2012. 05. 19.

ZÖLDSÉG TORTA HÚSSAL ÉS KÍNAI KELKÁPOSZTÁVAL

Egy szépséges rakott zöldség étel következik. Lehet hússal készíteni, ekkor főétel és húsmentesen is ekkor köret vagy vega-kaja:)
Rendkívül egyszerű, bármilyen zöldséggel kombinálható, a kínai kel a hosszúkás és gyenge levelei miatt  népszerű nálunk, sokszor használom wok-ban készített ételekhez is, az íze nem olyan karakteres mint a hagyományos kelkáposztának.

húsos zöldség torta



ZÖLDSÉG TORTA HÚSSAL ÉS KÍNAI KELKÁPOSZTÁVAL:
pörkölt, forrázott kínai kel, főtt rizs, zöldségek, reszelt sajt, 
Hozzávalók:
1 db kínai kel
0,5 kg darált hús
30-40 dkg mediterrán zöldségkeverék
3 dl rizs
4 dl tejfölt
15 dkg reszelt sajt
1 db tojás
2 db vöröshagyma
1 db zöldpaprika
1-2 db paradicsom
4 gerezd fokhagyma
húsos szalonna a tetejére
olaj

őrölt bors
őrölt kömény
pirospaprika
majoránna


Elkészítés: A rizst sós vízben megfőzöm, leszűröm.  A kínai kel alsó kemény 1/3 részét levágom, a többit  edénybe állítom és leforrázom forró vízzel. A darált húst a hagymákkal, paprikákkal, paradicsommal, fűszerekkel megpirítom.

darált húsból pörkölt
Egy nagyobb tortaformát (28 cm átmérőjű) sütőpapírral kibélelek, egy kevés olajjal meglocsolom az alját, és a nagyobb kel levelekkel az alját kibélelem úgy, hogy a levelek vége túllógjon egy kissé a forma peremén.

első réteg: kínai kel, rizs, mediterrán zöldségek
Erre szórom a megfőtt rizst, majd szépen elegyengetem az alján. Erre jön a mediterrán zöldségköret, ezt is elsimítom. A tejfölben elverek egy tojást és ennek harmadát rákenem a zöldségekre, rákanalazom a darált húsos pörkölt felét és ezt is elegyengetem.
reszelt sajttal meghintve az első réteg

Meghintem reszelt sajttal, sózom és újabb réteg kínai kel levelet teszek rá, majd a darált húsos pörkölt másik fele következik, erre a tojásos tejföl második harmada.


2. réteg: pörkölt, tejföl, kínai kel



befejezés: leveleket visszahajtom, tojásos tejföllel lekenem, szalonnával díszítem


Végül a leveleket visszahajtom, a maradék kínai kellevéllel befedem az egészet, a maradék tojásos tejföllel lekenem és pár szelet húsos szalonnát is rakok a tetejére.


megsült



Előmelegített 190 C fokos sütőben 35-40 percet sütöm, majd hagyom állni egy 20 percet és csak ezután szeletelem úgy mint egy tortát.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése