2011. 11. 04.

EGYSZERŰ SAJTTORTA CITRUSOS IHLETÉSSEL

Gyurka fiam már egy hete megkért, hogy hétvégére (buliba megy) csináljak egy kisebb sajttortát, mert az egyik lánynak szeretne kedveskedni vele, aki a legújabb tetoválását tervezte/rajzolta.

Elég "gáz", nem az, hogy meglepi vele a lányt, hanem az, hogy drasztikus fogyókúrázásba kezdtem, ami azt jelenti, hogy a sajttorta isteni illatai (mivel éppen sül) felér egy kínzással:))


Egy igazán apró tortát készítek, 16 cm-es tortaformában.

EGYSZERŰ SAJTTORTA CITRUSOS IHLETÉSSEL:
Hozzávalók:
tészta:
12 dkg margarin
12 dkg liszt
5 dkg cukor
fél tojás



krém:
20 dkg mascarpone sajtkrém
1,5 dl tejföl
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 marék mediterrán mix (aszalványok)
1 evőkanál kandírozott narancshéj
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
1 lapos evőkanál liszt
1,5 tojás


Elkészítés: mivel kicsi tortaformába készítettem a mennyiségek duplázhatók
A tésztához valókat kézzel gyorsan összedolgozom, majd a kapcsos formába (amit előzőleg alufóliával kibéleltem) belekanalazom és vizes kanállal elsimítom. (Ragad).
180 C fokra előmelegített sütőben 15 percet elősütöm. Ez idő alatt elkészítem a tölteléket.

Egy tálba belereszelem a citromhéjat, belefacsarom a fél citrom levét, hozzáadom a cukrokat, a 1,5 tojást a mascarponét és a tejfölt. Jól összekeverem, majd beleszórom az aszalványokat és a kandírozott narancshéjat és a lisztet. (lehet nyugodtan vaníliás pudingport vagy keményítőt is használni liszt helyett)

Narancshéj kandírozása: 4 db narancs héját apró kockákra vágom és ugyanannyi cukorral megszórom, mint  a narancshéj mennyisége, kevés vízzel felöntöm és addig forralom lassú tűzön, amíg a víz elpárolog belőle kb. 1,5 óra. Ezután az edényt lefedem és 3 napra kiteszem az erkélyre, mert elég hűvös van. Ez idő alatt a megfelelő mennyiségű cukorszirupot magába szívja a narancs héj. 3 nap múlva újra felforralom, leszűröm, cukorba hempergetem és befőttes üvegben a hűtő alsó rekeszébe 2-3 hónapig eltartható.

Kiveszem az elősütött tésztát, ráöntöm a krémet és visszatolom a sütőbe 170 C fokon 70 percet sütöm.

 Hát ennyi volt, nem nagy ördöngösség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése