2012. 06. 18.

BURGONYÁS KOCKA, GRÁNÁTOS KOCKA, KRUMPLIS KOCKA

Mind a három ugyan azt a tésztaételt jelenti:) Tegnap feltettem a nagy kérdést, hogy krumplis tésztát vagy káposztás tésztát csináljak?
A Gusztinak mind1 volt, de a Gyurka krumplis tésztát mondott, pedig reménykedtem a káposztásban.

Így aztán ma krumplis tésztát csinálok, természetesen házi tésztával, majd jövő héten lesz a káposztás.

Megint előkapom a születésnapomra kapott csodálatos Marcato tésztagépemet, a még csodálatosabb motorral, mert így csak 35 perc és megvagyok a házi tészta készítésével, darabolásával és kifőzésével.
A Herbaházban vettem Himalája sót, szép rózsaszínt és azzal fogok sózni mindent a következőkben.

krumplis tészta
BURGONYÁS KOCKA,  GRÁNÁTOS KOCKA,  KRUMPLIS KOCKA:
Hozzávalók: 4-5 adaghoz


1 kg burgonya
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 db nagyobb vöröshagyma
olaj
Himalája só
fűszerpaprika (pirospaprika)
őrölt bors


4 tojás
40 dkg liszt
Himalája só
0,5 dl víz


Elkészítés: Először a krumplit csinálom meg, mert annak több idő kell. Egy nagyobb lábosban olajon megfonnyasztom az apróra vágott vöröshagymát, ezután hozzáadom az apróra vágott paradicsomot és paprikát.

olaj, hagyma, paprika, paradicsom
A krumplit megpucolom és egészen apró kockákra vágom. Kevés vízben állni hagyom addig amíg a hagymás alap készül. 

hagyma, paprika, paradicsom, pirospaprika, bors, só
A hagymás alapot lehúzom a tűzről, rászórom a pirospaprikát, borsot, elkeverem és rögtön ráöntöm a krumplikockákat a vízzel együtt. Mehet vissza közepes lángon a tűzhelyre. Néha megkeverem és hagyom, hogy jó sűrű, szaftosra főjön a krumpli.

már csak sűrűre kell főnie, néha megkeverem
Most nekikezdhetek a házi tésztának: Először egy jó nagy edényben sós, olajos vizet teszek fel forrni. Mire felforr a tészta is elkészül.

jó gyorsan lehet vele dolgozni
A tésztához egy tálban összekeverem a hozzávalókat, kézzel alaposan összegyúrom, addig, hogy elváljon teljesen az edény falától. Kiveszem, tálcára teszem és vékonyabb korongokat vágok belőle. Minden korongot lisztbe forgatok, könnyebb a végén elvágni, de nem a tésztába teszek több lisztet, mert akkor kemény lesz.

na ez elkészült, jó szaftos de még látszanak a krumpli darabkák
A tésztagépen átengedem mindegyik korongot, először 1-es fokozaton azután mindegyiket a 2-en és így tovább egészen a 6-os fokozatig. Jó már az 5-ös is, de még lágyabb a tészta a 6-os fokozatnál.

a leszűrt tésztával összekeverem és készen is van
A kapott vékony csíkokat (ha pihentetném, akkor egymásra téve is fel lehetne vágni) egyenként felkockázom, tálcára szórom, majd amikor mindegyikkel készen vagyok és a víz is forr, beleszórom a tésztát és 2 perc forralás bőven elég is neki.

Ekkor leszűröm, egy kevés hideg vízzel átöblítem, lecsurgatom és mehet a krumplis alaphoz. Jól összekeverem és már tálalható is.



Hűűű, nagyon fincsi lett:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése