2011. 09. 17.

HÁZI TÉSZTÁBÓL: LASAGNE "bombastic"


Természetes tészta étel következik, mivel még nem untam meg a tészta masinámat. Ma például azt vettem észre, hogy mennyire gazdaságos  vele dolgozni, mivel egy deka maradék nem képződik, hiszen a levágott részeket újra lehet nyújtani.
Lasagne tésztát készítek, persze nem olyan egyszerűt, inkább egy kicsit variálom és persze jó nagy adagot, mert ez az étel melegítve is nagyon finom.


LASAGNE FRISS OREGÁNÓS TÉSZTÁBÓL GOMBÁS-HÚSOS RAGUVAL:
Hozzávalók:
a tésztához:
8 db tojás
80 dkg liszt

oregánó


a raguhoz:
1 nagyobb hagyma
4 gerezd fokhagyma
3 db sárgarépa
1 csomag szárzeller 1/3 része
1 doboz darabolt paradicsom
370 ml sűrített paradicsom üveges
40 dkg darált borjú hús
40 dkg gomba
2 db babérlevél
oregánó

cukor
őrölt bors
borsikafű
3 x 100 g tejszínes krémsajt
20 dkg reszelt sajt
reszelt parmezán sajt


Elkészítés: Először a tésztát készítem el, ami igen egyszerű, mert a tojásokat a liszttel az oregánóval és a sóval összegyúrom, rugalmas gombóccá, majd henger alakúra formázom, 6-7 darabra vágom és a tésztagépen kinyújtom 5-ös fokozatig nyújtva a tésztát.

Egymásra helyezve (közben lisztezve, hogy nehogy összeragadjanak) téglalap formákat vágok, majd a leeső részeket újból gombóccá gyúrom és kinyújtom a géppel.

(Nagy adag tészta lett, úgy hogy 14 lapot megszárítom és félreteszem)

Forró sós vízben 1-2 percet főzöm, majd darabonként kiveszem és felhasználásig egy tálcára teszem egymás mellé.

A ragúhoz egy nagy edényben kevés olívaolajon a reszelt hagymákat és a borjúhúst megdinsztelem, sózom, fűszerezem, majd beledarabolom a gombát, szárzellert, sárgarépát és lefedve 40 percet párolom.

Ezután  keverem hozzá a darabolt paradicsomot és a sűrített paradicsomot. (ez utóbbi ha nem finom, akkor az egészet el lehet vele rontani).

Újból lefedem és további 20 percet hagyom rotyogni.

Összeállítás: Egy nagy, de magas falú tepsi alját olívaolajjal kikenem, kibélelem tésztával úgy, hogy egy kisebb peremet csinálok neki, erre jön a ragú 1/3 része, majd egy réteg tészta jön, erre simítom a tejszínes krémsajtok felét és megint 1/3 rész ragút, majd végül újra egy sor tészta , a maradék ragú, a másik fele a tejszínes krémsajtnak.

A tetejét még megszórom bővel reszelt sajttal és meghintem egy fél doboznyi reszelt parmezánnal.

180 C fokra előmelegített sütőbe tolom és kb. fél órát sütöm. Tálalás előtt egy 10 percet hagyom állni, bár mivel nem besamel mártással készítettem, nem tocsog a lében, hanem pont jó.

Késsel felkockázom és úgy tálalom.

A sóval csínján bánjunk, mert a sajtok elég sósak.

Azt nem állíthatom, hogy gyorsan készen lett, de megérte.:)



Ezt a maradék tésztát kiszárítom és jó lesz legközelebbre:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése