2011. 09. 21.

RUMOS SZILVÁS JOGHURT TORTA KÉKÁFONYÁVAL

Kék áfonya. Sikerült úgy felnőnöm, hogy nem, hogy nem ettem de igazán nem is láttam friss kék áfonyát csak az utóbbi évtizedben sikerült hozzájutnom. Az ízét valahogy másmilyennek képzeltem de amióta megízleltem (és a pénztárcám is megengedi) szívesen használom sütikhez.






RUMOS SZILVÁS JOGHURT TORTA KÉK ÁFONYÁVAL:
Hozzávalók:
A tésztához:
3 tojás
3 evőkanál liszt
3 evőkanál cukor
1 evőkanál olaj

1/2 csomag sütőpor




A krémhez:
4 dl natúr joghurt
3 dl tejföl
2 dl habtejszín
1 csomag lapzselatin
1 csomag habfixáló
2 dl szilvalekvár
rum vagy rumaroma
1 citrom reszelt héja
2 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál cukor




A tetejére:
12,5 dkg áfonya
kevés zöld pisztácia
ostyarudak










Elkészítés:

Kerek tortaformában készítjük a piskótát: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral, sóval, olajjal jól kikeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, végül hozzákeverjük a fehérjehabot is. Előmelegített 180 fokos sütőben, kapcsos tortaformában, melyet előtte sütőpapírral kibéleltünk, kb. 12 perc alatt kisütjük.

A krémhez a lapzselatint kevés vízben feloldjuk (leírás szerint), majd kihűtjük, és hozzáöntjük a joghurt és tejföl keverékéhez, melyhez hozzáadjuk a cukrokat és a reszelt citromhéjat. A habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a joghurtos krémhez. 2 felé választjuk a krémet, az egyik fele marad fehér színű, a másikba belekeverjük a szilvalekvár nagy részét és a rumot.

A piskótát kihűtjük, majd karimát teszünk köré. Megkenjük először szilvalekvárral, majd a rumos szilvás joghurtkrémmel, hagyjuk hűtőben egy kicsit dermedni, végül a fehér színű joghurtkrémet is rákanalazzuk. A kék áfonyával megszórjuk, díszíthetjük zöld pisztáciával, majd több órán át hűtjük.

Ha kellően megdermedt, kisebb darabokra vágott ostyarudakkal díszítjük.





Elkészítési idő: 1-1,5 óra
Nehézségi fok:könnyű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése