2011. 10. 29.

KAPROS-TÚRÓS PITE/LEPÉNY ÉDESEN VAGY SÓSAN

Ma kétféle mégis nagyon hasonló sütit készítek. A sós változatot a világ legaranyosabb szomszédjának a Józsinak csinálom, mert ma van a szülinapja.
Az enyhén édes változatot pedig magunknak a hosszú hétvégére.
Hű de jól néz ki! Józsika biztosan örül majd neki:))


KAPROS TÚRÓS PITE SÓSAN:
Hozzávalók:
tészta:
1 tojás
8 dkg zsír

20 dkg liszt
fél csomag sütőpor




krém:
sütés előtt is jól néz ki:))
20 dkg túró
2 tojás
2 db főtt áttört burgonya
1 dl tejföl

1 csomag friss kapor
fél csomag vaníliás cukor (csak aki szereti)
pár apró kockára vágott szalonna


Elkészítés: Először sós vízben megfőzöm a megpucolt, kockára vágott krumplit, majd leszűröm és áttöröm. Hagyom kihűlni.
A tésztához valókat egy tálban gyorsan összegyúrom, majd egy kis gombócot félreteszek belőle a tetejére és a többit egy piteformába nyomkodom úgy, hogy a széleire is jusson. 180 C fokra előmelegített sütőbe tolom és 15 percet elősütöm.
Ez idő alatt elkészítem a krémet: egy nagyobb tálba teszem a túrót, a főtt, áttört krumplit,  a tejfölt, sót és a 2 tojás sárgáját a friss kaporral. Kézzel vagy villával elkeverem. A 2 tojás fehérjét kemény habbá verem és végül ezt is beleforgatom. Egy fél csomag vaníliás cukorral is meghintem, majd kiveszem az elősütött tésztát és rákanalazom a túrós tölteléket.
de megsütve még jobban:))
A félretett tésztagombócot kinyújtom, derelyevágóval vékony csíkokat vágok le és a pite tetejére teszem rács alakzatba. Meghintem az apróra vágott szalonna kockákkal és visszatolom a sütőbe, amíg szép pirosra nem sül. (kb. 35 perc)

/átviszem a szomszédba, remélem eltaláltam a Józsi ízlését:))/








KAPROS TÚRÓS PITE ÉDESEN:
Hozzávalók:
tészta:
30 dkg margarin
60 dkg liszt
1,5 dl tejföl
1 csomag sütőpor
8 dkg barna cukor
1 tojás



az elősütött tésztán a túrós töltelék
töltelék:
50 dkg túró
2 marék mediterrán mix aszalt gyümölcs
1 csomó friss kapor
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg barna cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl tejföl
2 tojás
3 db főtt krumpli áttörve (búzadara helyett)



indulás a sütőbe:)
Elkészítés: Először a krumplit megpucolom és felkockázom, majd sós vízben megfőzöm, leszűröm, áttöröm és hagyom kihűlni.
Ez idő alatt a tészta hozzávalóit egy tálban összekeverem, egy közepes 32 x 33 cm-es tepsibe nyomkodom, majd 180 C fokra előmelegített sütőbe 15 percet elősütöm. Egy kis darabot a tésztából félreteszek a tetejére.

A túrós töltelékhez egy nagyobb tálba rakom a túrót, az áttört krumplit, a cukrokat, kaprot és az aszalt gyümölcsöt. Hozzáadom a 2 tojás sárgáját , a reszelt citromhéjat és a tejfölt is, majd jól elkeverem.
A tojások fehérjét kemény habbá verem és azt is hozzáforgatom a túróhoz.

Kiveszem az elősütött tésztát, rákanalazom és elsimítom a tölteléket, majd a félretett tésztát kinyújtom, derelyevágóval csíkokra vágom és a süti tetejére helyezem rács alakzatban.

Visszatolom a sütőbe és 45 percig tovább sütöm.

Kihűlés után szeletelem.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése