2012. 08. 02.

TÚRÓS POGÁCSA, SZOTYIVAL, SZEZÁMMAL, HAJDINÁVAL ÉS SAJTTAL

Juci napra küldök utólag a Gyurka barátnőjének pogácsát. Ma sütöm meg a próba verziót, mert reggel találtam ki, hogy nem egyszerű túrós pogácsát sütök, hanem teszek bele napraforgómagot és különböző pelyheket is, mert ha már megvettem akkor jó lenne felhasználni is:)

A pogácsa az nem nagy dolog, kell bele valamilyen lisztféle, de búzaliszt is legyen benne ha keveréket használunk,  zsiradék (zsír, vaj, margarin), folyadék (tej, víz, sör, tejföl,  joghurt), élesztő vagy sütőpor, ízesítőanyagok (só, fűszerek, tepertő, párolt káposzta, szárított hagymák), puhítók (főtt burgonya, juhtúró, túró) és ezeknek a megfelelő  arányát kell összedolgozni. Végül lehet még adni hozzá sajtot, magokat, stb.




TÚRÓS POGÁCSA SZOTYIVAL, SZEZÁM- ÉS HAJDINAPEHELLYEL, SAJTTAL:
Hozzávalók: 2 tepsihez
a hozzávalók


30 dkg puha margarin
1 kis pohár joghurt (130 g)
0,5 kg túró
3 kiskanál só
1 kiskanál cukor
1 csomag száraz élesztő
5 dkg napraforgómag (pucolt)
3 evőkanál szezámpehely
3 evőkanál hajdinapehely
65-70 dkg finomliszt
2 dl langyos tej
1 mokkáskanál őrölt kömény
10 dkg tömlős tejszínes natúr krémsajt (Mackó)


Tetejére:
1 tojás
szeletelt mandula
mák


Elkészítés: Nem kell megijedni, hogy nem csak 4 összetevőből áll, mert az elkészítése nagyon egyszerű.

a tészta kelesztés előtt
A tészta hozzávalóit egy nagyobb tálban összekeverem, majd letakarom és hagyom állni 1 órát. Különösebben nem fog megkelni, mert a túró miatt elég nehéz a tészta, de majd megkel a sütőben.

Ezután lisztezett asztalra borítom, 1,5-2 cm vastagra kinyújtom majd az egyik tepsit közepes a másik tepsit  kis méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. /A tetejét nem rácsozom be, mert mandulával fogom meghinteni/

az apróbb pogácsákat mákkal szórtam meg
A sütőt előmelegítem 200 C fokra.

2 méret, majd meglátom melyik a jobb
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a pogácsákat, nem túl szorosan egymáshoz, majd tojással lekenem a tetejüket és meghintem a mandulával és a mákkal. (Lehetne sajttal is vagy magokkal)
a nagyobbat mandula lapokkal szórtam meg
Hagyom a tepsiben még állni egy 15 percet a pogácsákat, majd 25-29 perc alatt megsütöm. A sütés időtartama függ a pogácsák méretétől, ha apróbbak akkor rövidebb idő kell nekik.

Ilyen lett a JUCI pogácsája:)
                                                                 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése