék áfonya,
pár szem kandírozott narancshéj
hintésnyi zöld pisztácia








Elkészítés:


A tésztához a tojásokat szétválasztom, kevés cukorral a fehérjéből kemény habot verek. A sárgájához hozzáadom az olajat, cukrokat, sót, olajat, fahéjat és ezzel jól kikeverem, majd belereszelem nagyobb lyukú reszelőn az almát, hozzászitálom a lisztet és a sütőport, majd a búzadarát és a kefirt. Összekeverem és végül beleforgatom a fehérjehabot is.

A sütőt előmelegítem 180 C fokra. Egy nagyobb 28 cm-es tortaformát zsírpapírral kibélelek és ebbe öntöm a masszát. A sütőbe tolom és kb. 12 perc alatt megsütöm, majd leveszem róla a karimát és hagyom kihűlni.

A krémhez a habtejszínt felverem. Egy másik tálba a zselatin lapokat beáztatom pár percre, kinyomkodom.
Egy nagyobb tálba belefacsarom a citromok levét, hozzáadom a reszelt héjukat, a cukrokat , ehhez adom a kinyomkodott lapzselatint és a mikróban fél percet melegítek rajta. Kiveszem átkeverem és hagyom hűlni. Ha kihűlt a mascarpone krémet és a felvert tejszínhabot is belekeverem.

A kihűlt mákos tészta köré egy karimát teszek, belekanalazom a citrusos mascarpone krémet. Díszítem gyümölccsel, kandírozott narancshéj darabokkal.

Hűtőbe teszem pár órát dermedni.


Hűű, nagyon fincsi:))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése