2011. 09. 23.

PÁLINKÁS MEGGYES-MÁKOS MASCARPONÉS TORTA, KANDÍROZOTT IBOLYÁVAL

Holnap lesz az Erika (fodrász barátnőm) szülinapja. Már a héten gondolkodtam rajta, hogy milyen tortát csináljak, kaptam egy kis segítséget is a férjétől, hogy a fekete-erdő tortát szereti. Mivel ebből a sütiből már vagy 3 félét is feltettem, így most egy hasonlót készítek természetesen a legfinomabb házi meggy dzsemem-et, és a Guszti legfinomabb házi pálinkáját sem sajnálom belőle:))


/nem hagyom ki és a recept versenyre is benevezem a Mindmegettén/


PÁLINKÁS MEGGYES-MÁKOS MASCARPONÉS TORTA:
Hozzávalók:
tészta:
6 db tojás
5 evőkanál liszt
2 evőkanál darált mák
6 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg margarin
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor



Krém:
50 dkg mascarpone
4 dl habtejszín
2 csomag lapzselatin
2 csomag habfixáló
750 ml házi darabos meggy dzsem
őrölt fahéj
1 dl házi pálinka
(cukor nem kell bele, mert a dzsem elég édes)


Tetejére:
kandírozott ibolya szirom
csoki reszelék
tejkaramella lapok:
cukor
tejszín
5 csepp piros ételfesték


Elkészítés: Először a piskótát készítem el. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kevés cukorral és pici sóval, kemény habbá verem. A sárgájákat a cukrokkal és a puha margarinnal szintén jól kikeverem. Hozzáadom a darált mákot, a reszelt citromhéjat, majd belekeverem a lisztet a sütőporral és végül hozzáforgatom a tojásfehérje habot is.

28 cm-es kapcsos kerek formát kibélelek sütőpapírral, ebbe öntöm a piskóta masszát, majd előmelegített 180 C fokos sütőben, tűpróbáig sütöm. Ha megsült, kiborítom és hagyom kihűlni, majd két felé vágom és megkenem a következő krémmel:

Egy közepes tálba kanalazom a darabos meggy dzsemet, hozzáöntöm a pálinkát és a fahéjat majd 4 percre mikroba teszem felmelegíteni.  A lapzselatinokat langyos vízben felpuhítom, majd hozzáadom a meleg meggyes anyaghoz, elkeverem és félreteszem.

Egy nagyobb tálba a tejszínt a 2 csomag habfixálóval kemény habbá verem, majd hozzáadom a mascarponét is, ezzel tovább keverem, végül a kihűlt meggyes keveréket.

A piskóta alsó lapja köré krém karimát teszek, a fele meggyes krémmel megkenem, majd a piskóta másik fele következi, erre simítom a másik felét a krémnek.
A tetejét kandírozott ibolya szirmokkal és csoki reszelékkel díszítem, majd további pár óra dermedésre a hűtőbe teszem.

Az oldalára meggyszínű tejkaramella lapocskákat készítek: Egy kisebb edényben kevés vajon pár kanál cukrot karamellizálok, tejszínnel hígítom annyira, hogy az edény oldalán már ne legyenek kicsapódott cukor kristályok és szép világos karamella színe legyen. Lehúzom a tűzről, pár csepp ételfestékkel megszínezem és egy sütőpapírra csíkokat húzok, hagyom megdermedni, majd a torta oldalához nyomkodom.

A kép nem adja vissza, de ez egy óriási nagy torta! Több mint 1 kg csak a krém ami benne van:)

Biztos fognak örülni az Erika gyerkőcei, a Dani már előre nyalta a száját, mert Ő tudott róla, hogy mit tervezek:)))






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése