2011. 10. 30.

PÁCOLT SZŰZPECSENYE VEGYES GOMBÁS, CERUZABABOS, JÁZMIN RIZSES KÖRETTEL

A sertés szűz az egyik legkedveltebb húsom. Szeretem az ízét az állagát és persze nagyon egyszerű elkészíteni.
Lássuk:

PÁCOLT SZŰZPECSENYE, ROSTON SÜTVE, VEGYES GOMBÁS, CERUZABABOS, JÁZMIN RIZSES KÖRETTEL:
pirulnak a gombák
Hozzávalók:
pác:
olaj
mustár
durvára darált színes bors
száraz fehérbor
bazsalikom
reszelt fokhagyma
őrölt kömény


40 dkg-os szűzpecsenye


3 dl jázmin rizs


gombás ragu:
itt már a ceruzabab is belekerült
30 dkg csiperke gomba
1 marék rókagomba
1 tálca újhagyma
4 gerezd fokhagyma
olaj
2 marék zöld ceruzabab

majoránna
őrölt bors


Elkészítés: A pác hozzávalóit ízlés szerint adagolva egy mélyebb tálban, még reggel bepácolom a megmosott húst (egyben) és beteszem a hűtőbe.

A gombás ragúhoz a megpucolt és 4 részre vágott gombát hozzáadom a serpenyőben feldarabolt és olajon megdinsztelt újhagymához. sózom, borsozom, majd kevergetve hagyom közepes lángon, hogy a gomba az eresztett levét elpárolja. Ezután adom hozzá a ceruzababot és az apróra vágott fokhagymát, lefedem és készre párolom pár perc alatt. Akkor jó, ha még egy kicsit roppanós.

A kontakt grill lapját vékonyan megolajozom, közepes fokozatra kapcsolom. Ha a pácolt hús (mint nálam is) hosszabb, mint a grill lapja, akkor ferdén félbe vágom, megsózom és a sütőlapra helyezve kb 8-10 perc alatt készre sütöm. Ezután a húst 1 cm-es szeletekre vágom, a rizzsel és a gombás ragúval tálalom.

A rizs elkészítése: egy közepes méretű serpenyőben olajon a megmosott rizsszemeket 3-4 percen át pirítom, sózom,  majd duplája mennyiségű forró vízzel felöntöm, egyet keverek rajta, majd kis lángon még pár percet forralom, lefedem és elzárom alatta a lángot, így magától elkészül.

Nekünk nagyon ízlett, könnyű volt és finom, a rókagomba meg magába szívta a fűszerek aromáját és a szánkban kiadta, úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom:))



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése