2011. 10. 08.

GOMBALEVES ZÖLDSÉGEKKEL ÉS ZÖLDBORSÓFŐZELÉK FŰSZERES BUNDÁS HUSIVAL

Egyszerű szombati menüt írok most le, máshova fel sem teszem, mert ebben semmi különös nincs. Reggel kérdeztem a Gusztit, hogy milyen leves legyen? Választhatott a gomba-, a karfiol-, vagy a zöldborsó-, között és a gombalevest választotta, így a zöldborsóból főzelék lett, én szeretem és már olyan régen volt.

GOMBALEVES  ZÖLDSÉGEKKEL:
Hozzávalók:
40 dkg gomba
1/3 fej karfiol
3 db sárgarépa
3 db fehér répa
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 db hagyma
1/3 cikk zellergumó
zellerlevél
majoránna
borsikafű
őrölt bors

fűszerpaprika
petrezselyemlevél 
olaj
2 dl tejföl
kevés liszt a habaráshoz


Elkészítés: A zöldségeket és a gombát megpucolom, majd feldarabolom. Egy lábosba kevés olajon megpirítom a hagymát, a gombát, sózom, borsozom, hozzáadom a majoránnát, borsikafüvet is majd amikor a gomba a levét elfőtte, hozzáadom a zöldségeket, a zellerlevelet és a petrezselymet, meghintem fűszerpaprikával, felöntöm kb 2 l vízzel és készre főzöm.
Nem teszek bele  tésztafélét így is elég sűrű,  hanem a tejfölben elkeverek egy kevéske lisztet ezt hozzáadom a leveshez, kiforralom és készen is van.


ZSENGE ZÖLDBORSÓFŐZELÉK  FŰSZERES BUNDÁBAN SÜLT  CSIRKEMELL FALATOKKAL:
Hozzávalók:
1 kg zsenge zöldborsó
1 db hagyma
0,5 l tej

cukor
őrölt bors
petrezselyem zöld
olaj
liszt a rántáshoz


Elkészítés: A zöldborsót kevés vízben, amibe 1-2 kanál cukrot és ízlés szerint sót is teszek felteszem főni, belerakok még egészben egy hagymát, lefedem. 20 perc múlva hozzáöntöm a tejet (víz már alig volt alatta), meghintem a petrezselyemmel és borssal és tovább forralom, közben elkészítem egy serpenyőben a világos rántást és belekeverem a főzelékbe. Kevergetve pár percig forralom és ez is készen van.

Most jön a husi:

Hozzávalók:
1-2 db csirkemell
1 db hagyma reszelve
1 gerezd fokhagyma reszelve
2 db tojás
kevés tej
liszt

őrölt bors
borsikafű
kakukkfű
olaj


Elkészítés: Egy tálban összekeverem a nyers tojásokat a fűszerekkel, reszelt hagymákkal, minimális tejjel és kevés liszttel.
A csirkemelleket vékonyabb szeletekre, falatokra vágom, sózom, lisztbe forgatom, majd a tojásos masszába és közepes lángon megsütöm.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése