2011. 09. 10.

FŰSZERESEN PÁCOLT, GRILLEZETT ZÖLDSÉGEK ÉS HÚSOK

A fűszerezés szerintem a legnehezebb dolog a főzésben, ennek elsajátításához kell a tapasztalat és a fűszerek ismerete. Magam részéről nem félek semmi újat kipróbálni, szeretem az új ízeket, már illatról tudom, hogy mit mivel lehet kombinálni. Ami biztos, hogy erősebb vörös húsokhoz,  harsogóbb aromájú fűszert kell használni, a gyengébb fehér húsokhoz, pedig enyhébbeket. A magyaros fűszerezéshez alap: pirospaprika, bors,kömény, fokhagyma, hagyma, majoránna, babérlevél , a keleti fűszerezéshez: fokhagyma, szójaszósz, gyömbér, fahéj, curry, kurkuma, a mediterrán esetében: paradicsom, bazsalikom, oregano, rozmaring, fokhagyma, szárzeller, édeskömény, római kömény, babérlevél, sokféle zöld fűszer, az indiai fűszerezésnél: garam masala, curry, kurkuma, sáfrány, fahéj , természetesen ez csak pár fűszer felsorolása de igazából végtelen a variációk lehetősége. Általában nem ragaszkodom csak egyféle ízvilághoz, hanem ízlésem szerint keverem őket így szinte mindig valami újdonság kerül az asztalra.

A következőkben 3 féle pácot készítek, mert a csirkemellet és a sertés szűzpecsenyét illetve a zöldségeket is külön pácolom:

n


FŰSZERES ÉS PÁCOLT GRILLEZETT ZÖLDSÉGEK ÉS HÚSOK:
Hozzávalók:
2 db csirkemell
2 csík szűzérme
1 db piros kaliforniai paprika
1-2 db cukkini
1-2 db kisebb padlizsán
1 db zsenge karalábé
3-4 db szép nagy fej gomba
1-2 db TV paprika


zöldségpáclé:
olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
citromfű
kurkuma
durvára darált színes bors

1/2 citrom leve és héja




csirkemellhez a páclé:
olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 kiskanál garam masala fűszerkeverék
1 kiskanál indiai citromfű
1 evőkanál zöld curry paszta
1 kiskanál darált chili
kókusztej



sertésszűzhöz a páclé:
olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
3 ágacska rozmaring levele
kakukkfű
szójaszósz
durvára darált színes bors






Elkészítés: 3 tálba teszem a különböző pácokhoz a hozzávalókat, a fokhagymát reszelem, a leveleket darabolom, a többi fűszert csak ízlés szerint adagolom és elkeverem.
A húsokat és a zöldségeket kb. egyforma vastagságúra szeletelem (4 mm) és mindegyiket beleforgatom a pácba, majd lefedem és a hűtőbe teszem pár órára.


Ezután fajtánként asztali grillen megsütöm és különféle készen kapható szószokkal tálalom: salsa szósz, mustáros steak szósz, tormás szósz stb.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése