2011. 11. 20.

KARÁCSONYI MANGÓ-NARANCS CHUTNEY és SAJTOS FORMÁZOTT KROKETT

A "csatnik" amik egyszerre édesek - savanyúak - csípősek hihetetlenül feldobnak egy sült húst, sült kacsát, sült libát. Bármit belerakhatunk amit szeretünk (gyümölcsöt és zöldséget) amelyek íze harmonizál egymással, már eddig is többféle csatnit raktam fel, most egy karácsonyi jellegű következik.



KARÁCSONYI MANGÓ-NARANCS CSATNI /CHUTNEY/:
Hozzávalók:
1 db szép érett mangó
2 db közepes narancs
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg teavaj
5 dkg cukor
10-15 szem borókabogyó
fél teáskanál őrölt gyömbér
fél teáskanál curry
fél teáskanál római kömény
fél teáskanál szegfűbors
fél teáskanál szerecsendió
fél teáskanál chilipor
fél teáskanál mustármag

2 dl édes vörösbor
1 evőkanál balzsamecet és 1 evőkanál ételecet
Elkészítés:



Egy edénybe kevés vizet teszek és a cukrot feloldom benne, majd az apróra vágott hagymákat, vajat, megpucolt kisebb kockára vágott mangót és a megpucolt, kockákra vágott narancsot is beleteszem, lassan elkezdem forralni.

A fűszereket (kávédarálóban vagy mozsárban) megőrlöm és belekeverem, majd ráöntöm a bort  az ecetet és a balzsamecetet, sózom ízlés szerint. Legvégül a borókabogyókat is belekeverem, ezt az egészet lassan forralom 1,5 órát, ez idő alatt szépen besűrűsödik, olyan hígabb lekvár állaga lesz.
Előre el lehet készíteni és befőttes üvegben (ebből a mennyiségből 1 db 750 ml befőttesüvegnyi lesz) a hűtőben tartani, 6-7 fő részére elég.
FORMÁZOTT SAJTOS BURGONYA KROKETTEK:
Hozzávalók:
1 kg főzni való burgonya
20-25 dkg liszt
2 tojás sárgája
fél dl olaj
8 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
só, őrölt szerecsendió,
durvára darált színes bors
A panírhoz:
2 tojás fehérje
zsemlemorzsa
Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Egy nagyobb tálba áttörjük, hozzáadjuk az olajat, a sót, a durvára darált borsot és a szerecsendiót. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a 2 tojás sárgáját és a sajtot, végül beledolgozzuk a lisztet, addig lisztezzük, amíg elválik a tál oldalától.
Lisztezett asztalra borítjuk, kb. 8 mm vastagra nyújtjuk, és figurás szaggatóval kiszaggatjuk, a maradékot újból összegyúrjuk, nyújtjuk, és azt is kiszaggatjuk. Kb. 50 db csillagot vagy fenyőt kapunk ebből a mennyiségből.

Tojásfehérjével megkenjük mindkét oldalát, és zsemlemorzsába vagy darált dióba, vagy szezámmaggal kevert zsemlemorzsába forgatjuk, majd olajban kisütjük.

Megjegyzés:

Előre elkészíthető, jól fagyasztható. Egy nagyobb dobozba soronként fóliával elválasztva nem sérül, ha lefagyasztjuk és később szeretnénk kisütni.
A gyerekek nagyon szeretik, rossz evőknek kifejezetten ajánlom:))






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése