2011. 10. 15.

MEGGYES-MÁKOS PITE (gazdagon)

A múlt héten kívántam meg az almás pitét, amit ugye meg is csináltam, persze ilyenkor mi szokott történni? Hát például az a "beszólás", hogy igen-igen fincsi az almás is, na de a mákos-meggyes az még finomabb.

Kinek a pap, kinek a papné, ezért ma a meggyes-mákos pite következik hasonló tésztával mint az almás, mert az nagyon jó volt:))

Ja, még azt el kell mondanom, hogyha belekezdek akkor nem kis tepsivel csinálok, úgyhogy ha valakinek ez sok, nyugodtan felezze a mennyiségeket.



MEGGYES-MÁKOS PITE:
sok sok fincsi mákszem:)
Hozzávalók:
tészta:
40 dkg zsiradék (vaj, margarin, zsír bármelyik jó)
70 dkg finomliszt
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja

15 dkg nádcukor
2 tojás sárgája
1 csomag sütőpor

mákos töltelék szárazanyagai




töltelék:
40 dkg darált mák
1 üveg magozott meggybefőtt
350 ml házi meggy dzsem
3 tojás fehérje
10 dkg nádcukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
kevés őrölt szegfűszeg
kevés őrölt fahéj
2 marék mediterrán mix (aszalt gyümölcsök)
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
az alsó lap kisütve, megkenve meggydzsemmel majd mákkal
2 dl tej
3 tojás fehérje kemény habbá verve
pici só


tetejére: 1 tojás sárgája


Elkészítés: Egy közepes méretű tálba szórom a darált mákot, a nádcukrot, citromhéjat, fűszereket, aszalványokat, vaníliás cukrot és a pudingport. 2 dl (nem több!) forró tejjel leöntöm, átkeverem és félreteszem. Ha már langyos, akkor hozzákeverem a tojásfehérjehabot is. (Ezzel lazítok rajta)

meggyszemekkel kirakva
kisült:))
 A tésztához a hideg zsiradékot a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozom (ha felmelegszik, több lisztet vesz fel és akkor már nem omlós a tészta) kétfelé választom . A sütőt előmelegítem 180 C fokra. A sütő méretének megfelelő nagy tepsibe simítom az alsó lapot (nyújtófára tekerve) és elősütöm kb. 12 perc alatt.  Kiveszem, megkenem a darabos meggydzsemmel, erre öntöm a mákos tölteléket, ezt elsimítom rajta, majd a meggyszemekkel is kirakom, végül a másik kinyújtott tésztalappal befedem. A kezemmel lenyomkodom a tetejét. A tojás sárgáját nedves kézzel (így könnyebb) elsimogatom a tetején, villával óvatosan berácsozom a tetejét és visszatolva a sütőbe szép középbarnára sütöm. Hagyom kihűlni és utána szeletelem.



Hasonlóan ízesítem a karácsonyi bejgliket is, persze ott a töltelék valamivel szárazabb.


Ugye nem kell mondanom, hogy embertelen finom:))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése