2012. 08. 12.

SUSHI-t KÉSZÍTEK

A sushi készítése elég egyszerű, ha már legalább egyszer látta az ember, hogyan készül. Az igazán szépekhez kell egyfajta látás és gyakorlat és nem árt ha van egy jó éles késünk is:)

A Japán omlettet próbaként készítsük el előre, meglepően nagyon finom benne az a kis cukor:)

Olyan sushit készítek, amilyet mi szeretünk, ezért mindent egyszerre beleteszek, de aki külön akarja élvezni az ízeket, az ne rakjon bele ennyi fajta alapanyagot.

Többféle tekerési mód használható,  létezik az algalapba kívülről tekert vagy a kifordított illetve olyan is amit csak magában egy fólia segítségével tekernek be, ha valaki idegenkedik a nori laptól.
sushi (omlett, füstölt lazac, uborka, avokádó, paprika, gyömbér,póréhagyma)

sushi vegyesen
vega sushi 2012.09.04.
A sushi számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, ha sushit eszünk, biztosak lehetünk abban, hogy tettünk valamit egészségünk érdekében. Legyen szó sashimiről vagy sushi tekercsről, mindegyik gazdag a szívbarát Omega-3 zsírsavakban, hasznos ásványi anyagokat tartalmaznak. 
Sushi szótár
Nigri (klasszikus): a sushi egyik fajtája, amelynél rizs párnára (rizs golyóra) helyezik a sushi feltétet
Maki (klasszikus): a sushi másik formája: nori lapba csavart rizs, középen haldarabokkal, hús- vagy zöldségcsíkokkal.
Temaki sushi: nori lapba tekert rizs és töltelék, tölcsérszerűen összehajtva.
Nori: alga vagy másnéven tengerimoszat-lap, ami hajszálvékony. A sötét zöldesfekete, fűszeres illatú tengeri növénybe tekerik a sushit. Gazdag proteinben, kalciumban, karotinban, foszforban és vasban.
Tamago: japán omlett, ami szintén rákerülhet a sushira. Ezt tojásból készítik, japán fűszerekkel, speciális, japán serpenyőben készítik.
Szójaszósz: szójabab és búza keverékéből álló, élesztővel, vízzel és sóval összedolgozott, hónapokig erjesztett ízesítőszer.
Wasabi: Japán torma. Zöld színű, csípős fűszer, keveset kell használni belőle.
Gyömbér: A friss gyömbért megtisztítják, vékony szeletekre vágják, és ecetben érlelik Japán nevén: gari, ami remek ízesítőszer.
Evőpálcikák: A világ legrégebbi evőeszköze, jelenleg is is az emberiség egyharmada étkezik vele.
(forrás: shusi guru)

Alapanyagok:
NORI lap: tengeri fű
A tengeren, hálókon növesztett növényt 45 nap után lehet először vágni, majd nagyjából 10 naponta újra.
A gyártás modern, automata gépsorokon folyik, amelyek precízen másolják a kézi gyártás minden mozdulatát, ugyanakkor termelékenységük sokszorosa annak. Japánban 600 km2-en termelnek norit.A végtermék egy megközelítőleg 18x20cm-es, 3 grammos, papír vékonyságú, sötét, fekete-zöld lap
A "shin" nori a japán Kjúsú szigetéhez tartozó Ariake öbölben, az év első vágásából készült nori, amelyet a világ legjobb minőségének tekintenek.
A norit első sorban a szusi és az onigiri betekeréséhez használják, de gyakran ízesítik vele a leveseket is
Kiváló kalcium és vas forrás. (forrás: Wikipédia)
SUSHI rizs: 
 500 g-os, inkább gömbölyded szemű rizsféle, válogatott szemekből, töredezett darabok nélkül,
PÁCOLT GYÖMBÉR: 
ízesítésre és a különböző ízek közötti megkülönböztetésre használják,
WASABI PASZTA: (vagy por)
ízesítésre illetve szójaszószba keverve mártogatósnak,
WAKAME: 
tengeri mustár - Undaria pinnatifida (Harvey) Suringar
Ao-wakame, Ito-wakame, Kizami-kombu, Kizami-wakami, Miyok, Nambu-wakame, Precious sea grass, Sea mustard, miyeok [koreai], qundaicai [kínai]
Áztatás után a főerét ki kell vágni. Lehet 10 percig lassú tűzön főzni, de nyersen is fogyasztható, apróra vágva, salátában.

  
 
(forrás: Terebess)
Japán omlett:


japán omlett

Tojásból, sóval, cukorral, esetleg fűszerekkel, újhagymával részletekben sütött rántotta, aminek a lényege, hogy szakaszosan sütjük meg úgy, hogy az első sütést felgöngyöljük, mellé kerül a következő adag amit szintén hozzá göngyölünk az előzőhöz, ezt ismételjük amíg van anyagunk,  végül egy magas tojásrántotta roládot kapunk.



lapáttal göngyölöm egymásra a részletekben sütött tojást


Menet közben lapáttal lenyomkodjuk, hogy minél jobban egymáshoz tapadjon.
nori lapok, sushi rizs, pácolt gyömbér, wasabi, wakame,

SUSHI VEGYESEN:
Hozzávalók 7-8 db rúdhoz

0,5 kg sushi rizs
1 l víz
1,3 dl rizsecet
3 lapos evőkanál cukor
3 kiskanál só

Töltelékek:
2-3 szelet füstölt lazac
fél piros kaliforniai paprika
pácolt szeletelt gyömbér
avokádó
a rizs akkor van megmosva, ha a felette lévő víz tiszta
kígyó uborka
póréhagyma
wasabi paszta
nori lapok
szójaszósz

Japán omlett:
5-6 db tojás
1 mokkáskanál só
1 lapos evőkanál cukor
olaj
pici tej vagy víz


Elkészítés: 
alapanyagok feldarabolva, előkészítve
Először a sushi rizst készítem el, mert annak hűlnie kell. Egy nagyobb tálba öntöm a rizst és folyó víz alatt addig  mosom, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz felette, ekkor átszűröm egy szitára, ahol lecsepegtetem, majd állni hagyom egy fél órát.
az algalapra kerül a rizs, majd a töltelék
Ezután egy nagyobb fedeles edényben 1 liter vizet teszek fel forrni, ebbe öntöm a lecsepegtetett rizst, kevergetem, hagyom felforrni, pár perc forralás után lefedem és kis lángon hagyom 15-18 perc alatt ragacsossá és puhára főni. Elkészítem az ecetes öntetet. Egy hőálló tálba öntöm az ecetet a cukrot és a sót, majd mikróban 1 percet melegítek rajta és addig keverem amíg a cukor teljesen felolvad, majd hagyom kihűlni.
a fordított tekercset fóliába tekerve kell felvágni
A megfőtt rizsről a fedőt leveszem, átszedem a rizst egy laposabb tálba, lazítom lapáttal és hagyom egy kicsit hűlni. Majd meglocsolom az eceten öntettel és lazán hűtve átkeverem az egészet, ha kihűlt, akkor letakarom.
(Legjobb visszatenni a lábosba és a fedőt rátenni)
sushi összeállítása, akár kézzel is fel lehet tekerni
Amíg a rizs fő addig elkészítem a Japán omlettet: Egy szögletes serpenyőre lesz szükségem, ebbe kevés olajat melegítek, majd a cukorral, sóval, olajjal és egy pici tejjel felvert tojást 3-4 részletben megsütöm úgy, hogy az első adagot a serpenyő szélébe visszagörgetem egy lapát segítségével és a többi részletben pedig mellé öntöm a tojást és folyamatosan ráfordítom, egy roládot készítek belőle. Lapáttal lenyomom, hogy szorosabban tapadjon egymáshoz minden réteg. Ha elkészült hagyom kihűlni és 1 cm-es csíkokra vágom.
tojásrántotta tekercs

7 tekercs lett, ebből 1 kifordított tekercs
A többi zöldség előkészítése: az uborkát és az avokádót megpucolom és vékony csíkokra vágom, az uborkánál a belső magokat kivágom. A kaliforniai paprikát és a darabka póréhagymát vékonyra felvágom, végül a füstölt lazac szeleteket is csíkokra vágom.

amikor minden tekercs elkészült akkor vágom fel őket
Sushi összeállítása:
Egy bambusz tekerőt folpackkal beborítok, erre kerül a száraz nori lap a fényes felével lefelé. Vizes kézzel kiveszek a kihűlt rizsből egy jó maréknyit, ezt eldolgozom az algalapon, a végén hagyok egy csíkot, amire csak pár szem rizst kenek, ezek fogják összeragasztani a tekercset a végén.

mindent belerakok, lehet a töltelék vastagabb vagy vékonyabb is
Tetszés szerint elrendezem a közepén a tölteléket, mindenből jusson mindenhova, majd óvatosan lefogva kézzel feltekerem, ezután a bambusszal is megformázom, de nem kell szorosan nyomni, csak finoman formázni.

2,5-3 óra alatt minden elkészült és vendégvárónak tökéletes:)
Az elkészült tekercseket tálcára gurítom és a hűtőbe teszem.


A fordított tekercshez az algalapra szintén rányomkodok egy marék rizst, meghintem szezámmaggal, majd folpackot teszek rá és megfordítom. Ezután közvetlenül az algalapra pakolom a tölteléket, van amelyikre húzok az ujjbegyemmel egy csík wasabi pasztát van amelyikre nem. Ezután kézzel ezt is óvatosan feltekerem a fóliára figyelek, hogy a 2 fólia ne tekeredjen össze.
Majd kívülről rajtahagyva a folpackot ezt is a hűtőbe teszem. Amikor elfogyott a rizs akkor a tekercseket kiveszem és vizes nagyon éles késsel tetszés szerinti vastagságúra szeletelem. Minden vágás között a kés élét lemosom, mert rátapad a rizs és utána csak csúnyán lehetne szeletelni.


Tálaláskor a szójaszószba 1 cm-es darabka wasabi pasztát keverek egy tálkában és ezt kínálom mellé.
A wakamet most nem használtam fel, majd legközelebb:)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése