2012. 08. 17.

ORSZÁG TORTÁJA 2012 SZABOLCSI ALMÁS MÁKTORTA, HÁZIASSZONY MÓDRA

Bocsi a hülye címért, de mindenképpen jelezni szerettem volna, hogy az eredeti recept alapján, egy kicsit módosítva, hogy otthon is könnyen el lehessen készíteni a tortát, - úgy csináltam.

Változtattam mert  nem édes morzsával, hanem köles pehellyel készült a mákos tészta. Nincs itthon hőkezelt mákom, ellenben van házi mosott és kézzel szüretelt mákom.  A párolt almánál kihagytam a vajat, mert anélkül is tökéletesre párolódik. Magát a tortalapot sem laponként sütöttem, hanem 1,5 szögletes tepsinyi tésztát sütöttem és ezt vágtam 4 + 2 azaz 6 egyenlő téglalappá, így egy szögletes, de magas tortát kaptam.

Az elkészítés ideje 2,5 óra. Ha egyszerre nem lenne ennyi időnk, akkor a tészta is és a krémek is elkészíthetőek külön külön és később is betölthető a torta.

szabolcsi almás máktorta

másnapra már jobban összeállt, szebben lehetett szeletelni
ORSZÁG TORTÁJA 2012. SZABOLCSI ALMÁS MÁKTORTA, HÁZIASSZONY MÓDRA:
Hozzávalók: 1 közepes méretű szögletes tortához


párolódik az alma, cukor, fahéj, citromlé
Tészta:
6 tojás fehérje
6 evőkanál cukor
pici só
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
18 dkg darált mák
2 evőkanál az almás töltelékből
6 dkg köles pehely

Almás töltelék:
80 dkg nyári alma (bármilyen jó)
fél citrom leve
1 kiskanál őrölt fahéj
5 dkg cukor
tojásfehérje, darált mák és párolt alma, tojás sárgája

Vanília krém:
6 tojás sárgája
7 evőkanál cukor
2 kiskanál vanília kivonat
6 dl tej
7 dkg étkezési keményítő
4 dl 32 % habtejszín (állati)






Elkészítés: 
Először az almás tölteléket készítem el. Egy serpenyőbe reszelem a megpucolt és lereszelt almákat, meghintem a cukorral, citromlét facsarok rá, megszórom őröl fahéjjal és közepes lángon, a vége felé figyelve, hogy ne ragadjon le, addig párolom, amíg a levét elpárolja, ekkor átszedem egy tálra és hagyom kihűlni.
a tésztához kölespelyhet, darált mákot, tojás fehérjét, cukrot, citromhéjat, fahéjat adok
Másodszor a vaníliás krémet készítem el, mert ennek is hűlnie kell. Egy tálban a tojások sárgáját géppel kikeverem a cukorral, vanília kivonattal egy kevés tejjel és a keményítővel. A maradék tejet felforralom, majd lehúzom a tűzről és folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatom a tojássárgájás keveréket amivel addig főzöm amíg egy sűrű pudingszerű állagot érek el. Ekkor lehúzom a tűzről és egy jéggel teli nagyobb edénybe teszem, hogy minél előbb lehűljön.

a torta összeállítva
Amikor kihűlt összekeverem a 4 dl felvert habtejszínnel.

A tésztához a tojások fehérjét a cukorral keményre verem, ezután adom hozzá a reszelt citromhéjat, a fahéjat, sót és a darált mákot, amit előtte összekevertem 2 evőkanál almás töltelékkel. Végül belekeverem a kölespelyhet.

A sütőt előmelegítem 180 C fokra. A sütő saját tepsijébe sütőpapírt teszek erre egyengetem el a tészta 3/2 részét, betolom és megsütöm. A köles miatt a sütés tovább tart, mintha liszttel készülnek kb 25 perc alatt sül meg. Ekkor kiveszem, a tésztát sütőpapírral együtt kihúzom a tepsiből, rögtön keresztben és hosszában elfelezem (4 felé vágom) és új papírt teszek a tepsibe, ennek már csak a felére kenem el a maradék tésztát és azzal is ugyanígy járok el.



A torta összeállítása: egy tálcára alulra rakok egy lapot, erre kenem a vaníliás krém negyedét, majd egy újabb lap következik, erre az almás töltelék felét töltöm, azután megint egy mákos lap, erre megint vaníliás krém, majd megint mákos lap és erre az almás krém maradéka, majd az utolsó krémmel töltött lap és krémmel fedem be a tetejét és az oldalát is.
Darált mákkal meghintem az oldalait.


Itt az eredeti recept, ha valaki e szerint szeretné elkészíteni:





















Országtorta 2012 :Szabolcsi almás máktorta receptje
3 db 16 szeletes 22 cm Ø tortához

Tészta:
tojásfehérje 1,6 kg
kristálycukor 1 kg
darált, hőkezelt mák (IREKS-STAMAG, Mantler) 0,6 kg
édes morzsa 0,2 kg
hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared ) 0,4 kg
1 citrom reszelt héja

A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 18 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 oC-os sütőben 12- 14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár 1-2 nappal előre kisüthetjük a masszát.

Krém:
tej 1,8 l
cukor 0,39 kg
kukorica keményítő 0,21 kg
tojás sárgája 9 db
vaníliarúd 1 db
tejszínhab 0,75 kg (35%-os állati)

Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta elkészítéséhez. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os zsírtartalmú tejszínt ajánlunk.)

Almatöltelék:
Reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) 1,5 kg
vaj 0,15 kg
cukor 0,15 kg
őrölt fahéj 1,5 dkg
citrom 2 db
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, 2 citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.

Betöltés:
A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:
3 réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém,
2 réteg egyenként 30-32 dkg almatöltelék.
Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel elsimítani). Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával
töltött 2-3. lapot. Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot. Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is. Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.

Díszítés:
A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk. A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével
megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk. A kész tortát 16 szeletre felvágjuk, vaxoljuk. Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük. 
forrás:blikk.hu



(Fotó: Pelsőczy Csaba Kormányzat.hu oldalról)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése