2012. 06. 19.

HÁZI ZSEMLE, CIPÓ, 3 LISZTES HAGYMÁS FONOTT COPFOK,

Szinte egész nyáron itthon vagyok, ilyenkor megtáltosodok és olyasmit is készítek, amit év közben ritkán. Ilyen a kenyér sütés vagy a zsemle sütés.

Limara péksége oldalára ellátogattam és megnéztem, hogy milyen fortélyokat tudok Tőle ellesni:)
Két fortélyt is találtam az egyik az öreg tészta, a másik egy sütőzacskós kelesztési technika, az előbbit most hasznosítom:)

Az öreg tésztát 1 nappal előbb kell bekeverni, ezért neki is kezdek, hogy holnap megsüthessem:

burgonyapelyhes, szotyis cipócska

mákkal hintett burgonyapelyhes cipócska
öreg tészta

ÖREG TÉSZTA:
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1,5 dl langyos víz
pici cukor
kevés élesztő


Elkészítés: A hozzávalókat összekeverem egy tálban, akkor jó, ha egy kicsit keményebb a tészta. Ezután lefedem és hagyom megkelni, sőt túlkelni. Másnap  mehet a kenyérsütőbe a többi hozzávalóval együtt:

BURGONYAPELYHES HÁZI ZSEMLE, CIPÓ:
Hozzávalók: 2 tepsinyi zsemle vagy 1 tepsi zsemle és 1 db zsemlecipó

5,4 dl langyos víz
a fenti mennyiségű öreg tészta
2 evőkanál só
4 evőkanál olaj
1 kiskanál ételecet
4 evőkanál burgonyapehely
85-90 dkg finomliszt
1 evőkanál cukor
1 csomag száraz élesztő

Elkészítés: Kenyérsütő gépbe teszem a tészta hozzávalóit és 1,5 órás keverő, kelesztő programra állítom.

Amikor elkészült, lisztezett asztalra borítom és félbe vágom. Az egyik darabot 8-9 részre vágom, mindegyik darabot megformázom kissé oválisra, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Késsel keresztben bevagdosom.

ez lesz majd a szotyis






A másik darabot is feldarabolom ugyanígy, de ebből formázáskor hurkákat készítek úgy, hogy a gömbölyű formát a végén asztalon kisodrom. Ezt is sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Ennek a közepét vágom meg hosszában.

A sütőt bekapcsolom 40 C fokra és beleteszek egy tálban vizet az aljára. A cipócskákat is lekenem a kezemmel vízzel és  betolom a sütőbe 50 percre kelni.

szalámi, kolbász, sajt, jégsali és big-mac szósz (ezt is csináltam)
Ha megkeltek kiveszem őket, a sütőt tovább melegítem 200 C fokra. A cipócskákat újból lekenem vízzel, óvatosan, meghintem pirított napraforgó maggal az egyik tepsit, a másikat mákkal. Lespriccelem az egész tepsit vízzel, majd amint a sütő felmelegedett betolom őket és 22-25 perc alatt készre sütöm. Elég, ha szép világosbarna a teteje.


Amikor kiveszem, langyos vízzel rögtön átkenem a tetejüket, ettől megpuhulnak.


2012.06.20.-i bejegyzésemben: házi kenyér és mákos fonott copfok
http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7747509805756070532#editor/target=post;postID=9032915452354179050



3 LISZTES HAGYMÁS FONOTT COPFOK:
Hozzávalók: 8 db-hoz



2,2 dl langyos víz
1 evőkanál só
2 evőkanál olaj
1 dl joghurt
2 evőkanál burgonyapehely
2 evőkanál zabpehely liszt
4 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt
40 dkg finomliszt
1 evőkanál cukor
1 csomag száraz élesztő
1 db hagyma olajon megdinsztelve
őrölt kömény


Elkészítés: A hagymát kevés olajon megdinsztelem. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőbe teszem és 1,5 órás keverő, kelesztő programra állítom.

kelesztés előtt még kukacok
Ezután a tésztát 8 részre vágom, minden darabot még 3 felé vágok és két kezem között nudlikat sodrok, majd 8 db fonott sütit készítek.

kelesztés után már egy kissé dagik
Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, vízzel megspriccelem az egészet és 45 fokos sütőben kelesztem úgy, hogy még egy tálka vizet is mellé teszek.

egy hagyma bőven elég bele
Fél óra múlva újra lekenem vízzel, meghintem szezámmaggal és 190 C fokos sütőben 12 perc alatt megsütöm. Amikor kiveszem vízzel megkenem a péksütit tetejét, hogy megpuhuljanak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése