2011. 10. 31.

ÜNNEPI ILLATOS KACSASÜLT ALMA-NARANCS CSATNIVAL ÉS BURGONYA KROKETTEL

Hosszú hétvége van, holnap Mindenszentek napja és én már napok óta az apukámra gondolok, aki 5 éve ment el.:-(

Azt, hogy ilyen jó érzékem van a sütéshez-főzéshez azt valószínűleg Tőle örököltem, mert Ő nagy ínyenc volt. Szeretett és tudott is főzni, amiben nem is maga a főzés a tudomány -szerintem-, hanem sokkal inkább a fűszerezés és a megfelelő alapanyagok  kiválasztása.



ÜNNEPI ILLATOS KACSA SÜLT ALMÁS-NARANCSOS CSATNIVAL ÉS BURGONYA KROKETTEL:
Hozzávalók: 

A csatnihoz mindenből egy kevés kell
alma-narancs csatni:
2-3 dkg vaj
2 pici sárga chili feldarabolva
1 cm-es darabka reszelt friss gyömbér
őrölt kurkuma
őrölt fahéj
2 szem szegfűszeg
4 db illatos alma
1 db narancs
őrölt szerecsendió
kevés barna cukor


kacsához:
2 db kacsa mell
2 db kacsa comb
1 db alma
a kacsa még sütés előtt
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 narancs héja és leve
0,5 dl vörösbor
őrölt fahéj
szegfűbors

majoránna


burgonya krokett:
2 kg burgonya
3 tojás sárgája
kb. 40 dkg liszt

gyönyörű, de majdnem a felére összesült
a bevonáshoz:
3 tojás fehérje
2 db egész tojás
zsemlemorzsa




Elkészítés:
A burgonyakroketthez a krumplit megpucolom, felkockázom, sós vízben megfőzöm, leszűröm, egy tálba teszem. Hozzáadom a  tojások sárgáját, a  sót, lisztet. Összegyúrom könnyedén, majd lisztezett asztalon kisebb darabokat sodrok ki, ezeket 2 cm szélességben feldarabolom, megformálom, majd a tojásfehérjék és az egész tojások keverékébe forgatom, majd a zsemlemorzsába, és forró olajban kisütöm. 


Az alma-narancs csatnihoz a fűszereket előkészítem, egy edényben a vajat megolvasztom és belekeverem az összeset a cukorral. Pár percig kevergetem, majd hozzáadom a megpucolt, apró kockákra vágott almákat, a narancs kockákat és egy két darabot a megmosott narancs héjából is. (ezeket később kiveszem). Kevéske vizet öntök alá és kis lángon , kevergetve puhára főzöm a gyümölcsöket, ha szükséges pótolom mindig egy kevéske vízzel. Fél óra alatt készen van, olyannak kell lennie mint a lekvárnak. Langyosan adjuk majd a megsült kacsa mellé.
alig bírtam megenni, isteni volt a csatni hozzá




A kacsa melleket és combokat megmosom, majd a bőrüket éles késsel bevagdosom. Sózom, őrölt fahéjjal, majoránnával fűszerezem. Egy megfelelő méretű tepsibe teszem, meghintem szegfűborssal, megszórom a feldarabolt hagymával, fokhagymával és almával. Ráfacsarom a narancs levét és a héját is hozzáadom nagyobb darabokban.Kevés vörösbort aláöntve, alufóliával lefedve 200 C fokos sütőbe tolom és 1,5 óráig rá sem nézek.


Ekkor a fóliát leveszem, pecsenyeszívóval leszívom a felesleges szaftot, majd visszatolom a sütőbe és addig sütöm míg a bőre szép piros (inkább rozsdás barna) nem lesz. Ha a szaftot nem szívom le, akkor egy kicsit előbb leveszem a fóliát róla és hagyom, hogy a sütőben elpárologjon. 


nagyon-nagyon-nagyon fincsi volt:)














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése